Witam, Przeszukalem forum i nic nie znalazłem, chce zapytac czy jest jakas mozliwość aby napięcie w zapalniczce bylo przez caly czas, bo jak wiadomo aby prad byl musze właczyć zapłan, chcialem podlaczyc na chwile telefon, tak samo CB radio mam pod zapalniczke i pradu nie mam. Moze ktos doradzi, jak przerobic ?
Bardzo prosto... Odetnij kabelek dochodzący do zapalniczki, ten na którym pojawia się 12v po przekręceniu stacyjki i dobrze zaizoluj. Następnie poprowadź dodatkowy kabelek od grubego czerwonego przewodu ze skrzynki bezpieczników (taki na którym jest na stałe 12v) do zapalniczki w miejsce tego odciętego i gotowe.
_________________ Punto 75 HSD
Alfa Romeo 166 Distinctive (2.4JTD niestety)
Fiat 500 Nuova
Trzy baki paliwa - ok. 650zł. Opłaty za przejazd autostradami - ok. 250zł. Zobaczyć na autostradzie niebieskie Lamborghini z kogutami na dachu - Bezcenne
_wladimir_ Puntoświr
Imię: janek
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 143
Tematy: 3 Skąd: CT
Warto pamiętać o bezpieczniku na ten przewód (jakieś 10A). Nie fajnie by było jakby pojawiło się spięcie na kablach idących do zapalniczki. Dlatego bezpiecznik dajesz jak najbliżej źródła zasilania. Przewód najbezpieczniej zapodać 2,5mm^2.
_________________ Był GAZ 69...
ostał się Fiat... też z GAZem ale LPG.
KUrcze nie wiem czy sie oplaca mieszac juz przy instalacji No bo mam sprzedać niedlugo Punto kurde myslalem ze to tylko kwestia minuty cos wypiac i wpiąc A przy okazji moze nie na temat co sądzicie o francuzach? Renault Megane II Lub Laguna ta przed najnowsza wersja ?
Mój kolega pracuje w Renault, i mówił że się psuje strasznie elektornika w tych nowych francuzach, ostatni udany model to jak w jego uznaniu Thalia/Clio, ale nie ta najnowsza. Elektronika, centralki kompy, cewki to siada w francuzie. Generalnie to polecałbym Forda Focusa. Ale to ja..
Adek4100 pięć minut roboty i masz zasilanie zapalniczki bez stacyjki, mało tego, w kolejne pięć minut przywracasz fabryczną konfigurację. Opisałem Ci najprostszą i najmniej czasochłonną zmianę.
_________________ Punto 75 HSD
Alfa Romeo 166 Distinctive (2.4JTD niestety)
Fiat 500 Nuova
Trzy baki paliwa - ok. 650zł. Opłaty za przejazd autostradami - ok. 250zł. Zobaczyć na autostradzie niebieskie Lamborghini z kogutami na dachu - Bezcenne
Adek4100 Puntoświr
Imię: Adrian
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 585
Tematy: 45 Skąd: Kropka
Zobacz następny temat Zobacz poprzedni temat Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach