Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Charakterystyka olejów Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
Xyś
Ojciec założyciel

Ostrzeżenia: 3/3
Dni na forum: 932
Tematy: 52

Post #90 Wysłany: 23 Cze 2006 12:16 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Poniższe charakterystyki olejów silnikowych, są danymi podawanymi przez ich producentów.
Nie jest to niezależne porównanie opracowane na podstawie badań dokonanych przez osoby trzecie!

Poniżej znajduja się wyjaśnienia dotyczące pojęć pojawiających się w zestawieniu:

1. Klasa lepkości oleju - jest 6 klas olejów zimowych (SAE 0W, 5W, 10W, 15W, 20W, 25W) i 5 klas olejów letnich (SAE 20, 30, 40, 50, 6Cool. Im niższa liczba przed literą W, tym olej może być stosowany w niższych temperaturach otoczenia. Np. 5W w temp. -35st.C, 10W w temp. -30st.C. Natomiast im wyższa liczba za literą W (oleje letnie), tym w wyższych temperaturach otoczenia może być olej stosowany. Np. SAE 40 w temp. do +40st.C.
Oleje np. 15W40 są olejami uniwersalnymi - wielosezonowymi czyli posiadają cechy olejów zimowych jak i letnich.

2. Klasa jakości oleju - w zestawieniu została podana klasyfikacja amerykańska API (American Petroleum Institute). Określa ona oleje do silników benzynowych i oleje do diesel'i. Oleje do "benzyniaków" są oznaczone litera S, a do diesel'i literą C. Jakość oleju określają kolejne litery alfabetu, np. SA, SB, SC itd. lub CA, CB itd. Im niższa litera alfabetu, tym niższa klasa jakości oleju. Np:

SE - olej przeznaczony do silników z lat '72-'80

SG - olej przeznaczony do silników prod. po roku '89 (z katalizatorem spalin)

CE - olej przeznaczony do diesel'i prod. po roku '83

CF-4 - olej przeznaczony do wysokoobrotowych silników z turbodoładowaniem prod. po '90r.
Większość oleji ma podwójne oznaczenie, np. SJ/CF. Pierwszy człon oznacza priorytet - dla "benzyniaka" czy np. CD/SF - dla diesel'a.
W niektórych oznaczeniach klasy jakości, pojawia się jeszcze skrót EC lub EC II (Energy Conserving lub Energy Conserving II). Oznaczją one, że olej przeszedł pomyślnie badania w API i wzorcowy silnik zużył odpowiednio mniej paliwa w stosunku do jego pracy na oleju wzorcowym (EC I - 1,5% mniej paliwa, EC II - 2,7%, EC III - 3,9%)

3. Wskaźnik lepkości oleju - określa zmiany jego lepkości w funkcji temperatury. Jest on wielkością bezwymiarową, a wylicza się go na podstawie lepkości kinematycznej wyznaczonej w dwóch temperaturach: 40st.C i 100st.C.
Im wyższy wskaźnik, tym mniejsza zmiana lepkości wraz z temperaturą i tym lepiej. Wysokojakościowy olej powinien mieć wskaźnik lepkości powyżej 130.

4. Temperatura płynięcia - jest to najniższa temperatura, w ktorej olej zachowuje jeszcze swoją płynność.

5. Liczba zasadowa TBN (Total Basic Number) - jest to jeden z najważniejszych parametrów. Charakteryzuje on zdolności myjąco - dyspergujące oleju. TBN jest miarą zawartości detergentów i dyspergatorów w oleju. Im większa, tym lepsze są właściwości myjące i neutralizujące kwaśne produkty spalania paliwa czy oleju. Im większa zawartość siarki w paliwie, tym większa powinna być liczba zasadowa oleju. Oleje do silników wysokoprężnych (diesel'i) powinny mieć wyższą TBN ze względu na cięższe warunki pracy.

Mineralny, półsyntetyk czy syntetyk?

