Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Wysoka temperatura + brak ogrzewania wewnątrz ??? Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
Schancezz
Sympatyk kropek

Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 156
Tematy: 2

Post #169172 Wysłany: 14 Wrz 2008 22:39 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Witam !
Siedzę już jakieś 2 godziny i przeglądam forum . znalazłem jeden temat w którym ktoś podał podobne objawy ale nic się nie wyjaśniło wiec postanowiłem założyć nowy(tak troszkę na wytłumaczenie). Sytuacja wygląda tak ze gdy przedwczoraj wybrałem się do zielonej góry zauważyłem ze jest problem z temperatura . Cały czas prawie max (przedtem miałem zazwyczaj 1/2 wskaźnika) Wentylator się włącza na 1/2 nie ma wycieków ale ogrzewanie nie działa. Co to może być ? Pozdrawiam

Grandziak
Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
danaga1
Puntoświr

Dni na forum: 161
Tematy: 21

Post #169174 Wysłany: 14 Wrz 2008 22:53 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

to pewnie masz zapowietrzony układ. musiałbyś go odpowietrzyć. odkręć korek w zbiorniku, korek w chłodnicy i na wężu co idzie do nagrzewnicy (jak go masz w tej wersji) i dolej płynu chłodniczego jak się będzie przelewać pozakręcaj je. odpal furę i potrzymaj go na jałowym. daj ogrzewanie na max i poczekaj. patrz na wskaźnik poziomu płynu-jeżeli ubywa to dolej. powinno pomóc. i przez parę dni sprawdzaj poziom, bo może jeszcze ubywać. pozdro

http://fiatpunto.com.pl/img,IMG_489c12771b90e7116.jpg <---mój kropas Twisted Evil
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Schancezz
Sympatyk kropek

Post #169216 Wysłany: 15 Wrz 2008 08:26 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Dzieki danaga1 Very Happy Wszystko jest ze tak powiem polską angielszczyzną orajt . Tylko dziwnym trafem jak dzisiaj zajrzałem do zbiorniczka to było tam praktycznie echo Shocked I jak nalałem wody i odpaliłem silnik to zaczely mi wylatywać bąble powietrza ktore lekko zalatywały spalinami Confused Co to moze byc ?

Martinezio
Puntoświr

Dni na forum: 142

Post #169236 Wysłany: 15 Wrz 2008 08:57 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Układ się odpowietrza Wink Poczekaj kilka dni, jak pisał danaga1 i jeśli te bąbelki nadal będą się pokazywały, to sprawdź olej w misce - jak pojawi Ci się biały nalot, to znaczy że Ci mogła uszczelka pod głowicą pójść się paść i koniecznie wymień, bo możesz zatrzeć silnik.
To chyba wsio Szczerbol
Dziara
Puntoświr

Imię: Mariusz
Ostrzeżenia: 1/3
Dni na forum: 348
Tematy: 41

Post #169329 Wysłany: 15 Wrz 2008 13:26 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Mam podobny problem teraz Panowie ,ale bede zmienial wode a plyn wiec czeka mnie kolejne odpowietrzanie...

STax
Moderator

Imię: Szczepan
Dni na forum: 575
Tematy: 39

Post #169338 Wysłany: 15 Wrz 2008 13:53 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Schancezz: jak płyn zalatuje spalinami to niedobrze, może siadać uszczelka pod głowcią, co jest dość prawdopodobne przy tak przegrzewanym silniku (temp pod maks).

Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET http://fiatpunto.com.pl/post184304.html#184304
Image => LPG sucks Szczerbol
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
lukasik
Puntomaniak

Imię: Łukasz
Dni na forum: 352
Tematy: 9

Post #169593 Wysłany: 15 Wrz 2008 21:42 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Przykleję się do tematu.

Otóż mam takie pytanie czy prawidłowo działa ogrzewanie w moim Punciaku:
Mając ustawione na max-a ciepełko nagrzewa się szybko. Jeśli stoję w miejscu <silnik pracuje nawet włącza się wentylator chłodnicy> temperatura powietrza spada do takiego letniego. Po ruszeniu (po ok 40 s.) zaczyna znowu gorące lecieć. Musze tu nadmienić ze w opisanej sytuacji miałem ustawioną siłę nawiewu na 3. W sytuacji kiedy podczas postoju ustawiłem siłę na 2 leciało ciepłe (przynajmniej tak mi się wydawało Very Happy ). Czy to jest normalne te różnice między jazdą a postojem (podczas jazdy dostaję większą dawkę powietrza do "przetworzenia" czy jak...? Smile )
Schancezz
Sympatyk kropek

Post #169600 Wysłany: 15 Wrz 2008 21:51 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Dzieki panowie Very Happy
Sytuacja wyglada tak ze pojechałem dzisiaj to serwisu MASS no i gościu bez nawet patrzenia pod maskę stwierdził ze to na pewno uszczelka i ze muszę ja wymienić + planowanie głowicy (chociaż ostrzegł mnie ze może być tez uszkodzony blok silnika i wtedy będę musiał silnik wymienić bo mniejszy koszt będzie Shocked ) za uszczelkę + wymiana rozrządu(juz czas najwyższy) + planowanie głowicy krzykną 800 zł . no to ja nie zwlekając dłużej teleportowałem się do domu .pojechałem następnie do takiego domowego mechanika który ma bardzo dobrą renomę w okolicy (na podwórku i podjeździe jakieś 15 samochodów czekających na naprawę i częściowo już rozebranych) . Poprzyglądał się pod maskę pościskał przewody i dał diagnozę . Uszczelka orajt . Bąbelki były bo sie odpowietrzał. Za wymianę rozrządu (części + robocizna) 140 zł(mam odstawić auto za tydzień) . Jeszcze przed chwilą sprawdzałem płyn. Wszystko w normie . Tylko pojawił się nowy problem Exclamation Przestał mi palić na jeden gar jak wracałem od mechanika, no ale to już chyba mniejsze zmartwienie . Pozdrawiam i dziękuje za pomoc Szczerbol

STax
Moderator

Post #169605 Wysłany: 15 Wrz 2008 21:55 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Schancezz: ja bym jednak stawiał na uszczelkę. ZWŁASZCZA jak przestał palić na jeden cylinder...

Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET http://fiatpunto.com.pl/post184304.html#184304
Schancezz
Sympatyk kropek

Post #169644 Wysłany: 16 Wrz 2008 05:44 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

No to git. Jakie mogą być teraz konsekwencje STax ? uszczelka plus planowanko ? jaki to mniej-wiecej koszt normalnie ?

STax
Moderator

Post #169656 Wysłany: 16 Wrz 2008 06:52 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Schancezz: koszt niestety nie wiem, konsekwencje nie do przewidzenia, ale z zatarciem silnika włącznie...
A to raczej jest uszczelka, bo jak już paru kolegów twierdziło, w punto jak się silnik przegrzewa ryzyko jej wydmuchania gwałtownie wzrasta...

Schancezz
Sympatyk kropek

Post #169869 Wysłany: 16 Wrz 2008 19:00 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

No to nie ruszam samochodu i tak wyjechalem dzisiaj rano do berlina i wracam w piatek . w sobote kopsne sie jeszcze do mechanika i dam znac co i jak .

cyklista
Puntomaniak

Dni na forum: 155
Tematy: 7

Post #169989 Wysłany: 17 Wrz 2008 06:39 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Witam.Wszyscy powariowali z tym planowaniem głowicy.Robiłem juz kilkanascie wymian uszczelek w roznych autach i nigdy nie planowałem głowicy?!To sie robi tylko w tedy kiedy po oczyszczeniu i sprawdzeniu powieszchnia przylegania nie trzyma ona norm.Dopuszczalne odchyłki sa podawane w ksiazkach napraw.Nie wierzcie ze w warsztatach za kazdym razem planuja głowice.Naciagaja tylko klientow!
barT
Puntoświr

Imię: Bartosz
Dni na forum: 509
Tematy: 5

Post #173899 Wysłany: 26 Wrz 2008 10:52 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

cyklista no dobrze ale powinno sie sprawdzic płaszczyzne powierzchni przylegania uszczeli do głowicy a najprościej jest ją splanować kilka setnych mm....co do tej wymiany bloku to nie daj sie naciągnąć Schancezz bo większość majstrów jest leniwych i woli nowy bolk silnika wstawić a wystarczy tylko wyrównać powierzchnie bloku gdzie przychodzi uszczelka Smile...robiłem to już w kilku autach i ludzie są zadowoleni

cyklista
Puntomaniak

Dni na forum: 155
Tematy: 7

Post #173958 Wysłany: 26 Wrz 2008 16:08 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Owszem zgadzam sie z tym ze trzeba sprawdzic powierzchnie.Ale nie zawsze jest czas i mozliwosc splanowania.A jesli głowica jest prawidłowo dokrecana to nie powinna byc zdeformowana.Ja zawsze ja czyszcze a potem sprwdzam specjalnym liniałem płascyzne.Nigdy mi sie nie zdazyło bym wracał jeszcze raz do tematu uszczelki z własnie powodu krzywej głowicy.Wiec nie ma co straszyc wszystkich co robia to pierwszy raz.A w warsztatach to wiadomo ze jak klient nie wie o co zabardzo biega to mu wmówią cokolwiek byle by jak najwiecej kasy wziac za robote. Szczerbol

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat