| Autor |
Wiadomość |
rafjack
Sympatyk kropek
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 535
Tematy: 4
|
Wysłany:
24 Lip 2007 16:39 |
  |
Mam Punto II 1,2 8V+ LPG i problem tego typu: zaraz po uruchomieniu silnika przez pierwsze minuty jazdy silnik dławi się, gdy jest na wolnych obrotach i dodaję gazu; natomiast, gdy jadę, szarpie, dusi i tak jakby wcale nie miał mocy. Przy nagłym wrzuceniu "luzu', na przykład przy dojeździe do skrzyżowania potrafi często zgasnąć. Dzieję się tak to wszystko przez pierwsze kilka - kilkanaście minut jazdy. Potem już już wszystko jest normalnie. Tylko delikatnie "pływa" (faluje) na wolnych obrotach. I w tym wszystkim nie ma różnicy, czy jadę na LPG czy benzynie. Bardzo proszę o pomoc, co może być przyczyną? |
|
|
|
|
 |
Grandziak
Przyjaciel
|
|
|
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć! |
 |
yorax
Forumowicz
Dni na forum: 508
Tematy: 0
|
Wysłany:
20 Sie 2007 10:41 |
  |
Witam mogę tylko coś powiedzięć o gaśnięciu silnika miałem to samo i ktoś doradził mi aby sprawdzić poziom płynu w chłodnicy i ewentualne uzupełnienie go tak też zrobiłem.Jest OK podobno gdy jest mniej niż trzeba płynu to gaz przymarza w parowniku nie wiem czy to jest prawda ale u mnie pomogło  |
|
|
|
|
 |
EDi
Moderator

Imię: Dawid
Dni na forum: 610
Tematy: 35 Skąd: Dębica
|
Wysłany:
20 Sie 2007 10:48 |
  |
|
|
|
 |
Hubi
Moderator

Imię: Hubert
Dni na forum: 654
Tematy: 23 Skąd: Skierniewice
|
Wysłany:
20 Sie 2007 14:26 |
  |
gdyby to było tylko na benzynie to by to byly zapchane wtryski,a tak nie wiem. Tak czy siek kup sobie srodek do czyszczenia wtryskow i pojezdzij troche na benzynie (wiem ze to boli) ale jesli tego nie zrobisz to bedziesz wymienial wtryski a to kosztuje wiecej, ja tak co jakis czas mam wtedy czyszcze wtryski i jest ok |
_________________ witam i zapraszam na www.punciak.go.pl oraz na www.itcs.go.pl i http://hubimar.wrzuta.pl/
Punto II 2002/2003 1,2 8V wersja Activ po delikatnym tuningu
Moje auto znajdziesz na TwojaFura.pl |
|
|
|
 |
HIPER
Puntomaniak
Imię: Daniel
Dni na forum: 517
Tematy: 6 Skąd: Kraków
|
Wysłany:
20 Sie 2007 19:18 |
  |
Jeżeli jest to na gazie to polecam posprawdzać stan reduktora. Rozpocząć od odlania smarów (oleju, mazutu - zwał jak zwał..). Zazwyczaj przywołuje to reduktor do normalniej pracy i obroty są stabilne a sam reduktor utzymuje stałe ciśnienie gazu. Trzeba odkręćić śrubkę pod reduktorem podłozyć szmatkę i poczekać aż wszytsko sie wysączy. Naprawa bezkosztowa. Jeśli pomoże ale na jakiś czas - oznacza to zużycie reduktora i trzeba wymienić na nowy.
Jeśli jest to benzyna i gaz - obstawiam świece i reduktor. Brykając na gazie powinno się je dość często wymieniać (10-15 tyś). Nie wszyscy pamiętaja że silniki pracujące na gazie mają wyższą temperature pracy, a zarazem i w cylindrach jest wyższa temperatura. Sprawdzić czy elektrody nie są nadpalone. Jednaki i tutaj bym oponował za reduktorem. |
_________________ Punto MK2 2000r 1,2 8V ELX... wszytsko co instalowali wtedy... |
|
|
|
 |
rafjack
Sympatyk kropek
Dni na forum: 535
Tematy: 4
|
Wysłany:
21 Sie 2007 09:46 |
  |
Zauważyłem jeszcze jedną rzecz. Dzieje się tak, gdy zgaszę silnik i ponownie odpalę, czyli na benzynie. Sposobem na to jet wciśnięcie pedału gazu w podłogę i wtedy można ruszyć (z zadławienia powoli wchodzi na obroty). Natomiast w czasie jazdy, czyli na gazie, zdarza mu się szarpanie czasem tylko wtedy, gdy jadę wolno a pedał gazu jest praktycznie nie wciśnięty lub tylko delikatnie naciskam. Podejrzewam wtryskiwacze lub świece (jeszcze niczego nie sprawdzałem). Proszę ekspertów lub doświadczonych o poradę. |
|
|
|
|
 |
Hubi
Moderator