Olej silnikowy składa się z bazy olejowej (80 - 90%) oraz dodatków uszlachetniających (10 - 20%). Dla oleju mineralnego bazą są produkty powstałe z przeróbki ropy naftowej. Dla syntetycznego bazą są produkty syntezy chemicznej.
Oleje półsyntetyczne, które nie są dokładnie PÓŁsyntetyczne, zawierają bazy mineralne i ok. 30% bazy syntetycznej.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Grandziak
Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
Paulo
Sympatyk kropek

Imię: Paweł
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 656
Tematy: 2

Post #19738 Wysłany: 17 Kwi 2007 19:30 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Mam pytanie, ponieważ staram się dbać o kropka i wszytsko co z nim związane czyli oleje, paliwo, filtry itp. To czy jak na np postanowię zmianę oleju z fabrycznej SELENY na MOBIL czy to da jakąś różnicę i czy warto przepłacać?

Puntomaniak

Dni na forum: 647
Tematy: 6

Post #21632 Wysłany: 29 Kwi 2007 12:33 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

ja właśnie tak zrobiłem, zmieniłem na mobil 1 10W40, jest o około 10 zł tańszy od seleny.

Thomas
Monkey Mod

Imię: Tomasz
Dni na forum: 670
Tematy: 17

Post #21650 Wysłany: 29 Kwi 2007 13:34 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Paulo napisał:
Mam pytanie, ponieważ staram się dbać o kropka i wszytsko co z nim związane czyli oleje, paliwo, filtry itp. To czy jak na np postanowię zmianę oleju z fabrycznej SELENY na MOBIL czy to da jakąś różnicę i czy warto przepłacać?

selenia to nie jest jakis tam super olej wystarczy zobaczyc klasyfikacje... poza tym cena jej tez nie jest niska sa lepsze oleje w cenie sleleni i o lepszej klasyfikacji jakosciowej Wink

Image
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Kubi
Puntoświr

Dni na forum: 751
Tematy: 9

Post #21765 Wysłany: 30 Kwi 2007 13:20 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

ja zmienię na Mobila1 Protection, chyba 0w40, mam dostępność w cenie za litr - 48,80 bez rabatu Wink

Puntoświr

Imię: Michał
Dni na forum: 669
Tematy: 14

Post #21784 Wysłany: 30 Kwi 2007 15:56 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ja od dawnosci uzywam Mobila 5w50

Speed doesn't kill. Stupidity does, though.
glowarg
Puntoświr

Dni na forum: 613
Tematy: 0

Post #22810 Wysłany: 08 Maj 2007 17:45 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Cytat:
Paulo napisał:

słyszałem opinie ze nie należy zmieniać oleju jeśli silnik ma jakiś tam przebieg. silnik przyzwyczaja sie do oleju a każdy olej ma inne właściwości myjące. jeśli wleje sie innego oleju może dojść do rozszczelnienia silnika

Puntoświr

Dni na forum: 627
Tematy: 9

Post #22814 Wysłany: 08 Maj 2007 18:03 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ja leje cały czas Castrol gtx magnatec 5W40 a mimo to silniczek co chwile tryśnie gdzieś olejem?! Może z radości :p

Paulo
Sympatyk kropek

Imię: Paweł
Dni na forum: 656
Tematy: 2

Post #23282 Wysłany: 11 Maj 2007 18:04 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Zmieniłem na Castrol Magnatec w właściwościach miał napisane że może być mieszany z innymi spełniającymi określone specyfikacje a Selena je spełniał
http://www.castrol.com/castrol/productdetailmin.do?categoryId=9010703&contentId=7021503
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Cadavra
Puntomaniak

Imię: Sebastian
Dni na forum: 542
Tematy: 14

Post #34649 Wysłany: 23 Lip 2007 11:10 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Witam serdecznie - kupiłem nie dawno, a dokładnie 2 tygodnie temu kropka 1.1 55 KM rocznik '95 z przebiegiem 102 000 Km. Maszyna została sprowadzona z Włoch. Problem jest jeden, po zmianie oleju na Lotos 10W/40 w warunkach podwyższonej temperaturze atmosferycznej zaczyna świecić kontrolka oleju ale tylko przy wyrzuceniu biegu (tzw bieg jałowy). Niestety nie wiem jaki był wcześniej olej ponieważ osobiście nie byłem przy sprowadzaniu kropka. Czy to od rodzaju oleju czy coś innego? Z góry dziękuje za wszelka pomoc.

Kropek 1.1 55KM - '95

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat