Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Filtr Stożkowy Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
skadubek
Puntoświr

Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 695
Tematy: 4

Post #28863 Wysłany: 18 Cze 2007 20:52 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Thomas napisał:
a w czasie postuje lub na miescie mam zamiar zamotowac wentylator ktory wlasnie bedzie dmuchal to chlodne powietrze z okolic wlotu w przednim zderzaku przez ta rure w okolice wlotu do filtra Smile

HEHEHEHEH ciekawe skąd weźmiesz w czasie postoju chłodne powietrze heheheheh Laughing Laughing dobry patent może jakaś lodówka turystyczna na 12V Wink Laughing

Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
Thomas
Monkey Mod

Imię: Tomasz
Dni na forum: 670
Tematy: 17

Post #28951 Wysłany: 19 Cze 2007 18:01 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

skadubek napisał:
Thomas napisał:
a w czasie postuje lub na miescie mam zamiar zamotowac wentylator ktory wlasnie bedzie dmuchal to chlodne powietrze z okolic wlotu w przednim zderzaku przez ta rure w okolice wlotu do filtra Smile

HEHEHEHEH ciekawe skąd weźmiesz w czasie postoju chłodne powietrze heheheheh Laughing Laughing dobry patent może jakaś lodówka turystyczna na 12V Wink Laughing

co takie smieszne powietrze tloczone z zewnatrz samochodu jest chlodniejsze od tego znajdujacego sie w komorze silnika wiec moge nazwac je chlodnym Wink

Image
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
skadubek
Puntoświr

Post #28975 Wysłany: 19 Cze 2007 21:58 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

nom zwłaszcza na postoju kiedy silnik potrzebuje ogromnych ilości chłodnego powietrza nie no nie krytykuje Rolling Eyes bez urazy poprostu uśmiałem sie jak nie wiem Laughing Laughing

Monkey Mod

Post #28985 Wysłany: 20 Cze 2007 00:09 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

moze zle sie wyrazilem z tym postojem ale przy mniejszych predkosciach szczegolnie w miescie takie doladowanie chlodniejszego powietrza wentylatorem z zewnatrz samochodu nie jest zle a jakie ty masz propozycje ?? lub koncepcje chetnie poslucham Very Happy teraz ja sie posmieje dawaj Very Happy

Image
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
skadubek
Puntoświr

Post #29017 Wysłany: 20 Cze 2007 08:54 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Kup sobie sportową wkładke fitra powietrza polecam K&N i zrób dolt "chłodnego" powietrza w zderzaku...jedyne co ja mogę polecić Cool

Monkey Mod

Post #29021 Wysłany: 20 Cze 2007 09:57 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

nie kupie sportowej wkladki Razz zrobie tak jak napisalem gdyz te "sportowe" maja mniejsza mozliwosc oczyszczania powietrza a poza tym w testach niejednokrotnie wypada ze nie przynosza zbytnich efektow wiec zostaje przy seryjnym ukladzie i zrobie tak jak pisalem Smile

Image

Ostatnio zmieniony przez Thomas dnia 20 Cze 2007 10:16, w całości zmieniany 2 razy
Patryk80
Puntoświr

Dni na forum: 602
Tematy: 7

Post #29024 Wysłany: 20 Cze 2007 10:02 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Moze sie myle ale sportowa wkladka jest chyba wykonana z tego samego materialu co stozki .
Widzialem kiedys w pewnym rajdowym seicento patent roku . Zeby uzyskac basowy pomruk jak ze stozkiem wlasciciel zrobil dwa duze otwory od gory w obudowie . Efek - mruczy jak ze stozkiem z zachowaniem seryjnego ukladu .

Puntoświr

Post #29035 Wysłany: 20 Cze 2007 11:08 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Życze powodzenia Cool

Puntoświr

Imię: Tomek
Dni na forum: 603
Tematy: 3

Post #29037 Wysłany: 20 Cze 2007 11:10 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Może i mruczy jak ze stożkiem ale niestety przez te dziury ciągnie częściowo gorące powietrze z komory silnika co pogarsza osiągi.

UWAGA! Przyjmę Punto Abarth jako darowiznę. Tylko poważne oferty!
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Patryk80
Puntoświr

Dni na forum: 602

Post #29041 Wysłany: 20 Cze 2007 11:47 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

widac wlascicielowi to nie przeszkadzalo Smile ale fakt ze cieple powietrze zle wplywa na osiagi silnika .

Puntoświr

Imię: Tomek
Dni na forum: 603
Tematy: 3

Post #29056 Wysłany: 20 Cze 2007 14:13 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ja w swoim Seicento przetestowałem wszystkie trzy rozwiązania tzn. filtr seryjny, filtr stożkowy K&N i wkładka filtra King Dragon. Wbrew temu co napisał Thomas powiem, że najbardziej byłem zadowolony z wkładki King Dragon i gdybym jeździł dalej na benzynie to wcale bym się nie zastanawiał tylko montował. Stożek się nie sprawdził bo miał za gorąco nad silnikiem a rura doprowadzająca powietrze spod zderzaka niewiele pomagała (trzeba by było jakoś odizolować stożek). Na wkładce przejeździłem około 2 lat. Zdemontowałem po założeniu instalacji gazowej (silnik dostawał za dużo powietrza i gasł na gazie). Ale na benzynie zauważalna różnica. Lepiej ciągnął od dołu niż seryjny. Przy delikatnym operowaniu gazem można zmniejszyć zużycie paliwa. Szkoda tylko, że dźwięk nie taki jak przy stożku....

UWAGA! Przyjmę Punto Abarth jako darowiznę. Tylko poważne oferty!
mariano italiano
Puntoświr

Dni na forum: 572

Post #29113 Wysłany: 20 Cze 2007 23:47 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Witam zgadzam się z opisywanymi teoriami z 1.2 nie zrobisz rakiety przez stożek i nie ma sie co więcej spodziewac po wymianie filtra.Stożki potrafia przyspozyć wiele kłopotów np.zepsuć miernik masy powietrza a co za tym idzie to wiadomo brak mocy Very Happy zwykły filtr wymieniany regularnie poprawi czysty oddech silnika:)A jeśli chodzi o koszta to wymiana zwykłego filtra co rok lub 10000km to nie żaden wydatek.Pozdrawiam:)
skadubek
Puntoświr

Post #29135 Wysłany: 21 Cze 2007 09:34 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Jest jeszcze jedno na "+" sportowej wkładki mianowicie nie zmieniamy ani objętosci ani długości układu dolotowego, a to ma wpływ na przebieg krzywej momentu obrotowego Idea

Ja polecam sport wkładke i doprowadzić wiecej powietrza ze zderzaka Wink

Sympatyk kropek

Imię: Przemysław
Dni na forum: 329
Tematy: 0

Post #92104 Wysłany: 15 Lut 2008 17:16 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

exuprad napisał:
FIltr stożkowy nie przepuszcza wody, nawet jak troche by pociągnął to nic nie podinno się stać.

Na bank nic sie nie stanie, popatrzcie tylko ile wody spala wasz kropek znajdującej się w benzynie Smile) 50/50 Smile))

EDIT:

Ma ktoś na sprzedż taka kopułkę jak na stronie NR 1?
Od jakiego dokładnie modelu mozna to dostac?
Czy można taką kopułke kupić w motoryzacyjnym?

Pzdr

Puntoświr

Dni na forum: 648
Tematy: 14

Post #93524 Wysłany: 18 Lut 2008 14:54 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

ostatnio widziałem na Allegro, od seicento powinna pasować Cool

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat