| Autor |
Wiadomość |
Thomas
Monkey Mod

Imię: Tomasz
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 670
Tematy: 17 Skąd: Ustka/Gdańsk
|
mi przeszkadzaja nawet sladowe ilosci a po co je trzymac w ukladzie jak zakreceniem rozrusznika na doslownie 2-3 sek nie robi nic zlego a zawsze wypluje z siebie troche oleju.... poza tym ja zawsze sobie jeszcze wysysam z miski i wycieram ja w srodku przez otwor spustowy szmatka nawet nie wiecie ile tego starego oleju jeszcze tam zostaje  |
_________________ .:Trance is a natural drug that will heal us all:.
Fiat Punto 1.1 '97 Green Butterfly <-- Klik
 |
|
|
|
 |
Grandziak
Przyjaciel
|
|
|
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć! |
 |
STax
Moderator

Imię: Szczepan
Dni na forum: 575
Tematy: 39 Skąd: Kotlarnia/Opole
|
Thomas: hmm, chyba nie zdajesz sobie jednak sprawy ile oleju pozostaje JESZCZE po Twoich zabiegach  |
_________________ Pompa cieczy chłodzącej - 150 zł
Jazda z prędkością 180 km/h - bezcenne
Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET http://fiatpunto.com.pl/post184304.html#184304
=> LPG sucks  |
|
|
|
 |
ipIV

Imię: Michał
Dni na forum: 932
Tematy: 156 Skąd: Ruda Śląska
|
| STax napisał: |
| Thomas: hmm, chyba nie zdajesz sobie jednak sprawy ile oleju pozostaje JESZCZE po Twoich zabiegach Szczerbol |
najwięcej zostaje w głowicy....
A i tak wątpię, że uzbiera się 50ml kieliszek  |
|
 |
Thomas
Monkey Mod

|
STax zdaje sobie sprawe ale zawsze staram sie to zminimalizowac dlatego nawet i wysysam i wycieram miske w srodku poprzez drucik i szmatke ktore duzo tego wchlania zreszta po kilkukrotnym wytarciu pozniej sztamtka juz praktycznie nie brudzi sie olejem oczywiscie wszystko bez odkrecania miski tylko przez korek spustowy  |
 |
|
|
|
 |
mrider
Puntoświr

Dni na forum: 604
Tematy: 16 Skąd: ojczyzna kropka
|
Thomas proszę Cie nie pisz takich bzdur o olejach bo zaraz dzięki takim poradom ktoś sobie rozwali silnik! To że Ty szkodzisz swojemu silnikowi to nie znaczy, że muszą to robić wszyscy. Olej pozostaje po to aby podczas pierwszego rozruchu po wymianie było jakieś smarowanie do czasu zamknięcia obiegu nowym olejem i tak ma być. Nie ja to wymyśliłem tylko konstruktorzy układów smarowania, a chyba oni coś na ten temat więcej wiedzą od nas. |
_________________ Punto 75 HSD
Alfa Romeo 166 Distinctive (2.4JTD niestety)
Fiat 500 Nuova
Trzy baki paliwa - ok. 650zł. Opłaty za przejazd autostradami - ok. 250zł. Zobaczyć na autostradzie niebieskie Lamborghini z kogutami na dachu - Bezcenne  |
|
|
|
 |
Thomas
Monkey Mod

|
mrider juz rozwali silnik zaraz .... to powiedz mi odpalasz silnik po nocnym postoju to jak to jest podobnie gdyz tez mija chwila zanim silnik zassie olej ktory splynal do miski ... i nie mow ze zaraz rozwali bo to bzdura jest ... |
 |
|
|
|
 |
STax
Moderator

|
Thomas: no ja nie wiem czy olej tak całkiem spływa... troszkę go podciśnienie w zamkniętym układzie zatrzymuje... |
Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET http://fiatpunto.com.pl/post184304.html#184304
=> LPG sucks  |
|
|
|
 |
Thomas
Monkey Mod

|
ale tak czy siak odpalajac taki odstaly silnik przez pewien ulamek czasu jednak ma tak jakby bez  |
 |
|
|
|
 |
STax
Moderator

|
Thomas: no moim zdaniem nie. Nie wiem czy tak jest na 100%, ale z tego co czytałem w różnych materiałach, to oleje robione są tak, żeby pozostawały w cienkiej warstwie na ścianach cylindra... A jak ruszysz, to owszem wypompujesz ten olej, ale nie będzie nowego który wejdzie w jego miejsce i wtedy ryzyko zgrzytu rośnie... |
=> LPG sucks  |
|
|
|
 |
Thomas
Monkey Mod

|
no ale jak byla mowa nie da sie calkowicie go usunac ... tak wiec sladowe ilosci pozostana a przy zalaniu nowym silnik zaraz go zassie tak wiec nie jest to jakies straszne zabojstwo ojciec mial juz wczesniej wiele samochodow zawsze tak robil i w wszystkie przejezdzily praktycznie na oryginalnych czesciach... kiedy niektorzy przy mniejszych przebiegach remonty generalne robili .... a wiadomo jak kiedys bylo ... tak wiec ja nie uwazam tego za zlo konieczne ... i dalej taka metoda bede wymienial olej i w zyciu nie wybiore sie aby ktos mi to zrobil .... lubie miec czysto i tyle  |
 |
|
|
|
 |
mrider
Puntoświr

Dni na forum: 604
Tematy: 16 Skąd: ojczyzna kropka
|
Thomas nigdy olej silnikowy nie spływa całkowicie ze względu m.in. na jego skład więc auto może stać nawet rok i olej na panewkach będzie. Co innego odpalanie auta jak nie ma czego dossać z miski. To co jest zostaje zużyte na skutek tarcia na panewkach i zostaje susza, lub coś co ma prawie zerowe właściwości smarne. Po zalaniu nowym olejem taki silnik przez chwilę pracuje na sucho. Zrób taki zabieg np. w fiatowskim silniku 2.0 16v turbo, w którym panewki żyją max 100 tys.km to po pierwszej wymianie oleju będziesz szukał kogoś kto zrobi remont wału. Z mojej strony to koniec tematu. |
_________________ Punto 75 HSD
Alfa Romeo 166 Distinctive (2.4JTD niestety)
Fiat 500 Nuova
Trzy baki paliwa - ok. 650zł. Opłaty za przejazd autostradami - ok. 250zł. Zobaczyć na autostradzie niebieskie Lamborghini z kogutami na dachu - Bezcenne  |
|
|
|
 |
Thomas
Monkey Mod

|
ehhh... przeciez nigdy nie wyleci caly olej nawet po zakreceniu doslownie rozrusznikiem .... wiec niby dlaczego ma sie zaraz zatrzec niby i nie powinno sie niby siak.... ja tam nie lubie jak zostaje mi syf w ukladzie po starym oleju ... zreszta i tak do sucha nigdy nie wyleci ale zawsze zmiejszy to zawartosc starego oleju w ukladzie a nie doprowadzi do zatarcia... w koncu to nie jest odpalenie na dluzsza chwile tylko doslownie zakrecenie rozrusznikiem ... wiec nie widze w tym starsznego problemu ....
poza tym ludzie nawet i tak nie robia dobijaja szybciej silniki niz w taki sposob co nie jest az jakos starsznie grozny ze zaraz spowoduje zatarcie ...
z mojej strony koniec tematu... |
 |
|
|
|
 |
jak
Puntoświr

Imię: Jacek
Dni na forum: 548
Tematy: 5 Skąd: Wieruszów
|
Sorki, że trochę nie na temat , ale związane z wymianą oleju. Czytałem gdzieś na forum , ale nie mogę znaleźć. Jaki jest rozmiar ibusa do korka spustowego w misce? |
_________________ PUNTO II 1,2 8V 60 KM 2002 |
|
|
|
 |
ipIV

Imię: Michał
Dni na forum: 932
Tematy: 156 Skąd: Ruda Śląska
|
| jak napisał: |
| Sorki, że trochę nie na temat , ale związane z wymianą oleju. Czytałem gdzieś na forum , ale nie mogę znaleźć. Jaki jest rozmiar ibusa do korka spustowego w misce? |
12 |
|
 |
jak
Puntoświr

Imię: Jacek
Dni na forum: 548
Tematy: 5 Skąd: Wieruszów
|
OKi dzięki!! |
_________________ PUNTO II 1,2 8V 60 KM 2002 |