Witam Wszystkich Kropkowiczów!
Dzisiaj wkroczyłem na to forum i nie wiem czy będę umiał się po nim poruszać - ale spróbuję.
Mam od niedawna P III Active 5D 2003 z gazem 58 tyś. Ogólnie w porządku. Powymieniałem parę rzeczy np. hamulce, płyny itp... Brnąc dalej stwierdziłem, że wentylator od chłodnicy się nie włącza. Na "krótko" spięty hula spoko, ale w normalnym układzie nie. Sprawdzałem przekaźnik, ok. Przydałby mi się jakiś schemacik elektryczny autka, żeby wiedzieć co do czego. Mógłbym oczywiście odwiedzić ASO, ale jakoś za nimi nie przepadam. Możecie mnie jakoś poratować w tej kwestii?
Grandziak Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
glowarg Puntoświr
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 613
Tematy: 0
Nie mam czujnika na chłodnicy, tylko w bloku sinika, obok termostatu. o ile on także jest odpowiedzialny za wskazania temperatury na zegarku deski rozdzielczej to jest raczej OK. Może to jakieś połączenie elektryczne szwankuje - tylko gdzie??? Sczemat elektryczny Kropki pilnie poszukiwany >>>>
PrzemekN Puntomaniak
Imię: Przemek
Dni na forum: 518
Tematy: 18 Skąd: Bytom
Dzisiaj wkroczyłem na to forum i nie wiem czy będę umiał się po nim poruszać - ale spróbuję.
Mam od niedawna P III Active 5D 2003 z gazem 58 tyś. Ogólnie w porządku. Powymieniałem parę rzeczy np. hamulce, płyny itp... Brnąc dalej stwierdziłem, że wentylator od chłodnicy się nie włącza. Na "krótko" spięty hula spoko, ale w normalnym układzie nie. Sprawdzałem przekaźnik, ok. Przydałby mi się jakiś schemacik elektryczny autka, żeby wiedzieć co do czego. Mógłbym oczywiście odwiedzić ASO, ale jakoś za nimi nie przepadam. Możecie mnie jakoś poratować w tej kwestii?
Jaką temp. max pokazuje Ci wskaźnik?
_________________ --
Przemek
Fiat Punto 2FL 1.2 8v
abel Puntoświr
Dni na forum: 577
Tematy: 0 Skąd: ełk
wentylator załączy się dopiero gdy temperatura cieczy chłodzącej wzrośnie powyżej 98 C -pierwsza prędkość obrotowa, 101C -druga prędkość obrotowa wentylatora .Sprawdzisz wentylator następująco, gdy zagrzejesz silnik postaw samochód np w garażu lub w zacisznym miejscu na słoneczku, z włączonym silnikiem na obrotach biegu jałowego.Wtedy dopiero możesz zobaczyć kiedy się załączy silnik wentylatora .W czasie jazdy gdy wentylator pracuje cieżko go uslyszeć
Ja mając takie same obawy tym sposobem sprawdziłem czy wentylator mi się załącza.
mwas Puntoświr
Imię: Maciek
Dni na forum: 646
Tematy: 7 Skąd: Gdańsk
W czasie jazdy gdy wentylator pracuje cieżko go uslyszeć
Cięzko go usłyszeć, bo podczas jazdy nie powninen się załączać, chyba że jedziemy na dwójce z prędkością do 20 km/h, ale wtedy słychać jak się załącza... chyba że ktoś głośno muzyki słucha
_________________ Aktualnie:
Fiat Linea Dynamic 1.4 8V '2007
Poprzednio:
Punto II S 1.2 8V '2000
W niektórych kręgach zwany TEODOREM
piohol Puntomaniak
Imię: Piotr
Dni na forum: 649
Tematy: 1 Skąd: Kępno
Pracą wentyla steruje komp. i to on na podstawie sygnału z czujnika temp umieszczonego w bloku załącza wentylator.
_________________ Punto II FL, 1.2 8V, czerwony scilla
Zobacz następny temat Zobacz poprzedni temat Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach