| Autor |
Wiadomość |
ahar
Sympatyk kropek

Imię: Adam
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 283
Tematy: 1 Skąd: Kraków
|
Witam,
jeżeli ktoś będzie zainteresowany ... posiadałem już jedno punto, którym przejechałem ponad 250kkm. Został kupiony nowy w salonie w 2001/06, żył godnie do 2008/03. Zmarł śmiercią tragiczną z przebiegiem ponad 261kkm. Był to 1.2 8V - golas w podstawowej wersji . Dlatego teraz dalej jeżdżę Kropkiem ... z tym, że teraz już bardziej wypaśnym  |
_________________ PUNTO II 1.2 8V BLACK 3D
261 kkm 2001
http://www.youtube.com/watch?v=_FCQauxRXbY
PUNTO II FL 1.3 MULTIJET CULT 3D
46 kkm 2005 |
|
|
|
 |
Grandziak
Przyjaciel
|
|
|
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć! |
 |
ka-8
Puntoświr
Dni na forum: 707
Tematy: 26
|
Widze ze nawet model podobny troche do mojego - P2FL na Multijecie. Akurat bedzie okazja do porownywania. Zawsze opinie dwoch uzyszkodnikow to bardziej miarodajna opinia niz wrazenia zebrane od jednego.  |
_________________ Dlugodystansowy test Fiat Punto IIFL 1.3 Multijet wersja specjalna "Miś". Stan zaawansowania: 31.56% (78900km) |
|
|
|
 |
ka-8
Puntoświr
|
75500km - od jakiegos czasu pojawia sie problem niedomagajacych amortyzatorow podnoszacych klape bagaznika. O ile na poczatku eksploatacji klapa po ruszeniu sama szla do gory, o tyle teraz nawet podniesiona do poziomu dachu nie unosi sie do gory, co najwyzej pozostaje w tej pozycji. W zimne dni potrafi nawet opasc z powrotem na dol. Zeby ja od tego powstrzymac trzeba recznie podniesc klape do samej gory, wtedy zostaje na miejscu. Wybiore sie z tym wkrotce do serwisu korzystajac z koncowki gwarancji jaka mam na to auto... |
_________________ Dlugodystansowy test Fiat Punto IIFL 1.3 Multijet wersja specjalna "Miś". Stan zaawansowania: 31.56% (78900km) |
|
|
|
 |
ka-8
Puntoświr
|
75749km - serwis wymienil amortyzatory podtrzymujace klape bagaznika. Poszlo bez jakiejkolwiek dyskusji, gwarancja i tyle. Sama wymiana trwala nie wiecej jak minute. Myslalem ze cos tam trzeba bedzie wykrecac czy odkrecac, a tu okazalo sie ze mocowane za "na wcisk". Dobrze wiedziec.
Kropek wiec znowu bez jakichkolwiek dolegliwosci, nic tylko lac diesla i jezdzic... Niestety po nowym roku juz bedzie po gwarancji i juz nie bede taki skory do jezdzenia do serwisu z kazda pierdola (jak ta z amortyzatorami klapy). No, i trzeba bedzie znalezc jakis dobry warsztat "u pana Miecia" do mechaniki, ale w sprawach silnika to jednak zostane przy ASO.
Prawdopodobnie moj test bedzie sie tez nieco wolniej posuwal do przodu - ostatnio znacznie wiecej korzystam z komunikacji publicznej, skutkiem czego przebiegi miesieczne spadly z 4-5 tysiecy km/miesiac do mniej wiecej 2-3 tysiecy km/miesiac. Tak czy inaczej test jest nadal kontynuowany, tylko nieco wolniej.  |
|
|
|
 |
daras
Puntoświr

Dni na forum: 750
Tematy: 19 Skąd: Olsztyn
|
Jakie masz spostrzeżenia nt. pracy silnika, przy tym przebiegu?
Jakieś uwagi? |
_________________ Grande 1.3 JTD Multijet 16V
Energy '06 |
|
|
|
 |
ka-8
Puntoświr
|
Jezeli nie liczyc incydentu z bledna sygnalizacja obecnosci wody w filtrze paliwa ktora okazala sie byc wada fabryczna, do silnika nie mam najmniejszych zastrzerzen. Uzupelnianie oleju to ilosci rzedu 200 gram oleju miedzy wymianami (co 30000km) czyli cos co nie wzbudza najmniejszych zastrzezen. Masz jakis klopot ze swoim multijetem ze pytasz?
Acha, pojawil sie w miedzyczasie jeszcze wyciek plynu chlodzacego, winowajca byla opaska na wezu ktorym plynie ciecz chlodzaca ale nie wiem czy to warto podciagac pod niedomagania silnika. Opis wszelakich problemow poza tym jest w watku, na biezaco aktualizowany.  |
|
|
|
 |
daras
Puntoświr

|
Kłopotów z silnikiem nie mam żadnych.
Pytam, żeby ewentualnie wiedzieć co mnie może czekać za jakiś czas
W końcu ten silnik to raczej nadal jeszcze nowość (produkcja 2003, modyfikacja do GP w roku 2005). Ciężko dotrzeć do opinii osób, które zrobiły by na tym silniku np. 200 tys. km..
Zastanawiam się kiedy np. robić rozrząd?
U mnie ubytki oleju są większe: 0,2-0,3 l. co 15 tys. km. - czyli nie dolewam nic, bo olej wymieniam właśnie po 15 tys. km..
Okresowo pojawia się u mnie zapocenie - zawilgocenie plecionki prowadzącej powietrze z turbiny do intercooler'a. Samo wysycha jak gdyby nigdy nic.
Serwis twierdzi, że tak ma albo może być. Podobnie niezależne serwisy od turbin, gdzie też pytałem.
Ogólnie to mam wrażenie, że im więcej przybywa kilometrów, to silnik jakby "lepiej" jeździ. Tak lżej, przyjemniej
To chyba jednak są dobre jednostki. |
Energy '06 |
|
|
|
 |
STax
Moderator

Imię: Szczepan
Dni na forum: 575
Tematy: 39 Skąd: Kotlarnia/Opole
|
| daras napisał: |
| Ogólnie to mam wrażenie, że im więcej przybywa kilometrów, to silnik jakby "lepiej" jeździ. |
Normalka, dociera się  |
_________________ Pompa cieczy chłodzącej - 150 zł
Jazda z prędkością 180 km/h - bezcenne
Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET http://fiatpunto.com.pl/post184304.html#184304
=> LPG sucks  |
|
|
|
 |
ka-8
Puntoświr
|
Moze nie dociera, ale to zdajesie normalne ze silniki daja po pewnym przebiegu lepsze osiagi niz 'prawie nowki', jednoczesnie podobno stajac sie glosniejszymi. Za to co zauwazylem to to ze silnik zyskuje znaczna poprawe dynamiki nie tylko po wymianie oleju, ale rowniez po bardzo niewielkiej doleweczce - 50-100 gram oleju nagle dodaje silnikowi wigoru. Zastanawiam sie co powoduje tak niewielka dolewka ze daje tak odczuwalna poprawe. Oczywiscie to moze byc do pewnego stopnia autosugestia, ale mimo wszystko takie cos bylo dla mnie bardzo odczuwalne.
Mnie tez ciekawi jak to jest z ta wymiana rozrzadu, jedno ASO twierdzi ze robic wczesniej, inne ze robic standardowo po 250000km... Niezaleznie od tego to podobno bardzo powazna robota, z wybudowaniem silnika wlacznie (choc troche trudno mi w to uwierzyc...). |
|
|
|
 |
mrider
Puntoświr

Dni na forum: 604
Tematy: 16 Skąd: ojczyzna kropka
|
Robić wcześniej, niezależnie od tego co mówią głupki w niektórych ASO. Gwarancji już pewnie nie masz więc ciekawe co by powiedzieli gdyby poszedł pasek wcześniej i czy naprawiliby silnik... |
_________________ Punto 75 HSD
Alfa Romeo 166 Distinctive (2.4JTD niestety)
Fiat 500 Nuova
Trzy baki paliwa - ok. 650zł. Opłaty za przejazd autostradami - ok. 250zł. Zobaczyć na autostradzie niebieskie Lamborghini z kogutami na dachu - Bezcenne  |
|
|
|
 |
STax
Moderator

Imię: Szczepan
Dni na forum: 575
Tematy: 39 Skąd: Kotlarnia/Opole
|
| mrider napisał: |
| ciekawe co by powiedzieli gdyby poszedł pasek wcześniej i czy naprawiliby silnik... |
Ostatnio chyba w AŚ była opisana taka sprawa, facetowi w peugeocie 807 nie wymienili rozrządu na przeglądzie (a facet myślał, że wymienili) i jakoś niedługo potem mu się rozwalił, silnik się poniszczył itd... Facet do ASO z pretensjami a oni co? Że to nie ich wina, bo wymianę rozrządu włąściciel ma sam ustalić z mechanikiem, więc jak nic nie mówił, to nie wymienili... |
_________________ Pompa cieczy chłodzącej - 150 zł
Jazda z prędkością 180 km/h - bezcenne
Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET http://fiatpunto.com.pl/post184304.html#184304
=> LPG sucks  |
|
|
|
 |
ka-8
Puntoświr
|
Czy w przypadku 1.3 Multijet, jest rzeczywiscie koniecznosc wyjmowania silnika dla zmiany lancucha rozrzadu? Brzmi wrecz niewiarygodnie...
I z czystej ciekawosci zapytam o koszt wymiany lancuszka rozrzadu w 1.3 Multijet - jakiego rzedu to jest kwota. |
|
|
|
 |
daras
Puntoświr

|
Wg instrukcji serwisowej do wymiany rozrządu trzeba podnieść silnik (wymontować z zawieszenia na belce przedniej - podnieść).
Wygląda to średnio ciekawie ale może wcale nie być takie skomplikowane w praktyce. |
Energy '06 |
|
|
|
 |
|
|