| Autor |
Wiadomość |
Tomo
Puntoświr

Imię: Tomek
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 603
Tematy: 3 Skąd: NDM-Mazowieckie
|
| drewniak19 napisał: |
| ...Mam grande 1,3Mjet skrzynia 5. Jak jadę na 5 i zejde obrotami koło 1tyś to zaczyna mi coś pukać (w sumie na 4 to samo) .... Czy to normalne że przy małych obrotach coś tam zaczyna drżeć? |
Normalne. To są przecież za niskie obroty do jazdy na wysokim biegu. Zresztą ten silnik prawie wcale nie ma "dołu" więc najefektywniej jeździ się powyżej 2tys.obr/min. Ja staram się nie schodzić poniżej 1500. Do utrzymywania prędkości na trasie wystarczy ale jak mam przyspieszyć to obowiązkowo redukcja tak, żeby wskazówka na obrotomierzu osiągnęła co najmniej 1900 bo inaczej silnik się po prostu męczy. |
_________________ Grande Punto SPORT MultiJet (2006),
Seicento Sporting ABARTH (dobry rocznik 1999 - jest jak wino: im starszy tym lepszy)
UWAGA! Przyjmę Punto Abarth jako darowiznę. Tylko poważne oferty! |
|
|
|
 |
Grandziak
Przyjaciel
|
|
|
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć! |
 |
drewniak19
Sympatyk kropek
Dni na forum: 101
Tematy: 6 Skąd: Łódź / Piotrków Tryb
|
też mi się tak wydawało tylko tyle że jak się jeździ doblo z 1,9jtd to tam nie ma takich efektów. A nawet powiedziałbym że jest elastyczny na całym zakresie no poza tym ekstremalnym dołem Właśnie ten mulasty dół troche mnie w grande drażni. |
_________________ czarne 3D 1,3 MJET 75KM |
|
|
|
 |
marta i adam
Sympatyk kropek
Imię: Marta i Adam
Dni na forum: 43
Tematy: 0 Skąd: Wygląda szyciej niż jeździ :D
|
Jak pracuje skrzynia?
Szkoda gadać, skrzynia - porażka! Nasze samochody nie mają nawet 20kkm a już jedynka nie wchodzi czasami i wsteczny Trzeba puścić sprzęgło na luzie i potem wejdzie po ponownym wciśnięciu sprzegła. Dodatkowo dźwignia skrzypi, jak guma o gumę. Dziś miły pan z ASO po krótkiej podróży po parkingu nie stwierdził usterki!!! A my mamy tego już dość. Obszukałem już całe forum, i wogóle temat skrzyni spowodował zarejestrowanie na forum. Pomóżcie mi, czy jest to rzekomo sprawa tych żeliwnych synchronizatorów, one powodują ten twardy opór uniemożliwiający wbicie jedynki za pierwszym razem? Jak można to naprawić? Pojutrze zostawiam Fiata w ASO by to sprawdzili mi, mimo że nie chcieli. Jeździłem wieloma samochodami i muszę przyznać że stylistyka GP to przerost formy nad treścią. Poczciwy 125p pomimo swego kwadratowego wyglądu i przebiegu 200 000km nie miał problemów ze skrzynią... A GP z przebiegiem 20 000km już nie wytrzymuje!
Pomocy! bo w ASO myślą że coś uroiłem, a mamy kilka GP. |
_________________ 3 x Grande Punto 1.4 8v
1 x Grande Punto 1.4 16v |
|
|
|
 |
Grzegorz1976
Ekstremista

Imię: Grzegorz
Ostrzeżenia: 1/3
Dni na forum: 480
Tematy: 26 Skąd: Katowice
|
marta i adam a czy czasem ilość waszych gp nie mówi o tym że jeżdżą one na nauce jazdy?
Ja mam 2 GP i uważam że skrzynia akurat jest jednym z lepszych i przyjemniejszych elementów tego autka  |
_________________ Wokół mnie sami egoiści. Wszyscy myślą o sobie tylko ja myślę o MNIE!
Proszę nie podrabiać avatarka z Alem - byłem pierwszy !
GP 2006, Active 1,2 8v + pakiet style, szara dżungla
GP 2007, 360 stopni sporting 1,4 8v - egzotyczny czerwony |
|
|
|
 |
marta i adam
Sympatyk kropek
|
Ha! Jeżdzą, ale co to ma do tego. Skoro po odebraniu z salonu nowe auto tak ma? Kilometry lecą a ta usterka nie mija. Dziś pan z ASO śmigał punciakiem ale akurat w ciągu 2 minut jazdy perfidnie mu ta jedynka weszła. Motyw tego typu że czasami ta jedynka NIE WCHODZI i niezależnie czy kursant czy ja czy kto inny jedzie.
Dziś zrobiłem eksperyment, "jechałem" z górki i zatrzymywałem sie co okolo 1cm (dosłownie jeden centymetr ) i są momenty gdy 1 bieg nie wchodzi. Czuć wyrażnie jak opór lewarka wzrasta i maleje wraz z jazdą, itd... Czasami jedynka nie wchodzi wogóle.
W taki sposób zademonstruję tą wadę w serwisie że jednak istnieje. |
|
|
|
 |
herman9
Puntoświr

Imię: Patryk
Dni na forum: 140
Tematy: 8 Skąd: Warszawa
|
no więc skrzynia w moim GP pracuje elegancko, żadnych zgrzytów ani na wstecznym ani na żadnym biegu, czasem tylko 3 nie wchodzi, ale to w najmniej spodziewanych sytuacjach i nie wiem czy to wynika z mojego braku precyzji, czy złego zestrojenia ... ogólnie za długie skoki, w sporcie przydała by się zdecydowanie krótsza i bardziej precyzyjna skrzynia  |
_________________ Grande Punto Sport 1.9 MultiJet, 130KM (2006) |
|
|
|
 |
mufc7
Puntoświr

Dni na forum: 505
Tematy: 3
|
apropo nowej 5 biegowej skrzyni bez "kołnierzyka"... skok jest dość krótki, a nawet bardzo krótki... na początku miałem wrażenie że podczas przerzucania z 3 na 4 to skrzynia zostawała na luzie... ma jedną wadę jest dość mało precyzyjna... szczególnie przy zmianie 2 na 3... |
|
|
 |
Adas
Puntoświr

Imię: Adam
Dni na forum: 618
Tematy: 36 Skąd: Białystok
|
To że w ASO nic nie piszczy nie czepia to norma, mi jak dzwonił silnik przy dodawaniu gazu, to też zajechałem do ASO pan się przejechał i nie dzwonił. Usterkę sam naprawiłem, a raczej lepszy zalany olej. (musiałby być zapieczone pierścienie, poprzedni śmigał na minerale i miał awarie wentylatora...). Zajedź do pana z ASO, i każ mu jeździć dopóty mu sie nie zatnie  |
_________________ Mk2 ForEver ? <LOL>
Moja "Kropka" >>
http://fiatpunto.com.pl/topic1438.html
Najładniejsze: GumisioweOczy |
|
|
|
 |
marta i adam
Sympatyk kropek
|
Jutro udaję sie do ASO, mają przejrzeć Punciaka i zobaczyć co się tam dzieje w skrzyni. Dziś znowu nie miałem spryskiwacza tylnej szyby. Po kilkukrotnym naciśnięciu dźwigni pompka zaczęła pracować z chwilowymi przerwami by po chwili zadziałać... Eh, brak słów. a dopiero 16kkm na liczniku. |
|
|
|
 |
Adamm
Sympatyk kropek
Dni na forum: 351
Tematy: 1
|
Moja "6" chodzi bez zarzutu, no może czasami wsteczny haczy, ale bardzo rzadko - przebieg 45 kkm. |
_________________ Grande Punto Dynamic 1.4 16v ROSSO Malizioso (2006) |
|
|
|
 |
daras
Puntoświr

Dni na forum: 750
Tematy: 19 Skąd: Olsztyn
|
A u mnie im więcej kilometrów przybywa na liczniku, tym skrzynia pracuje łagodniej - precyzyjniej. Np 5ka bardzo fajnie "wchodzi" - lekko, od niechcenia (inne podobnie). Przestała też haczyć z 2ki na 3kę. |
_________________ Grande 1.3 JTD Multijet 16V
Energy '06 |
|
|
|
 |
Diav
Puntomaniak

Dni na forum: 50
Tematy: 2 Skąd: Jaworzno
|
| mufc7 napisał: |
apropo nowej 5 biegowej skrzyni bez "kołnierzyka"... skok jest dość krótki, a nawet bardzo krótki... na początku miałem wrażenie że podczas przerzucania z 3 na 4 to skrzynia zostawała na luzie... ma jedną wadę jest dość mało precyzyjna... szczególnie przy zmianie 2 na 3... |
A kiedy ta skrzynia weszła do seryjnej produkcji ? i w których wersjach silnikowych ? |
_________________ Grande Punto 1.4 8v 77KM Estiva Blue&Me |
|
|
|
 |
mufc7
Puntoświr

Dni na forum: 505
Tematy: 3
|
| Diav napisał: |
| mufc7 napisał: |
A kiedy ta skrzynia weszła do seryjnej produkcji ? i w których wersjach silnikowych ? |
razem z t-jet... nie wiem czy była wcześniej też... chyba nie... bo wcześniej były piątki z kołnierzykiem... |
|
|
 |
adrian
Puntoświr

Dni na forum: 678
Tematy: 6 Skąd: Kolobrzeg
|
| Cytat: |
Eh, brak słów. a dopiero 16kkm na liczniku.
|
Spokojnie, wszystko dopiero przed Tobą!
| Cytat: |
nie wiem czy była wcześniej też... chyba nie... bo wcześniej były piątki z kołnierzykiem...
|
Byla, byla, moj punciak poczatku'06 i mam bez kolnierza, z tym ze diesel |
_________________ GP 1.3 MJ 75 KM |
|
|
|
 |
Diav
Puntomaniak

Dni na forum: 50
Tematy: 2 Skąd: Jaworzno