Witam
Mam problem z jednym kołem z przodu. Zaczyna piszczeć (i mocno się grzać) przy jeździe około 5 minut bez kręcenia kierownicą i hamowania. Jak jeżdżę po mieście to jest cicho, ale i tak się grzeje mocniej niż drugie koło.
Już chyba z 3-4 mechaników zaglądało i żaden nie był w stanie tego zrobić. Przeczyścili, podpiłowali klocki, powyginali coś tam i niby przez chwile było OK... A później od nowa. W końcu wymieniłem tarcze + klocki i znowu, chwila spokoju i od nowa piszczy.
Ostatnio majster mówił coś o wymianie jakiegoś przewodu elastycznego i chyba to zrobie.
Miał ktoś może podobny problem?
Piotr
Grandziak Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
mrider Puntoświr
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 604
Tematy: 16 Skąd: ojczyzna kropka
Zatarte prowadnice zacisku hamulcowego albo zapieczony tłoczek. Wyczyść, przesmaruj i powymieniaj uszczelki oraz gumy w zacisku.
_________________ Punto 75 HSD
Alfa Romeo 166 Distinctive (2.4JTD niestety)
Fiat 500 Nuova
Trzy baki paliwa - ok. 650zł. Opłaty za przejazd autostradami - ok. 250zł. Zobaczyć na autostradzie niebieskie Lamborghini z kogutami na dachu - Bezcenne
PorkOne Forumowicz
Dni na forum: 127
Tematy: 1
Hmmm... Ciekawe...
Majster rozebrał zaciski, powyciągał klocki, popatrzył jak pracuje hamulec i stwierdził że "nawet w palcach chodzi" (cokolwiek to znaczy)...
No nic, zobaczymy, może sie nie obrazi jak wyjade mu z Twoim textem mrider
Dzięki
STax Moderator
Imię: Szczepan
Dni na forum: 575
Tematy: 39 Skąd: Kotlarnia/Opole
Boże, co za mechanicy w Polsce żyją...
mrider ma rację, prawdopodobnie zapieczony tłoczek. Miałem to samo właśnie po wymianie klocków na nowe. Rozwiązanie? Łom w garść i wepchnąć tłoczek do środka, potem parę razy po hamulcu i znowu łom, żeby dobrze rozruszać tłoczek. Powinno pomóc.
A jak czytam o piłowaniu klocków to aż mi się scyzoryk otwiera...
_________________ Pompa cieczy chłodzącej - 150 zł
Jazda z prędkością 180 km/h - bezcenne
Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET http://fiatpunto.com.pl/post184304.html#184304 => LPG sucks
mrider Puntoświr
Dni na forum: 604
Tematy: 16 Skąd: ojczyzna kropka
Zasada jest prosta, jeśli mechanik chce coś piłować/wyginać w układzie hamulcowym to trzeba mu podziękować za usługę i omijać go z daleka.
Tłoczek można całkowicie wyjąć z zacisku i przeczyścić ale to wymaga mocnego kompresora i dużej dawki ostrożności. Jednakże po takim zabiegu zacisk będzie pracował jak nówka. Oczywiście wymiana wszelakich uszczelnień obowiązkowa i zalecana przy każdej wymianie klocków.
Przewód elastyczny nie ma nic wspólnego z nieodbijającymi klockami. Jego zużycie powoduje pogorszenie siły hamowania, gdyż znaczna część ciśnienia zamiast trafiać na tłoczek znika podczas puchnięcia przewodu.
_________________ Punto 75 HSD
Alfa Romeo 166 Distinctive (2.4JTD niestety)
Fiat 500 Nuova
Trzy baki paliwa - ok. 650zł. Opłaty za przejazd autostradami - ok. 250zł. Zobaczyć na autostradzie niebieskie Lamborghini z kogutami na dachu - Bezcenne
PorkOne Forumowicz
Dni na forum: 127
Tematy: 1
Dzieki, przynajmniej cos juz wiem, moze to go naprowadzi.
Zmieniac mechanika nie chce bo mialem juz przejscia z innymi, ten wydaje sie w porzadku, mimo ze chyba brakuje mu wiedzy
Zobacz następny temat Zobacz poprzedni temat Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach