| Autor |
Wiadomość |
leszczur
Puntoświr

Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 712
Tematy: 10 Skąd: Kielce
|
Wysłany:
29 Lip 2007 21:30 |
  |
WITAM
Ostatnio sporo jezdze autem wieczorem a popadało wczoraj więc zauważylem bardzo niemiłą rzecz :
...otóż, podczas deszczu, gdy szyba jest mokra i chodza wycieraczki na szybie widać ZACIEKI
dziś wyczyściłem szybe do sucha, lśniła poprostu w słońcu - na oko wszystko OKI z nią było, ale wystarczy wylać wode na tę CZYSTĄ SZYBYE i widać wtedy takie zacieki na szybie jakby coś zalegało i jak się trze ściereczką to je widac jakby jakieś zaschniette zacieki z wody czy czego, ktore na sucho są niewidoczne, ale podczas mycia na mokro je widać, zalegają na szybie zewnątrz ale nie daje rady tego zmyc. Próbowałem różnych preparatów do szyb. i jak sie wypoleruje do sucha jest ok, a wystarczy zmoczyc i widać na mokrym mazy, dlatego jak sie jedzie wieczorem i chodza wycieraczki to widać na szybie takie zacieki, nie spowodowane padającym deszczem czy źle zbierającymi wycieraczkami (bo wycieraczki zbieraja mi dobrze), lecz spowodowane że COŚ ZALEGA NA SZYBIE czego niemoge domyć.
miał ktoś takie coś??
czym to usunać?
może to jakaś pozostałość może po jakiejść fabrycznej folii ktora może była na szybie jak był w salonie - kurcze nie wiem,a niedaje rady tego zmyc
w słoneczna pogode jest OK i nie widac tego, a w deszcz i w wilgoć widać
H E L P |
_________________ Grande Punto 1.4 8V 5d Czerwony Bolero |
|
|
|
 |
Grandziak
Przyjaciel
|
|
|
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć! |
 |
Berliozz
Puntoświr

Imię: Grzesiek
Dni na forum: 627
Tematy: 32 Skąd: Warszawa
|
Wysłany:
29 Lip 2007 21:33 |
  |
Gdybym tylko takie problemy miał
A tak na poważnie to też to mam. Ale miałem też to w poprzednim samochodzie i jeszcze poprzednim :]
DON`T WORRY  |
_________________ Kobieta powinna traktować swojego faceta jak Psa! - dobrze nakarmić, nie drażnić i wypuszczać na wieczór....
********Grande Punto 1.4 8V********* |
|
|
|
 |
leszczur
Puntoświr

|
Wysłany:
29 Lip 2007 21:36 |
  |
i co z tym zrobiłeś?? usunąłeś??
kurcze jak sie na sucho weźmie to jest IDEALNA - normalnie perła lśniąca, wystarczy wody troche i widać pod światło zacieki jakbyś wylał COCA-COLE i zaschła  |
|
|
|
 |
Hostile
Puntomaniak
Ostrzeżenia: 3/3
Dni na forum: 605
Tematy: 6
|
Wysłany:
29 Lip 2007 23:09 |
  |
moze przedobrzyłeś kiedyś z pucowaniem szyby jakimś środkiem, którt trwale pozostawił ślad po sobie, albo zastosowałes jakiś trefny płyn do wycieraczek, niektóre środki mogą zostawiac takie slady na szybie, np taki srodek jak wycieraczka w płynie, jest tam napisane ze moze pozostawic takie slady, moze w płynie do spryskiwaczy był podobny srodek chemiczny, swoja droga ciekawe jak na szybie moze pozostać taki trwały slad, nie przejmuj sie mi ktos prawdopodobnie w punto II wylał na maske coca cole i trwale odbarwił lakier  |
|
|
|
|
 |
leszczur
Puntoświr

|
Wysłany:
29 Lip 2007 23:15 |
  |
nie przypominam sobie bym mocno czyms szorowal, ani zadnej niewidzialnej wycieraczki w plynie nie stosowalem
musze na dniach serwis odwiedzic, zobaczymy co oni na ten temat sądzą
to samo mam tez na tylniej szybie  |
|
|
|
 |
golab
Przyjaciel

Imię: Marcin
Dni na forum: 913
Tematy: 18 Skąd: Morąg
|
Wysłany:
29 Lip 2007 23:30 |
  |
Polecam lekturę tematu pt. "Jak Wam się sprawują wycieraczki" - tam był poruszany ten problem. |
_________________ Grande Punto 1.4 77KM Energy
5-drzwiowy .:. dziki wąż piaskowy .:. szybki i wściekły!  |
|
|
|
 |
leszczur
Puntoświr

|
Wysłany:
30 Lip 2007 05:57 |
  |
|
|
|
 |
Yoka
Moderator

Dni na forum: 682
Tematy: 25 Skąd: Tychy
|
Wysłany:
30 Lip 2007 10:41 |
  |
Spadnie mocniejszy deszcz to samo zniknie wytarte przez wycieraczki.  |
_________________ FIAT GRANDE PUNTO 1.4 8V ACTIV
68.000 km
Tylko Chuckowi Norrisowi w ogóle nie psuje sie Grande Punto |
|
|
|
 |
godzil
Forumowicz
Dni na forum: 454
Tematy: 0 Skąd: Poznań
|
Wysłany:
13 Sty 2008 22:44 |
  |
Witam.
W moim GP występuje to samo zjawisko. Z chwilą podniesienia klapy woda z jej krawędzi spływa po wewnętrzej stronie i spod platikowej zabudowy płynie sobie trużką po szybie, tak więc zaciek masz od środka. Do tej diagnozy musiałem niestety dojść metodą obserwacji - zaciek pojawiał się dopiero po podniesieniu klapy. W ASO jeden "mistrz" chiał mi wklejać na nowo szybę inny "mistrzu" stwierdził, że tak ma być, a właściwie to geniusz inżynierów bo woda nie zbiera się w profilach zamkniętych klapy tak jak to miało miejsce w Punto I jeśli dobrze pamiętam. |
_________________ GP 1.4 77 KM Dynamic + Comfort Pack |
|
|
|
 |
dariuszkowa
Sympatyk kropek

Imię: Darek
Dni na forum: 468
Tematy: 1 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany:
03 Lut 2008 20:11 |
  |
To są pozostałości po konserwacji samochodu. Trzeba poprośić Panów w ASO żeby na myjni dokładnie umyli szybę środkiem do rozkonserwowania samochodu. |
_________________ PUNTO G |
|
|
|
 |
|
|