Imię: Hubert
Dni na forum: 654
Tematy: 23 Skąd: Skierniewice
|
Wysłany:
21 Sie 2007 14:08 |
  |
skoro to bęzyna to na 100% wtryski, kup sobie ten środek i wlej do baku pojeździj na bęzynie tak ze 40-60 km i powinno się poprawić, dodatkowo jak zgaśisz jeszcze chłodnego na gazie to wtedy ma problemy z odpaleniem no nie ten środek kosztuje jakieś 20 zł więc niewielkie koszta, a zrób test zapal auto przejdz potem na gaz (niech się troszkę rozgrzeje) zpowrotem na bęzynę i po chwili zgaś, odpal znowu i wtedy nie powinieneś mieć tego problemu albo mniejszy. ale STP bo tego środka używam pomaga, miałem to samo wrtyski pracują na pusto jak jedziesz na gazie i mogą się zapiec a to kosztuje i dlatego co jakiś czas trzeba polatać na bęzynce  |
_________________ witam i zapraszam na www.punciak.go.pl oraz na www.itcs.go.pl i http://hubimar.wrzuta.pl/
Punto II 2002/2003 1,2 8V wersja Activ po delikatnym tuningu
Moje auto znajdziesz na TwojaFura.pl |
|
|
|
 |
dracoone
Sympatyk kropek
Dni na forum: 348
Tematy: 6 Skąd: Tomaszów Lubelski / Kraków / Przemyśl/ Bielsko-Biała
|
Wysłany:
27 Sty 2008 21:37 |
  |
| Hubi napisał: |
| skoro to bęzyna to na 100% wtryski, kup sobie ten środek i wlej do baku pojeździj na bęzynie tak ze 40-60 km i powinno się poprawić, |
Witam
Kupiłem niedawno Punto II 1,2 8V i mam podobny problem. Tak jak pisał Hubi kupiłem taki płyn przejchalem na nim około 10 km i niby pomogło. Jednak gdzy znów zapaliłem auto "dolegliwości" powróciły. Czy ktoś miał podobnie lub wie co z tym fantem zrobić ? |
_________________ Punto II 1,2 8V 2002 5d Van |
|
|
|
 |
vecchio
Sympatyk kropek
Dni na forum: 455
Tematy: 1 Skąd: Świdnik
|
Wysłany:
29 Sty 2008 11:18 |
  |
mam podobnie jak dracoone, kupiłem płyn ok 15 zł z groszami, jeździłem na samej benzynie dobrych dzieścia kilometrów, nie zmieniło to jazdy, z poczatku niby pomogło a jednak potem wróciło
ogólne objawy to: dławienie, rzucanie przy redukowaniu biegu, gaśnięcie przy dojeżdżaniu do skrzyżowania itd., przy ponownym odpalaniu nie ma bata zeby bez wcisnięcia pedału gazu wystartował, tak jakby był zalany...
ostatnio wypatrzyłem nie tyle do samej benzyny STP co i do gazu, spróbuje z tym...  |
|
|
|
|
 |
dracoone
Sympatyk kropek
Dni na forum: 348
Tematy: 6 Skąd: Tomaszów Lubelski / Kraków / Przemyśl/ Bielsko-Biała
|
Wysłany:
29 Sty 2008 11:32 |
  |
| dracoone napisał: |
Kupiłem niedawno Punto II 1,2 8V i mam podobny problem. Tak jak pisał Hubi kupiłem taki płyn przejchalem na nim około 10 km i niby pomogło. Jednak gdzy znów zapaliłem auto "dolegliwości" powróciły. Czy ktoś miał podobnie lub wie co z tym fantem zrobić ? |
Mała pomyłka nie 10 a ponad 100 km  |
_________________ Punto II 1,2 8V 2002 5d Van |
|
|
|
 |
Adas
Puntoświr

Imię: Adam
Dni na forum: 618
Tematy: 36 Skąd: Białystok
|
Wysłany:
01 Lut 2008 19:49 |
  |
swiece, przewody na nowe NGK. Faluajce obroty to przepustnica z silnikiem krokowym. Na koniec dolanie STP czarnego do czyszczenia wtrysków. Wle jcała butelke na max 20 litrów, a nie na 50... zeby było wieksze stezenia tego srodka:) |
_________________ Mk2 ForEver ? <LOL>
Moja "Kropka" >>
http://fiatpunto.com.pl/topic1438.html
Najładniejsze: GumisioweOczy |
|
|
|
 |
|
|