Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Przegląd Grande Punto Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
bbanditoss
Moderator

Imię: Adam
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 551
Tematy: 30

Post #83899 Wysłany: 21 Sty 2008 14:39 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Dziobel napisał:
sugeruję jeździć na przegląd wtedy kiedy wydaje się WAM samym że już czas...

ja myślę podobnie Wink

Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
daras
Puntoświr

Dni na forum: 750
Tematy: 19

Post #83900 Wysłany: 21 Sty 2008 14:41 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

zoon napisał:
Nie pieprz.

!!!!!!!!!!

bbanditoss
Moderator

Imię: Adam
Dni na forum: 551
Tematy: 30

Post #83901 Wysłany: 21 Sty 2008 14:42 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

widze, że robi się nerwowo Confused proponuję skończyć ten OT o olejach bo nie o tym ten wątek...

Puntoświr

Dni na forum: 354
Tematy: 6

Post #83902 Wysłany: 21 Sty 2008 14:44 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Dziobel napisał:
gpawel napisał:
Temat przeglądów był już poruszany.
Nie dajcie się naciągać ASO, pokaż mi gdzie w książce obsługi jest napisane że przeglądy mają być co rok lub 30 tyś km???
Pisałem z tym do centrali i odpowiedz otrzymałem bardzo jasną i precyzyjna:
mianowicie "... przeglądy powinny być wykonywane co 30 tyś km. W przypadku jeżeli przejżdza Pan mniej niż 10 tyś km rocznie należy wymienić olej co 24 miesiące."
Nie ma się co dziwić że ASO mówią że przeglądy należy wykonywać co roku. Pomyślcie ile kasy im ucieka.....

może tak ...zobacz jak wygląda olej po roku eksploatacji...szczególnie w miescie...

jeśli stać cię na auto...stać cię na przegląd

sugeruję jeździć na przegląd wtedy kiedy wydaje się WAM samym że już czas...

Ja jestem jak najbardziej za tym aby olej co roku lub co jakis przebieg wymienic, 150 pln w porownaniu z kosztem paliwa czy zakupua autka to zadne pieniadze a z kosztami naprawy to juz nie ma co porownywac.
Natomiast nie jestem zwolennikiem corocznego przegladu tym bardziej, ze bylem na nim Punto I raz i zaplacilem za przeglad ponad 400 pln ( 10 lat temu !!!!!!! ) a oni wjechali na podnosnik, zmienili olej i filtry i dalej jazda ... nic , kompletnie nic nie sprawdzili , sam widzialem , bo stalem w poczekalni i przez szybe wszystko widzialem.

Sami mowicie, ze jak sie samemu nie powie o dolegliwosciach to nie zrobia.
Byc moze wiele zmienilo sie od tamtego czasu ... sadze ze na takim przegladzie jak ma byc po 2 latach czy 30.000 to za ponad 600 pln sprawdza wane punkty auta tj. hamulce, zbieznosc, ustawienie swiatel itp. i zaproponuja usuniecie usterki.

Pawel
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
michalj
Puntoświr

Imię: Michał
Dni na forum: 475
Tematy: 5

Post #83922 Wysłany: 21 Sty 2008 15:49 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

zoon, jesteś pewien, że oryginalna Selenia jest półsyntetykiem? Wydaje mi się, że jest to full syntetyk, co zresztą jest rozsądne do nowej nowoczesnej jednostki*) napędowej.
Pamiętam, że przy Pandzie miałem zaznaczane przy odbiorze, że w silniku jest pełen syntetyk... Confused

*) Jestem świadom wieku technologii silników FIRE.

zoon
Puntoświr

Ostrzeżenia: 1/3
Dni na forum: 610
Tematy: 23

Post #83983 Wysłany: 21 Sty 2008 18:14 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Tak mi powiedzieli w serwisie. Pełnego zaufania jednak do nich mieć nie można. Z drugiej strony jak robią np. dolewki to powinni wiedzieć co dolać by nie mieszać różnych klas olejów.

Grzegorz1976
Ekstremista

Imię: Grzegorz
Dni na forum: 481
Tematy: 26

Post #84030 Wysłany: 21 Sty 2008 20:03 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

zoon napisał:
Shell Helix Ultra to syntetyk a fabrycznie leją półsyntetyka

Nie wiem skąd wziąłeś tego fabrycznego półsyntetyka, jak w instrukcji i w silniku jest selenia k, a to jest pełny syntetyk o tej samej klasie lepkości co twój shell od ferrari (ja przynajmnie właśnie taki mam) Wink

GP 2006, Active 1,2 8v + pakiet style, szara dżungla
GP 2007, 360 stopni sporting 1,4 8v - egzotyczny czerwony
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
zoon
Puntoświr

Post #84110 Wysłany: 21 Sty 2008 23:25 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Napisałem powyżej. Ktoś tu kiedyś u nas pisał na forum, że lane są zarówno syntetyki jak i pólsyntetyki. Nie wiem ile w tym prawdy. Jesteś w stanie sprawdzić jaki masz olej? W sumie dla mnie to sprawa bardzo marginalna co tam było na początku - już go nie ma.

Dla mnie zaś najważniejsze jest to, że za Shella Helixa nie płacę, tylko dostaję go za punkty, i to jest decydujący czynnik. Reszta to propaganda Very Happy

daras
Puntoświr

Post #84151 Wysłany: 22 Sty 2008 07:29 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

zoon napisał:
Dla mnie zaś najważniejsze jest to, że za Shella Helixa nie płacę, tylko dostaję go za punkty, i to jest decydujący czynnik. Reszta to propaganda

I kompletny brak merytoryki (żeby nie napisać pieprz....nie) Smile

Wracając do przeglądów: robić co 2 lata. Pieczątka ASO w książce serwisowej - ważna rzecz.
Olej z filtrami wymieniać co rok albo co 15 tyś. km.. Trzymać faktury.
Albo robić jak sumienie podpowiada. Powinno być dobrze ;-)

filip76
Puntoświr

Dni na forum: 531

Post #84165 Wysłany: 22 Sty 2008 08:22 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Tak właśnie zamierzałem zrobić - pojechać do serwisu po 15 tys. km. Pojechałem raczej szybciej z powodu wymiany stłuczonego przeciwmgielnego.

Wlali mi shella 5W40. Mam fakturę i wpis do książki Smile
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
daras
Puntoświr

Post #84169 Wysłany: 22 Sty 2008 08:44 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

No właśnie. W tej chwili 3 producentów montuje silnik 1.3 JTD: Fiat, Opel i Suzuki.
Fiat zaleca Selenię, Opel - Castrol'a, Suzuki - Shell'a.
I bądź tu mądry...
Też zastanawiałem się nad shell'em (helix'em ultra) i castrol'em (edge) ale jest spora szansa kupić u nas podróbkę. Zwłaszcza castrol'a.
Selenii WR jako bardzo niszowej nikt podrabiać raczej nie powinien. Ponadto jako jedyna ma normę z dedykacją do silnika Multijet. I bądź tu mądry...

zoon
Puntoświr

Post #84175 Wysłany: 22 Sty 2008 09:21 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Kupując olej na stacjach BP lub Shella zapłacisz nieco więcej, ale nie mogą być to podróbki.

daras
Puntoświr

Post #84179 Wysłany: 22 Sty 2008 09:44 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Wiesz, niedawno kupiłem oryginalnie ometkowaną finlandię w "renomowanym" salooonie z alkoholami. Marnie się to dla mnie skończyło.

Grzegorz1976
Ekstremista

Imię: Grzegorz
Dni na forum: 481

Post #84223 Wysłany: 22 Sty 2008 12:51 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

daras napisał:
Wiesz, niedawno kupiłem oryginalnie ometkowaną finlandię w "renomowanym" salooonie z alkoholami. Marnie się to dla mnie skończyło.

Właśnie parsknąłem śmiechem. DOBRE!!!!

GP 2006, Active 1,2 8v + pakiet style, szara dżungla
GP 2007, 360 stopni sporting 1,4 8v - egzotyczny czerwony
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
misievip
Sympatyk kropek

Imię: Paweł
Dni na forum: 621
Tematy: 0

Post #85961 Wysłany: 28 Sty 2008 15:25 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Musze zrobić przegląd kropka przy 30 tys. zadzwoniłem do carserwisu w warszawie pytając się o cenę i otrzymałem odpowiedź iż przegląd wyniesie mnie jakieś 1000 zł (dodam że mam instalacje gazową) a więc jakieś 600-700 zł za normalny przegląd i dodatkowo 300-400 za gaz. Może ktoś wie gdzie jest taniej.

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat