Witam,
Mam identyczny problem jak rch1976.
Objawy dokładnie identyczne - po rozgrzaniu się silnika drążek zmiany biegów przestaje wracać do położenia centralnego z pozycji 1/2 oraz 5/R.
Napiszcie proszę jeśli ktoś zna powód i/lub rozwiązanie tego problemu.
Po dłuższej jeździe po mieście robi się niezła siłownia
Grandziak Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
Grubszy Sympatyk kropek
Imię: Michał
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 189
Tematy: 2 Skąd: Kielce
Ja miałem podobny problem tylko u mnie po takich perypetiach zerwała się linka od skrzyni. Ułamała mi się przerdzewiała końcówka od linki od skrzyni. Warto na to zwrócić uwagę. Później po wymianie też miałem mały zgrzyt bo wyleciało mi zabezpieczenie linki a lewarek został na pierwszym biegu. . U was może być sytuacja w której linka jest na wykończeniu, albo mało jest oleju w skrzyni np wyciek od zimeringu od skrzyni albo też może któryś z synchronizatorów w skrzyni odmawia posłuszeństwa (jak występują zgrzyty przy przełożeniach) lub też należy podciągnąć linkę od sprzęgła jeżeli raz biegi wchodzą normalnie raz nie. Opcji jest kilka
pozdrawiam
_________________ Fiat Punto II, 1.2 8V, 60KM, 2000r.
stereooo muzyka!
Kerad Sympatyk kropek
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 126
Tematy: 1
No i byłem mchanika. Potwierdził, że skrzynia chodzi za ciężko. Przyczyną nie jest sama linka, ale również jakieś łożysko itp. (nie znam się na tym za bardzo, więc może przekręcam). Najprawdopodobniej stało się tak, dlatego że samochód długi czas stał nieużywany i części się wyrobiły w tej pozycji. Rzeczywiście faktem jest, że auto było bardzo długo niejeżdzone. Naprawa w najgorszym wypadku będzie kosztować 550 zł Mechanik powiedział jednak, że nie jest to usterka, która wymaga natychmiastowej interwnecji i on jeździłby do czasu aż samochód nie bedzie wysprzęglał... Nie wiem czy przez takie zwlekanie nie psuje się skrzynia...
[ Dodano: 28 Lis 2008 07:26 ]
Witam,
gdy zakładałem temat, obiecałem, że napiszę po usunięciu usterki. Może komuś tym pomogę
Przyczyną ciężko wchodzących biegów (ciężko pracującego lewarka) były w znacznej części luzy w mocowaniu skrzyni do silnika (przy poduchach). Wpadłem na to, bo w którymś momencie skrzynia zaczęła mi stukać (głównie przy ruszaniu). Wcześniej żadnych stuków nie było. Ale jak już zaczęło stukać to zdarzało się tak, że biegi raz wchodziły dobrze, stuknęło i biegi wchdodziły już gorzej. Położenie skrzyni się zmieniało, co zaważało na pracy całego układu. Spodziewałem się wymiany poduchy, ale ostatecznie wystarczyło włożyć podładkę po jedną ze śrób mocujących
Zobacz następny temat Zobacz poprzedni temat Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach