Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Ciężko pracująca skrzynia biegów Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
Kerad
Sympatyk kropek

Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 126
Tematy: 1

Post #165300 Wysłany: 05 Wrz 2008 07:34 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Od niedawna jestem posiadaczem Punto II, 2001 r., przebieg 75 tys. Martwi mnie ciężko pracująca skrzynia biegów. W innych samochodach, którymi jeździłem, np. Peugeot 206, biegi wchodziły lekko i miękko, niemal jak w masło. W Punto biegi wchodzą twardo. Czy Fiaty tak mają, czy to jest jakaś usterka? Poza tym trudno wchodzi trójka, trzeba ją bardzo dokładnie wrzucać. Problem z trójką zmniejsza się po przejechaniu dobrych kilkunastu kilometrów, jak silnik się rozgrzeje.

Ponadto kiedy silnik jest wyłączony i zmienia się biegi to słuchać delikatne piszczenie.

Czy ktoś umie dostawić diagnozę i podpowiedzieć, jak rozwiązać problem?
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Grandziak
Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
mrider
Puntoświr

Dni na forum: 604
Tematy: 16

Post #165405 Wysłany: 05 Wrz 2008 12:27 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

przesmaruj linki pomiędzy lewarkiem, a skrzynią biegów. Te piski mogą wydawać zacierające się linki... Kiedyś w nowym SC linka mi się zatarła do tego stopnia, że ciężko było jakikolwiek bieg wbić.

Trzy baki paliwa - ok. 650zł. Opłaty za przejazd autostradami - ok. 250zł. Zobaczyć na autostradzie niebieskie Lamborghini z kogutami na dachu - Bezcenne Szczerbol
Kerad
Sympatyk kropek

Post #165413 Wysłany: 05 Wrz 2008 12:53 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Dzięki za zainteresowanie Smile a jest to skomplikowane lub kosztowne? Bo przyznam, że w majsterkowanie przy samochodzie nigdy się nie bawiłem i chyba nie jest to moją mocną stroną, jak na razie przynajmniej...

Gdyby ktoś z użytkowników miał inne sugestie, to chętnie przeczytam Smile
uki1906
Puntoświr

Imię: Łukasz
Dni na forum: 328
Tematy: 6

Post #165453 Wysłany: 05 Wrz 2008 14:29 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

A lewarek ze skrzynia w punto polaczony jest linkami. Ja myslalem, ze sa jakies ciegna. Jesli sa linki, to najprawdopodobniej to. Przesmarowac je porzadnie i sie rozchodza i bedzie jak w nowym Very Happy Chyba nie jest to skomplikowane ani tym bardziej kosztowne. Zalezy, ile jest miejsca, aby sie dostac do linek. Profilaktycznie sprawdzilbym stan oleju w skrzyni, a najlepiej go wymienil, jak nie wiesz kiedy bylo to ostatnio robione.
el_electron
Puntoświr

Imię: Bart
Dni na forum: 352
Tematy: 14

Post #165457 Wysłany: 05 Wrz 2008 14:31 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

ciężko sie dostać do tych linek? pytam z ciekawości
ktoś próbował?

Puntoświr

Imię: Łukasz
Dni na forum: 452
Tematy: 22

Post #165466 Wysłany: 05 Wrz 2008 14:36 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

el_electron napisał:
ciężko sie dostać do tych linek? pytam z ciekawości
ktoś próbował?

tak ipIV- do niego się zgłosić Wink

Puntoświr

Dni na forum: 167
Tematy: 13

Post #165581 Wysłany: 05 Wrz 2008 19:17 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

w moim kropku mam to samo ale problem bardziej dotyczy biegu 2 i mniej 3...czasmi ciezko wchodzą jak cholera Crying or Very sad ...przy włączaniu biegu az czuje tępy opór ale innym razem nie ma problemu...macie moze jakieś foto w którym miejscu te linki przesmarować???pozdro
el_electron
Puntoświr

Imię: Bart
Dni na forum: 352
Tematy: 14

Post #165584 Wysłany: 05 Wrz 2008 19:26 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

mi się zdarza że 1 bieg czasem nie chce mi wejść ale to tylko czasem bo zwykle wchodzi normalnie.

Forumowicz

Dni na forum: 117
Tematy: 0

Post #169116 Wysłany: 14 Wrz 2008 20:43 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

prawdo podobnie (no powiedzmy na 90%) do wymiany linka od skrzyni biegów - koszt w ASO z robocizną jakieś 300-400zł

Sympatyk kropek

Post #169675 Wysłany: 16 Wrz 2008 10:06 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Od kilkunastu dni próbuję dotrzeć na poleconego mechanika, ale chyba jest na dłuższym urlopie i wygląda na to, że jeszcze trochę tak pojeżdzę.

Nie stanie się nic ze skrzynią do tego czasu?

Po wizycie u mechanika zdam relację Smile
Łodziak
Puntoświr

Imię: Adam
Dni na forum: 306
Tematy: 3

Post #169699 Wysłany: 16 Wrz 2008 11:41 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Kerad napisał:
Martwi mnie ciężko pracująca skrzynia biegów

a sprawdzales olej w skrzyni biegow???

zapraszam również do galerii

Image Piszę poprawnie po polsku.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Pakito007r
Sympatyk kropek

Dni na forum: 115
Tematy: 7

Post #169803 Wysłany: 16 Wrz 2008 15:48 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Kerad napisał:
Od niedawna jestem posiadaczem Punto II, 2001 r., przebieg 75 tys. Martwi mnie ciężko pracująca skrzynia biegów.

Umnie Skrzynia pracuje twardo bez luzów ale biegi wchodzą idealnie i niema żadnych piszczeń, pytałem się kolegi i on stwierdził, że to sportowa i pracuje bez zażutu..

Sympatyk kropek

Post #169995 Wysłany: 17 Wrz 2008 07:45 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Cytat:
a sprawdzales olej w skrzyni biegow???

A jak to się robi? Słyszałem, że oleju w skrzyni biegów raczej się nie wymienia (taki pogląd znalazłem też na tym forum - w dziale FAQ).

Szkoda, że nie mam w okolicy żadnego innego Punto, z którym mógłbym porównać pracę mojej skrzyni. Ostatnioo porównywałem jednak, jak chodzi skrzynia w Seicento i chodzi zdecydowanie lżej.

Cytat:
Umnie Skrzynia pracuje twardo bez luzów ale biegi wchodzą idealnie i niema żadnych piszczeń, pytałem się kolegi i on stwierdził, że to sportowa i pracuje bez zażutu..

Nie wykluczam, że tak ma być. Dlatego nie przesądzam, że coś jest zepsute czy zużyte. Najpierw pogadam z mechanikiem. Niedawno były wymieniane klocki hamulcowe i przy tej okazji mechanik przejechał się autem i nic nie mówił na temat złej pracy skrzyni. A gdyby coś zauważył, pewnie by to podkreślił (dodatkowa fucha i kasa Smile )
maxx_krk
Puntoświr

Imię: Maciej
Dni na forum: 364
Tematy: 24

Post #170017 Wysłany: 17 Wrz 2008 08:48 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Co ile powinno sie wymieniac olej w skrzyni?

Moje Punto Mk2 : http://fiatpunto.com.pl/post176091.html#176091

&
-->Grawerstwo ręczne i maszynowe/Pieczątki
-->GSM Telefony, Akcesoria, Sim-locki i naprawy
-->PRACUJ.pl / ogłoszenia

ZAPRASZAM ! Smile
rch1976
Forumowicz

Imię: rafal
Dni na forum: 111
Tematy: 0

Post #171062 Wysłany: 19 Wrz 2008 20:41 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

witam mam taki problem moze ktos mial podobny nie odbija lewarek biegow jak go przyciagne do siebie albo od siebie to zostaje w pozycji 1\2 lub 5\R nie wraca sie na luz. Linki smarowalem i chodza lekko .moze jakas sprezyna jest albo cos .?

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat