Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Upierdliwości Punto mk2 - ten typ tak ma ;) Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
Basti
Przyjaciel

Imię: Sebastian
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 931
Tematy: 5

Post #18750 Wysłany: 12 Kwi 2007 19:26 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

meti napisał:
Nie wiem jak to było w pózniejszych latach produkcji z tymi przeciwmgielnymi

No ja też mam zaślepki i nawet przewodów już nie mam Lol

Mój rocznik to wrzesień 2002r Wink

Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
ipIV

Imię: Michał
Dni na forum: 932
Tematy: 156

Post #18781 Wysłany: 12 Kwi 2007 20:35 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Basti napisał:
Czyli w autku musiało być stuknięte lub lampka wymieniana Wink

Tyle, że nie było nic stuknięte Mr. Yellow Auto od nowości Smile

[ Dodano: 12 Kwi 2007 21:36 ]
Był stuknięty zderzak z tyłu jak zaraz po zakupie sąsiadka walnęła matizem na parkingu Smile Nic poza tym, tym bardziej z przodu! Mr. Yellow

[ Dodano: 12 Kwi 2007 21:37 ]
Mam jeszcze jedną hipotezę Razz Fabrycznie mogły być wsadzone z halogenami... a na przeglądzie podmienili sobie bo akurat potrzebowali... Confused

Puntomaniak

Dni na forum: 638
Tematy: 1

Post #18919 Wysłany: 13 Kwi 2007 14:42 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

ipIV napisał:
Tyle, że nie było nic stuknięte Auto od nowości

Mam jeszcze jedną hipotezę Fabrycznie mogły być wsadzone z halogenami... a na przeglądzie podmienili sobie bo akurat potrzebowali...

A masz w ogole halogeny przeciwmglowe tzn. przycisk na konsoli,. itd?
jesli nie no to ta lampa bez soczewki przeciwmglowej jest oryginalna a ta z halogenami przeciwmglowymi jest nieoryginalna- zamieniona.

swoja droga to ciekawe jest to ze nie zauwazyles ze masz 2 rozne lampy , cos nie chce mi sie w to wierzyc ze dopiero na spocie uswiadomili cie w jedej lampie sa przeciwmglowe a w drugiej nie- moim zdaniem roznica jest widoczna na pierwszy rzut oka

EDIT Cool
Jesli nie masz przeciwmglowych to na twoim miejscu dokupilbym soczewke przeciwmglowa lub cala lampe z halogenami, zrobil instalke z przyciskiem na panelu sterowania (bardzo prosta) i cieszyl sie pieknymi swiatelkami przeciwmglowymi Very Happy

Ostatnio zmieniony przez dymny dnia 13 Kwi 2007 14:48, w całości zmieniany 1 raz
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
ipIV

Post #18920 Wysłany: 13 Kwi 2007 14:45 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

dymny napisał:
A masz w ogole halogeny przeciwmglowe tzn. przycisk na konsoli,. itd?

Nie Szczerbol Mam tylko 1 reflektor i nic więcej Mr. Yellow.

Cytat:
jesli nie no to ta lampa bez soczewki przeciwmglowej jest oryginalna a ta z halogenami przeciwmglowymi jest nieoryginalna- zamieniona.

Z tym, że obydwie są oryginalne Wink No chyba, że ktoś mi podmienił w nocy a ja nic o tym nie wiem Szczerbol
dymny napisał:
swoja droga to ciekawe jest to ze nie zauwazyles ze masz 2 rozne lampy

Nie przywiązuję wagi do szczegółów no i nie przyglądałem się z bliska reflektorom....

[ Dodano: 13 Kwi 2007 15:47 ]
dymny napisał:
cos nie chce mi sie w to wierzyc ze dopiero na spocie uswiadomili cie w jedej lampie sa przeciwmglowe a w drugiej nie- moim zdaniem roznica jest widoczna na pierwszy rzut oka

Chciał byś widzieć moje zdziwienie Mr. Yellow

dymny napisał:
Jesli nie masz przeciwmglowych to na twoim miejscu dokupilbym soczewke przeciwmglowa lub cala lampe z halogenami, zrobil instalke z przyciskiem na panelu sterowania (bardzo prosta) i cieszyl sie pieknymi swiatelkami przeciwmglowymi Very Happy

Pytałem i szukam tej konsoli ale taniej niż 150zł Laughing
Ostatnio gość chciał tyle za konsole z rozbitka Szczerbol

Ostatnio zmieniony przez ipIV dnia 13 Kwi 2007 14:53, w całości zmieniany 3 razy
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
misieq79
Puntoświr

Dni na forum: 668
Tematy: 14

Post #18921 Wysłany: 13 Kwi 2007 14:48 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Zapomniałem o jednym z największych buraków wersji 1.2 8V
Wymiana wkładu filtra powietrza
Czy naprawdę nie było prostszego sposobu niż 13 wkrętów?

Speed doesn't kill. Stupidity does, though.
ipIV

Post #18926 Wysłany: 13 Kwi 2007 14:59 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Hmm... Tylko czy mi przypadkiem w aso nie podmienili kiedyś... zanim ja przejąłem władanie nad autem.... Ten reflektor z soczewką wydaje się być krzywo zamontowany Confused

Ale to zauważyłem już dużo wcześniej... ale soczewki nie zauważyłem... Szczerbol

Image

Puntomaniak

Post #18930 Wysłany: 13 Kwi 2007 15:03 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

ipIV napisał:
Pytałem i szukam tej konsoli ale taniej niż 150zł
Ostatnio gość chciał tyle za konsole z rozbitka

nie trzeba kupowac calej konsoli
Pod zaslepka trzeba wlutowac mikrostyk(mikroswitch, mikroprzelacznik)
Image
zaslepke "odbezpieczyc" i bedzie wtedy robic za przelacznik,
Jesli masz juz lampy to do calej instalacji elektrycznej potrzene sa jeszcze kable, konektorki,2 przekazniki uniwersalne, jeden od matiza z przeciwmglwych- calosc koszt ok.40- 50zl

ipIV

Post #18931 Wysłany: 13 Kwi 2007 15:06 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

dymny napisał:
ipIV napisał:
Pytałem i szukam tej konsoli ale taniej niż 150zł
Ostatnio gość chciał tyle za konsole z rozbitka

nie trzeba kupowac calej konsoli
Pod zaslepka trzeba wlutowac mikrostyk(mikroswitch, mikroprzelacznik)
Image
zaslepke "odbezpieczyc" i bedzie wtedy robic za przelacznik,
Jesli masz juz lampy to do calej instalacji elektrycznej potrzene sa jeszcze kable, konektorki,2 przekazniki uniwersalne, jeden od matiza z przeciwmglwych- calosc koszt ok.40- 50zl

Pamiętaj, że do tego dochodzi reflektor Smile

Aby na pewno będzie się świecić kontrolka na desce?

Puntomaniak

Post #18976 Wysłany: 13 Kwi 2007 19:36 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

ipIV napisał:
Pamiętaj, że do tego dochodzi reflektor

Aby na pewno będzie się świecić kontrolka na desce

Niestety, do tego podchodzi jeszcze cena reflektora Sad

A kontrolka nie bedzie sie swiecic bo sposob, ktory po krotce opisalem omija body kompa- to zwykla "druciarnia". Oczywiscie mozna zrobic sygnalizacje zapalonych swiatel, np. poprzez diode- podswietlenie przycisku.

A zeby swiecila sie kontrolka to po pierwsze body musi obslugiwac halogeny, jesli tak to wtedy trzeba dorobic instalacje. Niektore modele z wczesnych lat produkcji maja nawet podciagniete kable z wtyczka, ale brakuje bezpiecznika, przekaznika...nie pamietam czego jeszcze. Mr. Green

ipIV

Post #18983 Wysłany: 13 Kwi 2007 20:34 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

dymny napisał:
Niektore modele z wczesnych lat produkcji maja nawet podciagniete kable z wtyczka, ale brakuje bezpiecznika, przekaznika...nie pamietam czego jeszcze.

To ja sobie sprawdzę czy mam druciarnie Wink W najbliższym czasie jadę do aso na diagnostykę + wymiana oleju więc zadam im trochę dodatkowych prac Smile
po. 1 wytłumaczenie fenomenu 2 reflektorów
po2. sprawdzenie druciarni
po3. ile sobie życzą za badanie na hamowni podwoziowej Very Happy

Puntoświr

Dni na forum: 707
Tematy: 26

Post #19061 Wysłany: 14 Kwi 2007 10:42 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

misieq79 napisał:
wlew do spryskiwacza średnicy dwuzłotówki (kupiłem lejek, ale do tego czasu regularnie podlewałem skrzynkę z bezpiecznikami Very Happy )

To mnie u Fiata zadziwia... że tez nie potrafią tego zmienić jeszcze od czasów Punto I. Ten wlew to totalna pomyłka, chyba że ktoś lubi bawić się lejkiem, albo dobrze celuje strumieniem płynu. Very Happy

Już w takim Lanosie wlew jest taki że można na główkę omalże skakać, a w Punto II z motorkiem 1242cm3/60KM to na brak miejsca w komorze silnika nie można narzekać i na pewno byłoby miejsce żeby zbiorniczek płynu z jakimś sensownym wlewem zmieścić gdzieś indziej.
misieq79
Puntoświr

Post #19073 Wysłany: 14 Kwi 2007 11:58 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

ka-8 napisał:
To mnie u Fiata zadziwia... że tez nie potrafią tego zmienić jeszcze od czasów Punto I.

Nie tylko Fiat... raz zajrzałem pod maskę ALfy 147 - jest taki sam Very Happy
Nie zdziwiłbym się, gdyby w Ferrari też

ka-8
Puntoświr

Dni na forum: 707
Tematy: 26

Post #19144 Wysłany: 14 Kwi 2007 16:58 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

meti napisał:
Ja problemów z tankowanie nie mam Cool Poprostu umiem lać, trzeba włożyć pistolet do nalewania Pb pod odp. kątem

Hehe, dokladnie tak jest i to nie pierwsze Punto ktore tak ma. Smile Najlepiej wlozyc troche "do gory nogami", i tak tylko troszku do srodka, nie do konca, bo wtedy pistolet odbija zaraz po rozpoczeciu tankowania. Ludzie sie dziwia, ale ja juz przywyklem. Smile

Acha, rzecz miala miejsce i w wersjach benzynowych i w dieslu. Pewnie chodzi o cos zwiazanego z odpowietrzeniem zbiornika w czasie tankowania. Tak w ogole moze ktos powie w jaki sposob wykrywany jest stan "zbiornik jest pelny" przez pistolet tankujacy paliwo?
misieq79
Puntoświr

Post #19152 Wysłany: 14 Kwi 2007 18:15 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Cytat:
Tak w ogole moze ktos powie w jaki sposob wykrywany jest stan "zbiornik jest pelny" przez pistolet tankujacy paliwo?

www.howstuffworks.com. Zobacz pod "auto". Zaj*****a stronka.

Hubi
Moderator

Imię: Hubert
Dni na forum: 654
Tematy: 23

Post #19210 Wysłany: 15 Kwi 2007 08:25 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

ja wczoraj ustawiłem pistolet na maxa w prawo aż do samej klapki wlewu paliwa i nie wsadziłem do końca tylko tak z połowę i normalnie zatankowałem tyle ile chciałem z jednym przerwaniem tylko, (ale to dlatego że lekko puściłem) chyba znalazłem patent jak tankować Laughing

Punto II 2002/2003 1,2 8V Sad wersja Activ po delikatnym tuningu Wink
Moje auto znajdziesz na TwojaFura.pl
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat