Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Wentylator na chłodnicy Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
Zbigi
Forumowicz

Imię: Zbigniew
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 591
Tematy: 1

Post #25990 Wysłany: 28 Maj 2007 23:10 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Witam Wszystkich Kropkowiczów!
Dzisiaj wkroczyłem na to forum i nie wiem czy będę umiał się po nim poruszać - ale spróbuję.
Mam od niedawna P III Active 5D 2003 z gazem 58 tyś. Ogólnie w porządku. Powymieniałem parę rzeczy np. hamulce, płyny itp... Brnąc dalej stwierdziłem, że wentylator od chłodnicy się nie włącza. Na "krótko" spięty hula spoko, ale w normalnym układzie nie. Sprawdzałem przekaźnik, ok. Przydałby mi się jakiś schemacik elektryczny autka, żeby wiedzieć co do czego. Mógłbym oczywiście odwiedzić ASO, ale jakoś za nimi nie przepadam. Możecie mnie jakoś poratować w tej kwestii?
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Grandziak
Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
glowarg
Puntoświr

Dni na forum: 613
Tematy: 0

Post #26051 Wysłany: 29 Maj 2007 14:10 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

sprawdź czujnik wkręcony w chłodnice on jest odpowiedzialny za włączanie wentylatora

Forumowicz

Imię: Zbigniew
Dni na forum: 591

Post #26121 Wysłany: 29 Maj 2007 21:39 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Nie mam czujnika na chłodnicy, tylko w bloku sinika, obok termostatu. o ile on także jest odpowiedzialny za wskazania temperatury na zegarku deski rozdzielczej to jest raczej OK. Może to jakieś połączenie elektryczne szwankuje - tylko gdzie??? Sczemat elektryczny Kropki pilnie poszukiwany >>>>
PrzemekN
Puntomaniak

Imię: Przemek
Dni na forum: 518
Tematy: 18

Post #38237 Wysłany: 10 Sie 2007 19:58 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Zbigi napisał:
Dzisiaj wkroczyłem na to forum i nie wiem czy będę umiał się po nim poruszać - ale spróbuję.
Mam od niedawna P III Active 5D 2003 z gazem 58 tyś. Ogólnie w porządku. Powymieniałem parę rzeczy np. hamulce, płyny itp... Brnąc dalej stwierdziłem, że wentylator od chłodnicy się nie włącza. Na "krótko" spięty hula spoko, ale w normalnym układzie nie. Sprawdzałem przekaźnik, ok. Przydałby mi się jakiś schemacik elektryczny autka, żeby wiedzieć co do czego. Mógłbym oczywiście odwiedzić ASO, ale jakoś za nimi nie przepadam. Możecie mnie jakoś poratować w tej kwestii?

Jaką temp. max pokazuje Ci wskaźnik?

Fiat Punto 2FL 1.2 8v
abel
Puntoświr

Dni na forum: 577
Tematy: 0

Post #38316 Wysłany: 11 Sie 2007 08:13 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

wentylator załączy się dopiero gdy temperatura cieczy chłodzącej wzrośnie powyżej 98 C -pierwsza prędkość obrotowa, 101C -druga prędkość obrotowa wentylatora .Sprawdzisz wentylator następująco, gdy zagrzejesz silnik postaw samochód np w garażu lub w zacisznym miejscu na słoneczku, z włączonym silnikiem na obrotach biegu jałowego.Wtedy dopiero możesz zobaczyć kiedy się załączy silnik wentylatora .W czasie jazdy gdy wentylator pracuje cieżko go uslyszeć
Ja mając takie same obawy tym sposobem sprawdziłem czy wentylator mi się załącza. Very Happy
mwas
Puntoświr

Imię: Maciek
Dni na forum: 646
Tematy: 7

Post #38370 Wysłany: 11 Sie 2007 14:01 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

abel napisał:
W czasie jazdy gdy wentylator pracuje cieżko go uslyszeć

Cięzko go usłyszeć, bo podczas jazdy nie powninen się załączać, chyba że jedziemy na dwójce z prędkością do 20 km/h, ale wtedy słychać jak się załącza... chyba że ktoś głośno muzyki słucha Razz

Poprzednio:
Punto II S 1.2 8V '2000
W niektórych kręgach zwany TEODOREM Smile
piohol
Puntomaniak

Imię: Piotr
Dni na forum: 649

Post #86162 Wysłany: 28 Sty 2008 22:43 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Zbigi napisał:

Pracą wentyla steruje komp. i to on na podstawie sygnału z czujnika temp umieszczonego w bloku załącza wentylator.

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat