| Autor |
Wiadomość |
Kerad
Sympatyk kropek
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 126
Tematy: 1
|
Od niedawna jestem posiadaczem Punto II, 2001 r., przebieg 75 tys. Martwi mnie ciężko pracująca skrzynia biegów. W innych samochodach, którymi jeździłem, np. Peugeot 206, biegi wchodziły lekko i miękko, niemal jak w masło. W Punto biegi wchodzą twardo. Czy Fiaty tak mają, czy to jest jakaś usterka? Poza tym trudno wchodzi trójka, trzeba ją bardzo dokładnie wrzucać. Problem z trójką zmniejsza się po przejechaniu dobrych kilkunastu kilometrów, jak silnik się rozgrzeje.
Ponadto kiedy silnik jest wyłączony i zmienia się biegi to słuchać delikatne piszczenie.
Czy ktoś umie dostawić diagnozę i podpowiedzieć, jak rozwiązać problem? |
|
|
|
|
 |
Grandziak
Przyjaciel
|
|
|
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć! |
 |
mrider
Puntoświr

Dni na forum: 604
Tematy: 16 Skąd: ojczyzna kropka
|
przesmaruj linki pomiędzy lewarkiem, a skrzynią biegów. Te piski mogą wydawać zacierające się linki... Kiedyś w nowym SC linka mi się zatarła do tego stopnia, że ciężko było jakikolwiek bieg wbić. |
_________________ Punto 75 HSD
Alfa Romeo 166 Distinctive (2.4JTD niestety)
Fiat 500 Nuova
Trzy baki paliwa - ok. 650zł. Opłaty za przejazd autostradami - ok. 250zł. Zobaczyć na autostradzie niebieskie Lamborghini z kogutami na dachu - Bezcenne  |
|
|
|
 |
Kerad
Sympatyk kropek
|
Dzięki za zainteresowanie a jest to skomplikowane lub kosztowne? Bo przyznam, że w majsterkowanie przy samochodzie nigdy się nie bawiłem i chyba nie jest to moją mocną stroną, jak na razie przynajmniej...
Gdyby ktoś z użytkowników miał inne sugestie, to chętnie przeczytam  |
|
|
|
|
 |
uki1906
Puntoświr
Imię: Łukasz
Dni na forum: 328
Tematy: 6 Skąd: Zamość
|
A lewarek ze skrzynia w punto polaczony jest linkami. Ja myslalem, ze sa jakies ciegna. Jesli sa linki, to najprawdopodobniej to. Przesmarowac je porzadnie i sie rozchodza i bedzie jak w nowym Chyba nie jest to skomplikowane ani tym bardziej kosztowne. Zalezy, ile jest miejsca, aby sie dostac do linek. Profilaktycznie sprawdzilbym stan oleju w skrzyni, a najlepiej go wymienil, jak nie wiesz kiedy bylo to ostatnio robione. |
|
|
|
|
 |
el_electron
Puntoświr

Imię: Bart
Dni na forum: 352
Tematy: 14 Skąd: [D]
|
ciężko sie dostać do tych linek? pytam z ciekawości
ktoś próbował? |
_________________ PUNTO II 3D 1,2 8V 2000r. |
|
|
|
 |
Lukis
Puntoświr

Imię: Łukasz
Dni na forum: 452
Tematy: 22 Skąd: Sieradz
|
|
|
|
 |
rafał79
Puntoświr

Dni na forum: 167
Tematy: 13 Skąd: Warmia
|
w moim kropku mam to samo ale problem bardziej dotyczy biegu 2 i mniej 3...czasmi ciezko wchodzą jak cholera ...przy włączaniu biegu az czuje tępy opór ale innym razem nie ma problemu...macie moze jakieś foto w którym miejscu te linki przesmarować???pozdro |
|
|
|
|
 |
el_electron
Puntoświr

Imię: Bart
Dni na forum: 352
Tematy: 14 Skąd: [D]
|
mi się zdarza że 1 bieg czasem nie chce mi wejść ale to tylko czasem bo zwykle wchodzi normalnie. |
_________________ PUNTO II 3D 1,2 8V 2000r. |
|
|
|
 |
Amarez
Forumowicz
Dni na forum: 117
Tematy: 0
|
prawdo podobnie (no powiedzmy na 90%) do wymiany linka od skrzyni biegów - koszt w ASO z robocizną jakieś 300-400zł |
_________________ Fiat Punto II, styczeń 2001, 60KM |
|
|
|
 |
Kerad
Sympatyk kropek
|
Od kilkunastu dni próbuję dotrzeć na poleconego mechanika, ale chyba jest na dłuższym urlopie i wygląda na to, że jeszcze trochę tak pojeżdzę.
Nie stanie się nic ze skrzynią do tego czasu?
Po wizycie u mechanika zdam relację  |
|
|
|
|
 |
Łodziak
Puntoświr

Imię: Adam
Dni na forum: 306
Tematy: 3 Skąd: Łódź
|
|
|
|
 |
Pakito007r
Sympatyk kropek
Dni na forum: 115
Tematy: 7
|
| Kerad napisał: |
| Od niedawna jestem posiadaczem Punto II, 2001 r., przebieg 75 tys. Martwi mnie ciężko pracująca skrzynia biegów. |
Umnie Skrzynia pracuje twardo bez luzów ale biegi wchodzą idealnie i niema żadnych piszczeń, pytałem się kolegi i on stwierdził, że to sportowa i pracuje bez zażutu.. |
_________________ ...:::ODIUM:::... |
|
|
|
 |
Kerad
Sympatyk kropek
|
| Cytat: |
| a sprawdzales olej w skrzyni biegow??? |
A jak to się robi? Słyszałem, że oleju w skrzyni biegów raczej się nie wymienia (taki pogląd znalazłem też na tym forum - w dziale FAQ).
Szkoda, że nie mam w okolicy żadnego innego Punto, z którym mógłbym porównać pracę mojej skrzyni. Ostatnioo porównywałem jednak, jak chodzi skrzynia w Seicento i chodzi zdecydowanie lżej.
| Cytat: |
| Umnie Skrzynia pracuje twardo bez luzów ale biegi wchodzą idealnie i niema żadnych piszczeń, pytałem się kolegi i on stwierdził, że to sportowa i pracuje bez zażutu.. |
Nie wykluczam, że tak ma być. Dlatego nie przesądzam, że coś jest zepsute czy zużyte. Najpierw pogadam z mechanikiem. Niedawno były wymieniane klocki hamulcowe i przy tej okazji mechanik przejechał się autem i nic nie mówił na temat złej pracy skrzyni. A gdyby coś zauważył, pewnie by to podkreślił (dodatkowa fucha i kasa ) |
|
|
|
|
 |
maxx_krk
Puntoświr

Imię: Maciej
Dni na forum: 364
Tematy: 24 Skąd: Kraków
|
Co ile powinno sie wymieniac olej w skrzyni? |
_________________ -------
Moje Punto Mk2 : http://fiatpunto.com.pl/post176091.html#176091
&
-->Grawerstwo ręczne i maszynowe/Pieczątki
-->GSM Telefony, Akcesoria, Sim-locki i naprawy
-->PRACUJ.pl / ogłoszenia
ZAPRASZAM !  |
|
|
|
 |
rch1976
Forumowicz
Imię: rafal
Dni na forum: 111
Tematy: 0
|
witam mam taki problem moze ktos mial podobny nie odbija lewarek biegow jak go przyciagne do siebie albo od siebie to zostaje w pozycji 1\2 lub 5\R nie wraca sie na luz. Linki smarowalem i chodza lekko .moze jakas sprezyna jest albo cos .? |
|
|
|
|
 |
|
|