Od razu przepraszam jakby co ale nie wiedziałem gdzie umieścić ten temat. Wiecie może jaką Fiat daje gwarancje na naprawy w ASO. Jakieś 3 miesiące, czy może trochę dłuższą. Pytam bo muszę się do nich z czymś wybrać a ciągle nie mam czasu.
_________________ _Fiat Punto II FL '05 1.2 8V 5D Active Szary metalik_ gg 2052165
Grandziak Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
Ja zraziłem się do ASO i ich gwarancji, bo usuwali mi drobne wycieki oleju i ogólnie problem z olejem na silniku. Zrobili wszystko Ok, nic nie ciekło przez jakiś miesiąc. W tym czasie już gdzie indziej- u mechanika, wymieniłem olej i filtr oleju, bo nadszedł czas, po czym znów pojawiły się wycieki. Wróciłem do ASO, pokazałem Fakturę VAT za usunięcie tych wycieków sprzed miesiąca i 3 dni, Pan w serwisie przyjśł zgłoszenie reklamacyjne, ale po godzinie zadzwonił, że jest problem, bo wymieniany był olej w silniku i gwarancja na naprawe straciłą swą moc. i tak poleciała mi gwarancja w ASO bo wymieniłem olej... Nie wiem, może to normalne i oczywiste, że tak jest... ale dla mnie to lekka przesada.
_________________ Greg
Kropek 1.9D 2000r.
pajaczek Puntomaniak
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 491
Tematy: 0
Ja zraziłem się do ASO i ich gwarancji, bo usuwali mi drobne wycieki oleju i ogólnie problem z olejem na silniku. Zrobili wszystko Ok, nic nie ciekło przez jakiś miesiąc. W tym czasie już gdzie indziej- u mechanika, wymieniłem olej i filtr oleju, bo nadszedł czas, po czym znów pojawiły się wycieki. Wróciłem do ASO, pokazałem Fakturę VAT za usunięcie tych wycieków sprzed miesiąca i 3 dni, Pan w serwisie przyjśł zgłoszenie reklamacyjne, ale po godzinie zadzwonił, że jest problem, bo wymieniany był olej w silniku i gwarancja na naprawe straciłą swą moc. i tak poleciała mi gwarancja w ASO bo wymieniłem olej... Nie wiem, może to normalne i oczywiste, że tak jest... ale dla mnie to lekka przesada.
W fiacie jest to normalne, ale całkowicie niezgodne z obowiązującym prawem.Każdy warsztat wykonujący naprawę udziela rocznej gwarancji na wykonywane naprawy a przynajmniej taki jest zapis w kodeksie cywilnym, chociaż nie jestem pewien czy nie jest to pół roku. W każdym bąć razie jeżeli inny warsztat nie wykonywał naprawy naruszającej części które były uszczelniane w ASO to powinni uznać reklamacje.
Ale Fiat ma swoje przepisy i zdarza się że nawet jeżeli samochód jest nowy i ma jeszcze fabryczną gwarancje to ASO jej nie uznaje bo przeglądy lub naprawy były robione poza siecią ASO fiata a to jest niezgodne z przepisami UE. Widocznie fiatowi i tak to się opłaca pomimo grożących im kar nakładanych przez urzędników unijnych.
grandevito Puntoświr
Imię: Witek
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 634
Tematy: 10 Skąd: Oświecim/Tychy
Zobacz następny temat Zobacz poprzedni temat Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach