| Autor |
Wiadomość |
pdl
Puntoświr
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 354
Tematy: 6
|
| slon11 napisał: |
| pdl napisał: |
| Da sie, wystarczy wlaczyc chwilowe spalanie |
ale nie o chwilowe spalanie nam tu chodzi chyba ,przynajmniej nie mi , chwilowe spalanie nie odzwierciedla spalania jako takiego , zresztą chwilowe jak sama nazwa mówi ma się nijak do wyliczeńn ile pali na 100 km .o czym mowapdl czyżbyś mylił pojęcia ,czy żartujesz ? |
Jasne, ze nie odzwierciedla ale skoro spalanie chwilowe przy 60 km/h wynoci 5 litrow to ile spalisz srednio jak bedziesz jechal z ta predkoscia przez dluzszy czas nie zwalniajac i nie przyspieszajac.
Bardziej mi tez chodzilo o to, zeby wziac strone osoby piszacej o spalaniu 5 litrow.
Jest to mozliwe, jednak w bardzo skrajnych warunkach i niewiele majacych wspolnego z normalna jazda.
Sam pisalem juz wczesniej, ze spalanie znaczaco zalezy od stopy kierujacego, warunkow w jakich jezdzi, masy auta (kierowca sam czy z pasazerami, bagazem) i wielu innych czynnikow. |
_________________ GP 1.4 8V Energy czerwony bolero 2006 rok |
|
|
|
 |
Grandziak
Przyjaciel
|
|
|
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć! |
 |
slon11
Puntoświr

Imię: Arek
Dni na forum: 260
Tematy: 12 Skąd: Bielsko-Biała
|
Spalanie chwilowe jest tak dynamiczne że cieżko utrzymać cały czas na tym samym poziomie, chyba że na autostradzie gdzie jest czas i możliwośc na kontrolowanie tego ,po naszych zwykłych krajówkach albo powiatówkach nie ma szans
| Bardziej mi tez chodzilo o to, zeby wziac strone osoby piszacej o spalaniu 5 litrow |
| Jest to mozliwe, jednak w bardzo skrajnych warunkach i niewiele majacych wspolnego z normalna jazda. |
dokładnie ,ale kto jeździ w takich warunkach ?  |
_________________ GP 1.4 Dynamic |
|
|
|
 |
bbanditoss
Moderator

Imię: Adam
Dni na forum: 551
Tematy: 30 Skąd: Katowice
|
proponuję założenie nowego wątku  |
|
 |
zoon
Puntoświr

Ostrzeżenia: 1/3
Dni na forum: 610
Tematy: 23
|
| bbanditoss napisał: |
proponuję założenie nowego wątku  |
Proponuję tytuł: "bajki, baśnie i bujdy"  |
_________________ Grande StarJet
Punto II FL 1.2 16V |
|
|
|
 |
slon11
Puntoświr

|
| zoon napisał: |
| Proponuję tytuł: "bajki, baśnie i bujdy" |
do kogo pijesz  |
|
|
|
 |
Berliozz
Puntoświr

Imię: Grzesiek
Dni na forum: 627
Tematy: 32 Skąd: Warszawa
|
Ostatnio postanowiłem nie włączać klimy. Spalanie spadlo z 9 na 8,6  |
_________________ Kobieta powinna traktować swojego faceta jak Psa! - dobrze nakarmić, nie drażnić i wypuszczać na wieczór....
********Grande Punto 1.4 8V********* |
|
|
|
 |
slon11
Puntoświr

|
| Berliozz napisał: |
| Spalanie spadlo z 9 na 8,6 |
i to jest realna sprawa z tym że dość dużo jednak ci bierze ,ja miedzy 6.8 bez klimy do 7,2 z klimą po mieście ,niestety nigdy mniej |
|
|
|
 |
Berliozz
Puntoświr

Imię: Grzesiek
Dni na forum: 627
Tematy: 32 Skąd: Warszawa
|
slon11 ale trzeba wziąć pod uwage, że jeżdże 100% w korkach w godzinach szczytu w Warszawie  |
_________________ Kobieta powinna traktować swojego faceta jak Psa! - dobrze nakarmić, nie drażnić i wypuszczać na wieczór....
********Grande Punto 1.4 8V********* |
|
|
|
 |
pdl
Puntoświr
|
Spalanie chwilowe jest tak dynamiczne że cieżko utrzymać cały czas na tym samym poziomie, chyba że na autostradzie gdzie jest czas i możliwośc na kontrolowanie tego ,po naszych zwykłych krajówkach albo powiatówkach nie ma szans
| Bardziej mi tez chodzilo o to, zeby wziac strone osoby piszacej o spalaniu 5 litrow |
| Jest to mozliwe, jednak w bardzo skrajnych warunkach i niewiele majacych wspolnego z normalna jazda. |
dokładnie ,ale kto jeździ w takich warunkach ?  |
Sa niedzielni kierowcy jezdzacy do kosciola i sklepu z predkoscia 40 km/h albo jak zaszaleja to 50km/hi nadal bede podtrzymywal, ze mozliwe jest spalenie 5 litrow.
Ile osob tak jezdzi ? Nic mnie to nie obchodzi.
Chodzilo o kwestie czy to mozliwe czy nie ...
Nastepnym razem jak ktos napisze, ze mu GP pali 12 litrow a inny napisze, ze to nie jest mozliwe to udowodnie, ze jest mozliwe jak bedziesz na kazdym biegu non stop ciagnal do 4-5 tysiecy obrotow.
Ile osob tak przeciaga GP ? Nie wiem ale tez mnie to nie bedzie obchodzic , chodzi o to aby udowodnic, ze to mozliwe. |
|
|
|
 |
slon11
Puntoświr

|
| Berliozz napisał: |
| Warszawie |
i wszystko jasne nie zwróciłem uwagi skąd jesteś ,więc wynik twój można uznac za dobry  |
|
|
|
 |
bbanditoss
Moderator

|
to nie wątek do rozważań - już kilkukrotnie o tym wpsominałem
tutaj podajemy wyniki i opisujemy trasę itd. na jakiej został on osiagnięty |
|
 |
slon11
Puntoświr

|
| Cytat: |
| chodzi o to aby udowodnic, ze to mozliwe. |
mi się wydaje że chodzi o to żeby oddać średnią spalania w normalnych warunkach użytkowania, a jeśłi ktoś użytkuje GP w specyficznych warunkach i ma spalanie bardzo małe albo bardzo duże to powinien opisac te warunki, a kolega który opisywał małe spalanie dopisał warunki ,które raczej powinny sugerować wieksze spalanie niż średnio przyjęte w tych silnikach ,dlatego coś mi się tu nie zgadza. |
|
|
|
 |
bbanditoss
Moderator

|
dobra bo nie będę upominał co drugiego posta
każdy post który nie będzie dotyczył tematu lub w bezpośreni sposób nie będzie się odnosił to osiągniętego wyniku będzie kasowany, a jeśli któremuś z userów będzie zdarzać się to zbyt często zostanie ukarany ostem - ja więcej tu nie piszę, zacznę działać  |
|
 |
michalj
Puntoświr

Imię: Michał
Dni na forum: 474
Tematy: 5 Skąd: Legionowo
|
Skończyły się wakacje, zaczęła szkoła i od razu widać zmianę ze spalania 7,9-8,1 l/100 km na 9,6-9,8 l/100 km.
Warunki:- głównie miejski tryb jazdy (przejazdy po Warszawie i na odcinku Warszawa-Legionowo-Wieliszew)
- na pokładzie 1,5 osoby (pół-na-pół: tylko ja vs. ja + pasażer; sporadycznie ja + 2 pasażerów)
- prawie pusty bagażnik
- klimatyzacja manualna zawsze włączona
- włączone radio/odtwarzacz CD
- zamknięte okna
- dynamiczna jazda
|
_________________ Michał Jazłowiecki (michalj)
Fiat Grande Punto Dynamic + Komfort (2007), 1.4 8v 77 KM, szary Jungle, 5d |
|
|
|
 |
pdl
Puntoświr
|
| Cytat: |
| chodzi o to aby udowodnic, ze to mozliwe. |
mi się wydaje że chodzi o to żeby oddać średnią spalania w normalnych warunkach użytkowania, a jeśłi ktoś użytkuje GP w specyficznych warunkach i ma spalanie bardzo małe albo bardzo duże to powinien opisac te warunki, a kolega który opisywał małe spalanie dopisał warunki ,które raczej powinny sugerować wieksze spalanie niż średnio przyjęte w tych silnikach ,dlatego coś mi się tu nie zgadza. |
Zgodze sie, ze malo kto jezdzi w takich warunkach, jednak sadze, ze jest jeszcze odsetek niedzielnych kierowcow.
Co innego normalne warunki uzytkowania, sa jakis nrmy, ktore to okreslaja procentowo ile w miescie ile poza miastem, jakie obciazenie, jaka predkosc, jak sie przyspiesza itp. itd a wiadomo, ze kazdy Forumowicz jezdzi inaczej.
Moj brat ma MK1 Sporting 1.2 16V 85 KM i chwali sie, jeg autko mimo wiekszej mocy pali 7 litrow , moj GP 1.4 8V 77KM pali 7.5 litra srednio ale ... ja 6 km do pracy jade przez 20 minut a brat ponad 20 km w 30-40 minut, wiec kto stoi w wiekszym korku ?
Sadze, ze watki ze spalaniem sa malo miarodajne jesli chodzi o spalanie srednie, natomiast mozna sie zorientowac orientacyjnie od ilu do ilu litrow spali GP.
Na tej podstawie widze, ze w miescie GP 1.4 8 pali 7-8 litrow, poza miastem to juz zalezy od predkosci.
Mi komputer pokazal spalanie chwilowe przy 170 km/h ponad 15 litrow przy 150 , 120 , 90 itd bedzie to inna wartosc a i to jak mocno sie wciska gaz i do jakich obrotow kreci tez ma wplyw na spalanie. |
|
|
|
 |
|
|
|
[ Strona wygenerowana w: 0.975761 sekund ] :: [ 75
zapytań SQL ] :: [ Kompresja GZIP wyłączona ]
|