Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

pisk przy silniku jak od paska Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
Grubszy
Sympatyk kropek

Imię: Michał
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 189
Tematy: 2

Post #164125 Wysłany: 01 Wrz 2008 10:23 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Mam problem byłem na urlopie. Kropek w tym czasie stał i nie był jeżdżony. Po urlopie czyli wczoraj wieczorem poszedłem go odpalić. Najpierw nie chciał biedak bo coś wyładowało akumulator ( dziwne bo wszystko było wyłączone alarm itd. mniejsza o to powodów może być 100 temperatua, centralka, nawet głupi zegarek). Kumpel podjechał z przewodami. Punciak odpalił ale usłyszałem cholerny pisk spod maski jakby paska klinowego auto po kilku sekundach zgasło a od prawej strony czyli od strony paska od strony rozrządu zobaczyłem mały kłąb dymu i smród spalonej gumy. Pasek sprawdzałem jest dobrze naprężony. Alternator działa i kręci a wszystkie kontrolki zgasły Co to może być ???? help!!!!

[ Dodano: 01 Wrz 2008 11:23 ]
Wcześniej czyli przed urlopem wszystko było ok samochód normalnie odpalał nie było z nim najmniejszych problemów.

Grandziak
Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
lioton
Puntoświr

Imię: Slawcio
Dni na forum: 197
Tematy: 22

Post #164184 Wysłany: 01 Wrz 2008 12:33 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Piszczącym paskiem się nie przejmuj.
Mojemu tatcie w peugeocie 206 juz od dłuższego czasu piszczy cholernie głośno głównie przy ruszaniu ale sie nie przejmuje.
Chociaz juz chyba z trzy razy nie chciał przez to zapalić. :] Więc wg. mnie to wina paska klinowego.
Może jeśli kropek stał w słoncu po prosku się zapiekł
Jeśli smród czuć dalej a autko dalej gaśnie może to wina alternotora , może poszło jakieś łożysko Question
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Dziara
Puntoświr

Imię: Mariusz
Ostrzeżenia: 1/3
Dni na forum: 348
Tematy: 41

Post #164452 Wysłany: 02 Wrz 2008 08:52 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Calkiem mozliwe ,ale jesli jest luzny pasek w innych przypadkach to trzeba go naprezyc,zajmuje to pare minut a zaoszczedzisz na pasku...

Grubszy
Sympatyk kropek

Post #164762 Wysłany: 03 Wrz 2008 11:39 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Tzn pasek jest dobrze naprężony i chyba jest to wina alternatora. Znajomy powiedział mi że w fiatach ponoć normalne są częste awarie alternatorów dochodzi do zapiekania stojanów. łożysk a przy tym często pękają obudowy Rolling Eyes dzisiaj jade do mechanika zobaczymy pozdrawiam

Thomas
Monkey Mod

Imię: Tomasz
Dni na forum: 670
Tematy: 17

Post #164765 Wysłany: 03 Wrz 2008 11:47 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Grubszy napisał:
Tzn pasek jest dobrze naprężony i chyba jest to wina alternatora. Znajomy powiedział mi że w fiatach ponoć normalne są częste awarie alternatorów dochodzi do zapiekania stojanów. łożysk a przy tym często pękają obudowy Rolling Eyes dzisiaj jade do mechanika zobaczymy pozdrawiam

dokladnie i czasami potrafia peczniec stojany i nie da sie przez to obrocic takiego altka ... pasek sie slizga po rolce,stawia duzy opor,pojawia sie dym i smrod z paska.... ja bym obejzal tego altka bo to jego wina ...

Image
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Grubszy
Sympatyk kropek

Post #165028 Wysłany: 04 Wrz 2008 11:26 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Dokładnie potwierdziło się. Alternator się rozsypał. Pękła obudowa w jednym miejscu. Stojan się zapiekł i łożysko się rozleciało. przez to był ten pisk i smród gumy. Kupiłem nowy z gwarancją za naprawdę dobre pieniądze. Aaaa jescze jedno akumulator też padł mi przez alternator ,który dostał zwarcia jak auto dlużej stało i rozładował baterię a teraz wszystko jest ok!!! Very Happy Mechanik powiedział mi że winą za taki stan rzeczy jest niskie usytuowanie alternatora i Bogu dzięki że mam ekran pod silnikiem bo o wiele wcześniej by padł. Sól z ulic, wilgoć itd W ten dzień co kupowałem alternator gościu mi pokazywał 3 padnięte alternatory od Sieny, Palio Weekend i też punto II wszystkie były spękane. pozdrawiam

[ Dodano: 04 Wrz 2008 12:26 ]
i dzięki za podpowiedzi Smile

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat