| Autor |
Wiadomość |
ks
Sympatyk kropek
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 613
Tematy: 9 Skąd: Braniewo
|
Wysłany:
04 Kwi 2007 21:28 |
  |
jakiś czas temu miałem ten sam problem - wymieniłem obudowę i okazało się, że jest brak ładowania. Obudowa była oryginalna firmy Marelli, po dłuższym czasie doszedłem co jest nie tak: wycięcia w obudowie nie do konca pasowały do miejsc gdzie wystawały końcówki diod prostowniczych( mostek prostwniczy. Zanim KUpisz nowy alternator sprawdź to bo wydaje m i się że masz ten sam problem.
Ja po tej naprawie mam w garażu zapasowy sprawny alternator- trochę się pośpieszyłem z kupnem nowego.
[ Dodano: 04 Kwi 2007 21:36 ]
Sprawdź mocowanie mostka prostowniczego do obudowy.Jakiś czas temu też wymieniałem obudowę po złożeniu okazało się że nie ma ładowania.
Pomimo ,ż e obudowa byłą oryginalna firmy Marelli wycięcia w niej na wystajęce końcówki diod nie były w dokładnie tych miejscach co trzeba, jedna z nich dotykała obudowy. Zanim Kupisz nowy alternator sprawdź to oczym napisałem na 99% to jest przyczyna braku ładowania. |
|
|
|
|
 |
Grandziak
Przyjaciel
|
|
|
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć! |
 |
kgorka
Puntoświr
Dni na forum: 637
Tematy: 12 Skąd: Gliwice
|
Wysłany:
19 Kwi 2007 18:49 |
  |
Witam! mam takie male dwa pytania czy po przekreceniu kluczyka w pozycji zaplon powinna swiecic sie kontrolka ladowania????? drugie pytanie to czy jak silnik chodzi a sciagne jedna kleme z akumulatora to czy silnik dalej powinien pracowac czy od razu zgasnac???
U mnie kontrolka nie swieci a silnik zaraz zgasnie jak sciagne kleme. |
|
|
|
|
 |
ipIV
مدير

Imię: Michał
Ostrzeżenia: 1/3
Dni na forum: 884
Tematy: 151 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany:
19 Kwi 2007 20:02 |
  |
| kgorka napisał: |
| czy po przekreceniu kluczyka w pozycji zaplon powinna swiecic sie kontrolka ladowania? |
z pozycji stop na mar tak, po odpaleniu silnika powinna zgasnać.
drugie pytanie to czy jak silnik chodzi a sciagne jedna kleme z akumulatora to czy silnik dalej powinien pracowac czy od razu zgasnac???
|
Jak się świeci dalej brak ładowania/lub nie ma ładowania to raczej powinien zgaśnąć, ale przy dobrym ładowaniu powinien dalej działać....
tak mi się przynajmniej wydaje  |
|
 |
kgorka
Puntoświr
|
Wysłany:
19 Kwi 2007 22:27 |
  |
ok czyli to pewnie altek, juz mam go wyciagniety i jutro daje do elektryka zeby przemierzyl i dam znac co i jak. pozdrawiam |
|
|
|
|
 |
ipIV
مدير

Imię: Michał
Ostrzeżenia: 1/3
Dni na forum: 884
Tematy: 151 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany:
19 Kwi 2007 22:29 |
  |
| ok czyli to pewnie altek, juz mam go wyciagniety i jutro daje do elektryka zeby przemierzyl i dam znac co i jak. pozdrawiam |
Czyli podczas pracy silnika brak ładowania dalej się świeci?
Mogłeś jeszcze zmierzyć napięcie na aku, podczas pracy silnika powinno być około 14V |
|
 |
kgorka
Puntoświr
|
Wysłany:
20 Kwi 2007 07:46 |
  |
Jak i w pozycji mar tak i w czasie pracy silnika kontrolka wogole nie swieci. A napiecie bylo 12,3 tylko. Stawiam na altek ale jesli brak ladowania to czemu kontrolka sie nie swieci......
[ Dodano: Pią Kwi 20, 2007 1:53 pm ]
Alternator wymieniony.Spalony regulator napiecia i jeszcze jakas dioda zenera zabezpieczajaca. Regulator byl jakis "no name" teraz jest magneti marelli. POZDRAWIAM |
|
|
|
|
 |
roberts32
Puntomaniak

Imię: robert
Dni na forum: 543
Tematy: 6 Skąd: kraków
|
Wysłany:
06 Sie 2007 09:25 |
  |
lem problem po wymianie obudowy okazalo sie ze po przekręceniu mostka prostowniczego na nowy tyl obudowy koncówki diod stykały sie z obudowa roznica polegała na tym ze orginalna obudowa z tyłu w miejscu na wprost diód mialy wgłębienia by nie stykalo z budowa a nowa niema tych wgłębien
[ Dodano: 06 Sie 2007 10:25 ]
sprawdz czy mostek na nowej obudowie nie zwiera dod org. obudowa z tyłu ma wciecia |
|
|
|
|
 |
darf
Sympatyk kropek

Imię: krzysztof
Dni na forum: 265
Tematy: 1 Skąd: Nysa
|
mam dylemat - słyszałem od kumpli ze w puntach lubią siadać alternatory. Mam kropkę z 1995 roku 1,25 ( i lubie czasem pojechać gdzieś w Polskę)
PYTANIE jak siadzie altek to od razu nie da się jechać , czy jest sensowne wymienianie alternatora ( zanim się zepsuje) tak na wszelki wypadek  |
_________________ Punto 1,25 60SX ( sprzedam skrzynię ) |
|
|
|
 |
Tacowski
Puntoświr

Imię: Artur
Dni na forum: 300
Tematy: 44 Skąd: Rumia koło Gdyni woj. pomorskie
|
|
|
|
 |
darf
Sympatyk kropek

|
podobne dylematy rozważam na ALTERNATOR -ORGINAŁ ( moze kupię jakiś na allegro i bede zabierał gdy pojadę daleko ) - np na jesień byłem w Pucku - i zastanawiałem sie co by było gdyby...  |
|
|
|
 |
Tacowski
Puntoświr

Imię: Artur
Dni na forum: 300
Tematy: 44 Skąd: Rumia koło Gdyni woj. pomorskie
|
|
|
|
 |
darf
Sympatyk kropek

|
wiem, A z tym alternatorem to sie zastanowię - może kupię  |
|
|
|
 |
ka-8
Puntoświr
Dni na forum: 659
Tematy: 23
|
| darf napisał: |
podobne dylematy rozważam na ALTERNATOR -ORGINAŁ ( moze kupię jakiś na allegro i bede zabierał gdy pojadę daleko ) - np na jesień byłem w Pucku - i zastanawiałem sie co by było gdyby...  |
W moim starym 1.2/75 altek padl i nie wiedzac o niczym jezdzilem chyba z miesiac zanim sie zorientowalem ze chodzi o altka. Generalnie nie padl kompletnie od razu tylko zawodzil tymczasowo, bylo slychac dziwne wycie przy jezdzie i widac bylo ze przygasaly swiatla w czasie jazdy w nocy. Jezeli to normalne zachowanie to jeszcze troche da sie pewnie pociagnac, ale jezeli jednak moj byl wyjatkiem i alternator lubi pasc od razu na amen, to zaplon szybciutko wyciagnie akumulator...
Do dzis pamietam jazde Zukiem bez ladowania (o czym dowiedzielismy sie jak swiatla zaczely jakos dziwnie ciemniec bo kontrolka ladowania tez chyba padla). W koncu stanelismy z kumplem w nocy w jakims lesie bo sie baterie skonczyly, totalny hardcore, pol biedy ze to bylo lato. W zimie taka przygoda bylaby juz bardzo nieprzyjemna. Acha, i dobrze ze mielismy juz w tym kraju komorki...  |
_________________ Dlugodystansowy test Fiat Punto IIFL 1.3 Multijet. Stan zaawansowania: 30.42% (76060km) |
|
|
|
 |
Tomasz696
Sympatyk kropek

Imię: Tomasz696
Dni na forum: 543
Tematy: 2 Skąd: Tychy
|
Witam.
Parę dni temu padł mi altek w kropku i zaliczyłem 200km holowanie z Wrocka ,aż się boje myśleć co by było jakbym był w Sopocie (a byłem miesiąc temu)
Mam teraz takie pytanko,posiadając kropka 1.2 V8 mogę do niego włożyć nowy altek 1.2 V16  |
|
|
|
|
 |
czech22
Puntoświr
Dni na forum: 223
Tematy: 8
|
Przy wyborze musisz zwrócić uwage na prąd wyjściowy alternatora. Nie wiem natomiast ,czy da się zamontować. |
|
|
|
|
 |
|
|