Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Ściąganie auta na lewo Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
daras
Puntoświr

Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 702
Tematy: 19

Post #93270 Wysłany: 18 Lut 2008 07:34 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Przestawienie kierownicy do jazdy na wprost powoduje konieczność stałej korekty toru jazdy. Inaczej: żeby jechać na wprost, masz kierownicę skręconą o kilka stopni w daną stronę (co jest bardzo męczące). Próba wyprostowania kierownicy powoduje efekt ściągania samochodu w daną stronę.
To zjawisko starałem się opisać.

pajaczek napisał:
Laserowe urządzenia to taka dolna półka wśród urządzeń do kontroli geometrii kół

Zapomniałeś dodać co jest "górną" półką.
?

Grandziak
Przyjaciel

Linki sponsorowane
Fiat Auto Poland S.A. | Fiat Punto | Fiat Bravo | Fiat 500
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
pajaczek
Puntomaniak

Dni na forum: 443
Tematy: 0

Post #93294 Wysłany: 18 Lut 2008 08:15 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

daras napisał:
Przestawienie kierownicy do jazdy na wprost powoduje konieczność stałej korekty toru jazdy. Inaczej: żeby jechać na wprost, masz kierownicę skręconą o kilka stopni w daną stronę (co jest bardzo męczące). Próba wyprostowania kierownicy powoduje efekt ściągania samochodu w daną stronę.
To zjawisko starałem się opisać.

pajaczek napisał:
Laserowe urządzenia to taka dolna półka wśród urządzeń do kontroli geometrii kół

Zapomniałeś dodać co jest "górną" półką.
?

Zgadza się, ale na ogół za sciąganie samochodu uważa się sytuację w której po puszczeniu kierownicy auto zjeżdza na prawo lub lewo. W takim przypadku położenie kierownicy nie ma znaczenia.
Co do urządzeń to bardziej dokładne są urządzenia z 8 kamerami na podczerwień lub 3D z pasywnymi głowicami.
Na dobrą sprawę gometrię kół można zmierzyć sznurkami i poziomicą z tym że w tych przypadkach jest znacznie większa możliwość popełnienia błędu. No i nie ma wydruku który umożliwia analizę dokonanego pomiaru, bo nie zawsze tak jest że jak auto ściąga to winna jest zbieżność przednich kół.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Tomo
Puntoświr

Imię: Tomek
Dni na forum: 555
Tematy: 3

Post #93302 Wysłany: 18 Lut 2008 08:57 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Koło kierownicy mam ustawione "na wprost". Chodzi o to, że po puszczeniu auto leci w prawo. W czasie jazdy też muszę delikatnie kontrować w lewo żeby utrzymywał tor jazdy na wprost Evil or Very Mad Umówiłem się do ASO na środę, mam jechać z kołami letnimi żeby zobaczyli że to nie wina opon zimowych. Niestety mamy w Wawie atak zimy i śnieg do pasa Wink Mam nadzieję, że do środy stopnieje

UWAGA! Przyjmę Punto Abarth jako darowiznę. Tylko poważne oferty!
bbanditoss
Moderator

Imię: Adam
Dni na forum: 503
Tematy: 27

Post #93468 Wysłany: 18 Lut 2008 13:06 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Tomo mam dokładnie tak samo jak Ty Confused ale zobaczę jak się będzie zachowywało na letnich bo przed założeniem zimówek tego nie było Confused

Moderator

Dni na forum: 634
Tematy: 22

Post #93472 Wysłany: 18 Lut 2008 13:12 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Zamieńcie przednie koła z tylnymi i sprawdźcie...nie czekajcie na wiosnę. Im szybciej wykryjecie wadę tym lepiej dla was Smile

Tylko Chuckowi Norrisowi w ogóle nie psuje sie Grande Punto
bbanditoss
Moderator

Imię: Adam
Dni na forum: 503
Tematy: 27

Post #93476 Wysłany: 18 Lut 2008 13:16 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Yoka ja i tak chce za jakies 1,5 tygdnia lacie zmienic Razz o ile pogoda na to pozwoli Wink

Puntoświr

Post #93494 Wysłany: 18 Lut 2008 13:48 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Yoka, już o tym pisałem. Ściągało na letnich, zmieniłem na zimówki (nowe felgi + nowe opony) i dalej ściaga. Zbieżność jest OK. Ewidentnie jest coś nie halo tylko nie wiem co (zawieszenie? wspomaganie?). Najgorsze, że mechanicy z ASO też chyba za bardzo nie wiedzą. Zobaczymy w środę jak odstawię auto.

Yoka
Moderator

Dni na forum: 634
Tematy: 22

Post #93497 Wysłany: 18 Lut 2008 13:52 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Tomo dopominaj się (tak jak ktos tu juz napisał) badania bełnej geometrii kół. Poza tym podpowiedz im, że moze to być wina wspomagania kierownicy...moze źle jest skalibrowane, a moze cały aparat szlag trafił.

Tylko Chuckowi Norrisowi w ogóle nie psuje sie Grande Punto
unknown
Puntoświr

Imię: Konrad
Dni na forum: 341
Tematy: 17

Post #93609 Wysłany: 18 Lut 2008 18:04 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Tomo napisał:
Koło kierownicy mam ustawione "na wprost". Chodzi o to, że po puszczeniu auto leci w prawo. W czasie jazdy też muszę delikatnie kontrować w lewo żeby utrzymywał tor jazdy na wprost Evil or Very Mad

Mam dokładnie to samo, tylko mam takie wrazenie ze nie zawsze sciaga, tzn czasem jedze prosto, ale to zalezy na jakiej drodze
Tomo
Puntoświr

Post #93967 Wysłany: 19 Lut 2008 09:05 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Również odnoszę wrażenie, że czasem jest wszystko OK a czasem ściąga jak cholera (szczególnie jak są 4 osoby na pokladzie). Zobaczymy co wymyślą w ASO. Felgi z letnimi oponami już mam spakowane w bagażniku. Wieczorem odstawiam kropka.

daras
Puntoświr

Post #94594 Wysłany: 20 Lut 2008 15:01 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Może faktycznie masz walnięte serwo kiery albo nierówno zużyte zimówki?

Tomo
Puntoświr

Post #94598 Wysłany: 20 Lut 2008 15:16 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Podejrzewam servo bo zimówki były nowe. Wczoraj trochę testowałem i zauważyłem, że puszczając kierownicę na idealnie gładkiej szosie auto jedzie prosto jak po szynach (przynajmniej do czasu kiedy nie dotknę kiery) więc geometria i opony muszą być OK. Wystarczy delikatne :dotknięcie" kierownicy w LEWO i samochód leci w PRAWO Shocked To samo jest w koleinach - ciągnie w prawo jak cholera.

pajaczek
Puntomaniak

Dni na forum: 443
Tematy: 0

Post #94762 Wysłany: 20 Lut 2008 21:38 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Tomo napisał:
Podejrzewam servo bo zimówki były nowe. Wczoraj trochę testowałem i zauważyłem, że puszczając kierownicę na idealnie gładkiej szosie auto jedzie prosto jak po szynach (przynajmniej do czasu kiedy nie dotknę kiery) więc geometria i opony muszą być OK. Wystarczy delikatne :dotknięcie" kierownicy w LEWO i samochód leci w PRAWO Shocked To samo jest w koleinach - ciągnie w prawo jak cholera.

Aby sprwdzić serwo to wystarczy odłączyć silniczek od wspomagania i zrobić wtedy jazdę próbną, jeżeli nadal ściąga to nie jest wina wspomagania.
Tomo
Puntoświr

Post #94863 Wysłany: 21 Lut 2008 08:52 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Pajaczek, a próbowałeś kiedyś ruszyć kierownicą na wyłączonym silniku? Przy takim przełożeniu przekładni kierowniczej jak w GP to chyba nie da sie jeździć. Odebrałem wczoraj samochód z ASO. Wiecie co się okazało? Wina opon Shocked Jak założyli mi prawą przednią na lewą stronę to zaczęło ściągać w lewo! Trochę to dziwne ale przy takim przedstawieniu sprawy nie mam już argumentów. Musiałbym kupić nowe opony żeby zobaczyć czy jest OK. Ale dam sobie głowę uciąć, że jak zakładałem nowe zimówki to ściągało. Na razie odpuszczam temat.

daras
Puntoświr

Post #94894 Wysłany: 21 Lut 2008 10:22 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Tomo napisał:
Odebrałem wczoraj samochód z ASO. Wiecie co się okazało? Wina opon

To jest jak najbardziej możliwe i najprostsze wytłumaczenie i rozwiązanie.
Miałem tak kiedyś. Nierówno zużyte (lub wykonane od nowości) opony. Wada niezauważalna gołym okiem. A jednak wystarczyła niewielka różnica średnicy kół i samochód ściągał. Było jak opisujesz: ciągnął w jedną stronę a po zmianie kół stronami, ściągał w drugą. A opony wyglądały na dobre.
A nie możesz swoich kół założyć na inne grande, które nie ściąga?
I sprawdzić jak będzie jeździć na twoich kółkach?

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat