Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Żegnaj, Yugo ! Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
Fiat_Cento
Moderator

Imię: Mikołaj
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 736
Tematy: 128

Post #191511 Wysłany: 18 Lis 2008 22:32 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Po 28 latach 11 listopada z taśm fabryki w Kragejuvac zjechał ostatni Yugo Koral. W sumie zjechało z taśm 794.238 egzemplarzy tego często wyśmiewanego w amerykańskich filmach samochodu. W latach 80 w USA był reklamowany jako reinkarnacja koncepcji Forda T i VW Garbusa. Zakończenie produkcji ma związek z przygotowaniami do wytwarzania przez Zastavę fiatowskiego modelu Topolino. Wraz z Koralem zakończono składanie Skali i najnowcześniejszego auta wschodniej kurtyny - Floridy. Tym samym załoga z Kragejuvac wytwarza tylko model 10, który w Polsce znany jest jako Fiat Punto Classic.

Od siebie: W sumie szkoda. Zapewne pamiętacie moje dywagacje ile musiałbym pracować na swoje wymarzone Yugo. Skończyła się więc era komunizmu, ale usprawiedliwionego, z wiadomego powodu. Niemniej bardzo lubiłem ten samochód. Miał swój styl, swoje bołączki, ale chyba za to był pierw wyśmiewany, a potem - kochany.
Fotografia przedstawia ostatnią serię Yugo wytwarzaną w latach 2003-do 11 listopada. To był prawie normalny samochód, z nowoczesnym, jak na wiek konstrukcji, peugeotowskim benzyniakiem 1.1/60 KM
Image

Grandziak
Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
raxon
Puntoświr

Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 430
Tematy: 9

Post #191821 Wysłany: 19 Lis 2008 21:21 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

kiedys muwili w jakis radiu o tym aucie pare slow i cos takiego uslyszalem
amerykanie zadaja pytanie co znaczy YUGO- ty idziesz samochod stoi Mr. Green
jakis profesor kupil kazdemu studentowi jakies YUGO tylko nie mowili czy uzywane czy nowe i kazal im przerobic na cos innego niz auto w ramach jakiejs tam pracy i jeden student przerobil auto na WC Mr. Green tyle tylko o tej marce wiem Szczerbol

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat