To do konca nie jest nowa 5biegowa to jest najprawdopodobniej C510 dość stara skrzynia...
która może przeniesc nominalnie 206Nm.
Mam taka samą w Mjecie...
mufc7 zobacz u siebie jakie masz oznaczenie skrzyni , jest naklejka na skrzyni
5 z kołnierzykiem to jest jeszcze inna skrzynia montowana w benzynowych słabszych wersjach silnikowych.
No i byłem z serwisie z GP.
Po długich zatargach z kierownikiem serwisu zgodzili się zerknąć czemu wsteczny i jedynka czasami nie wchodzą. Samochód poszedł na podnośnik i przyniesiono mi tarczę sprzęgła. Wg nich była ona spalona i to nasza wina. Moje reakcja był natychmiastowa: Tłumaczę że biegi nie wchodzą kilka razy na godzinę jazdy po mieście, nie jest to zgrzyt, poza tym sprzęgło się nie ślizga!!! Ze to nie wina sprzęgła. Na odczepnego "żeby ułaskawić" jak to powidział kierownik serwisu, dali nową tarczę i pojechałem do domu.
Na drugi dzień znowu to samo: jedynka i wsteczny czasami nie wchodzą!!!
Druga wizyta w serwisie zaowocowała regulacją linek pomiędzy skrzynią a lewarkiem, moja wcześniejsza uwaga na temat tego elementu nie yła rana pod uwagę. Skutek tej regulacji jest taki że dźwignia trochę inaczej pracuje, a jedynka nie wchodzi dalej i wsteczny również. Z taka różnicą że wcześniej lewarek wogóle nie chciał wejść w miejsce jedynki i był sprzężysty opór, a teraz wchodzi do przodu i dopiero na końcu czuć opór. Żadnego "przeskoku" w miejsce pierwszego biegu.
Co wy na to? Co robić dalej? Ten defekt jest od nowości, teraz nakulane 17500km, usterka wkurza niemiłosiernie gdy trzeba ruszyć na zielonym świetle a z tyłu trąbią bo jedynka wchodzi po kilku sekundach machania dzwignią!!!
Mam dość tego serwisu i jego podejścia do sprawy.
_________________ 3 x Grande Punto 1.4 8v
1 x Grande Punto 1.4 16v
Yoka Moderator
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 682
Tematy: 25 Skąd: Tychy
podłączę się pod temat
ostatni usłyszałem dziwny pisk podczas "machania" lewarkiem na luzie (tak jak sprawdzacie czy macie wrzucony luz - czyli ruch poprzeczny)
obstawiam że to jakieś linki czy coś tego typu i trzebaby to przesmarować. Nie mam już gwaracji więc chyba nie warto udawać się do ASO - może jesteście w stanie doradzić mi jak to przesmarować samodzielnie, może wystarczy odkręcić jakąś osłonę i trochę smaru załatwi sprawę? Ktoś coś wie i pomoże ?
Dzięki
daras Puntoświr
Dni na forum: 750
Tematy: 19 Skąd: Olsztyn
U mnie też tak kiedyś było ale tylko jak się robiło zimno na zewnątrz.
Ciche piski przy ruszaniu lewarkiem lewo-prawo, na luzie.
Samo ustało jak się zrobiło cieplej.
W ASO stwierdzili, że to jest kwestia spsikania silikonem miejsca, w którym porusza się lewarek - pod osłoną ozdobną, którą trzeba zdjąć (jest na wcisk).
_________________ Grande 1.3 JTD Multijet 16V
Energy '06
I_MK Sympatyk kropek
Imię: Irek
Dni na forum: 19
Tematy: 2 Skąd: Wroclaw
u mnie skrzynia 6 biegowa raczej nie haczy -nie mam do niej zastrzeżen - chociaz w opiniach czesto użytkownicy wypowiadaja sie ze skrzynia haczy dopóki sie nie nagrzeje.
_________________ Fiat Grande Punto 1.3 MultiJet 90 KM
Dave Puntomaniak
Dni na forum: 678
Tematy: 6
Ostatnio przy temp. poniżej -10 stopni na zimnym silniku były problemy z wrzucaniem wstecznego (skrzynia 5 biegowa). Słychac lekkie chrupanie i potrafi wyskoczyć przy ruszaniu. Generalnie wsteczny jest wrażliwy i trzeba go wrzucać dokładnie ponieważ czasami bywa tak, że lewarek jest "optycznie" we właściwej pozycji a bieg nie wszedł i przy próbie ruszenia pojawia się lekkie chrupanie.
Zobacz następny temat Zobacz poprzedni temat Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach