Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Usterka elektrycznie opuszczanych szyb Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
brzuzka
Sympatyk kropek

Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 644
Tematy: 5

Post #17547 Wysłany: 06 Kwi 2007 12:59 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Witam,
Nawaliło mi ostatnio elektryczne podnoszenie szyby w Punciaku II. Szyba schodzi jedynie jakieś 10cm po czym słychać niemiłe dla ucha skrobanie. To samo jest przy podnoszeniu. Szyba niby już zamknięta a z mechanizmu wydobywa się tak głośne skrobanie, że kilka razy gdy zapomniałem o usterce, serce podskoczyło mi do gardła ze stachu Smile. Rozkręciłem drzwi i na pierwszy rzut oka wydaje mmi się, że z linką i całym mechanizmem itp. jest wszystko ok - moja diagnoza to uszkodzony silniczek (zaznaczam jednak, że w naprawach jestem laikiem). W sklepie z częściami fiata usłyszałem zawrotną kwotę za nowy silniczek - 750 zł (tyle za to napewno nie dam - wolę jeździć z zamkniętą szybą Smile
Czy wg was opisane przeze mnie efekty to awaria silniczka?
Czy możecie polecić jakąś stronkę w necie gdzie mógłbym taki silniczek kupić używany.
Ile wg. was powinno to kosztować?
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Grandziak
Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
misieq79
Puntoświr

Imię: Michał
Dni na forum: 668
Tematy: 14

Post #17568 Wysłany: 06 Kwi 2007 15:21 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

brzuzka napisał:
W sklepie z częściami fiata usłyszałem zawrotną kwotę za nowy silniczek - 750 zł

Faktycznie zawrotna. Na Aledrogo widziałem raz "używany w db stanie" za 62
Ale skoro w ogóle szyba chodzi to raczej nie silniczek...

Speed doesn't kill. Stupidity does, though.
brzuzka
Sympatyk kropek

Post #17720 Wysłany: 07 Kwi 2007 18:58 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Dziś właśnie usłyszałem podobną opinię, że skoro generalnie silniczek daje oznaki życia, to raczej nie on jest przyczyną usterki. Coś mi się zdaje, że muszę się dokładniej przyjrzeć tym wszystkim mechanizmom - przyznam, że jestem chory na samą myśl Smile
jarekc81
Sympatyk kropek

Dni na forum: 354
Tematy: 1

Post #83888 Wysłany: 21 Sty 2008 13:49 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Mam ten sam problem z identycznymi objawami.
Może ktoś juz zna diagnozę i sposób na tę dolegliwośc.
brzuzka
Sympatyk kropek

Post #84042 Wysłany: 21 Sty 2008 20:58 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Rozebrałem cały mechanizm i okazało się, że zjechane były dwa ząbki w takim plastikowym kółku, które przekłada obroty z silniczka na linkę, która podnosi szybę. Oczywiście zapomnij, że w serwisie dostaniesz samą zębatkę (wartą pewnie ze 20zł). Oni handlują całym podzespołem razem z silniczkiem - ok 700 zł.
Możesz spróbować w jakimś warsztacie specjalizującym się w fiatach.
Ja udałem się na giełdę samochodową w Poznaniu i kupiłem cały podzespół (silniczek+zębarka+linka+szyna prowadząca) za 90 zł. Trochę się namęczyłem przy wymianie, ale zrobiłem i działało.

Pozdrawiam
Pacek
Puntomaniak

Dni na forum: 640
Tematy: 14

Post #96612 Wysłany: 25 Lut 2008 12:01 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Mam problem i zastanawiam się co może byc jego przyczyną Confused Prosba o jakieś pomysły Smile Sprawa wygląda tak:
Dzisiaj rano podczas jazdy chciałem opuścić szybę i niestety po przyciśnieciu odpowieniego przycisku szyba ani drgnie w dół. Zastanawiam sie co może byc tego przyczyną Question Bo szyba od strony pasażera działa. Jest oddzielny bezpiecznik dla obu szyb Question

Puntomaniak

Dni na forum: 577
Tematy: 10

Post #96742 Wysłany: 25 Lut 2008 19:30 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Oddzielny bezpiecznik to raczej nie, ale oddzielny silniczek. Przysłuchaj sie czy silniczek pracuje jesli nic nie slychac to silniczek moze padł, a jesli słychac to pewnie cos nie tak z mecahnizmem.
Ja osobiscie mam podobny problem jak w temacie (jakies 10centymetrów i okropny dogłos), ale narazie i tak nie ma takich temp, zeby jezdzic z odsunietymi szybami. Bynajmniej w lecie sie tym zajme...
kamo85
Sympatyk kropek

Dni na forum: 211
Tematy: 2

Post #134547 Wysłany: 12 Cze 2008 14:24 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

zdejmij panel sterowania szybami wyjmij z tyłu biała kostkę przeszysć przedmuchaj i mocno wciśnij z powrotem.

Uwagi:
Nie piszemy Boldem Exclamation //ipIV

Puntoświr

Imię: Tomasz
Dni na forum: 446
Tematy: 11

Post #181481 Wysłany: 19 Paź 2008 23:30 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

kamo85 napisał:
zdejmij panel sterowania szybami

trzeba zacząć rozgrzebywanie od panelu między fotelami i iść ku górze, czy jest jakaś inna droga?

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat