| Autor |
Wiadomość |
domin45670
Sympatyk kropek

Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 179
Tematy: 1
|
no to ładnie... w życiu się ona nie zapaliła
Jeśli chodzi o temat, czyli oświetlenie bagażnika, to u mnie również w bagażniku jest jedynie wtyczka. Dziś sprawdziłem i jak się okazało, podczas otwartej klapy nie pojawia się na niej napięcie Bezpiecznik oznaczony jako F39 jest na miejscu.
Chciałem sprawdzić czy przewody są podłączone do zamka, ale niestety nie potrafię sobie poradzić ze zdjęciem tej plastikowej maskownicy
Jak to zdjąć? Ponaginałem w paru miejscach po odkręceniu 2 śrub, ale żadne zaczepy nie puściły, a mam pewne obawy przed szarpaniem na siłe.
//ewentualnie ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?
p.s. wiem, że dział jest poświęcony wersji FL, ale tu praktycznie nie powinno być większej różnicy z tymi elementami. |
|
|
|
|
 |
Grandziak
Przyjaciel
|
|
|
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć! |
 |
buli83
Sympatyk kropek

Imię: Marcin
Dni na forum: 210
Tematy: 2 Skąd: Jastrzębie Zdrój
|
Panowie ja mam Punto II w wersji GO! i niewiem czy szukać tam wtyczki do oświetlenia bagażnika. Możecie mi podpowiedzieć czy mam jej tam szukać?? |
|
|
|
|
 |
domin45670
Sympatyk kropek

|
Z tego co się dowiedziałem to wszystkie kropki miały wtyczki w bagażniku. Różnice natomiast polegały na tym, iż niektóre nie miały tylko samej lampki, inne zaś ani lampki, ani zamka z czujnikiem otwarcia (jak u mnie). Wtyczki tej nie trzeba szukać, ona jest po prostu wsadzona we wnęce na lampkę. Teraz sobie sprowadzam tylni zamek z HGT, dokupuję lampkę, podprowadzam przewody do klapy (jeśli ich tam nie będzie) no i nastanie światłość  |
|
|
|
|
 |
buli83
Sympatyk kropek

|
A gdzie można kupić taką oryginalną lampkę do bagażnika bo ja nie chcę w moim kropku żadnych udziwnień niebieskich czy inne kolory tęczy
Ps:
Znalazłem wtyczkę była schowana za wykładziną (musiałem rozbierać cały plastik na którym zamontowany jest głośnik-ale jest!!)  |
|
|
|
|
 |
domin45670
Sympatyk kropek

|
W ASO (Autoryzowana Stacja Obsługi - najczęściej przy salonie Fiata) jest za 50 zł. Tylko sprawdź sobie woltomierzem, czy po otwarciu klapy pojawia Ci się na wtyczce napięcie.
Na allegro niestety nie widziałem aby była, a panowie z aukcji w stylu "części do punto" trochę sobie lekceważą pytania o takie "tanie" części. |
|
|
|
|
 |
buli83
Sympatyk kropek

|
Sprawdziłem sobie napięcie na tym wtyku i mam to powiązane z zamkiem w klapie więc wystarczy w moim przypadku zamontować jakieś oświetlenie.
Jeżeli taka lampka w ASO kosztuje 50 zł to ja sobie jednak diody zamontuje za kilkanaście złoty;] (ale białą ) |
_________________ ----------------------------------------------------
Punto II 1,2 8V GO! 08/2001 84 tyś.km |
|
|
|
 |
domin45670
Sympatyk kropek

|
cyknij jakąs fote jak zrobisz  |
|
|
|
|
 |
Hubi
Moderator

Imię: Hubert
Dni na forum: 605
Tematy: 23 Skąd: Skierniewice
|
|
|
|
 |
domin45670
Sympatyk kropek

|
Twoja strona nie działa, ale na ITCS znalazłem 1 fotke. Powiedz mi, czy to są zwykłe niebieskie żarówki, czy LED'y? Szczególnie mnie interesuje zawartość seryjnej lampki bo chciałem LED sobie dać, ale niestety nie znalazłem jakichś wartościowych, które by świeciły pod kątem 90 stopni od głównej osi  |
|
|
|
|
 |
Hubi
Moderator

Imię: Hubert
Dni na forum: 605
Tematy: 23 Skąd: Skierniewice
|
|
|
|
 |
buli83
Sympatyk kropek

|
Panowie kupiłem na allegro piękną oryginalną lampkę do Punto (jest piękna ;P ) Świeci znakomicie. Kosztowała mnie zaledwie 34 zł z kosztami. Proszę oto link jak cudo wygląda
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=398534680
PS: Jak będę miał możliwość to zamieszcze fotkę  |
_________________ ----------------------------------------------------
Punto II 1,2 8V GO! 08/2001 84 tyś.km |
|
|
|
 |
domin45670
Sympatyk kropek

|
gratki
Tylko kurcze, liczyłem po cichu, że żarówka będzie taka sama jak do oświetlenia kabiny (rurkowa), a tu coś na wzór postojowej (spłaszczona przy stykach). No to o LED'ach bez modernizacji połowy lampki można zapomnieć
Ale jak za 34 zł z przesyłką to fajna cena. Widzisz, jak ja szukałem lampki to jeszcze nie było na allegro, a Ty sie chyba w czepku urodziłeś Mnie jeszcze doszły koszty zakupu zamka (ok. 130 zł) i ciągnięcia wiązki z bagażnika do klapy.
 |
|
|
|
|
 |
Adas
Puntoświr

Imię: Adam
Dni na forum: 568
Tematy: 35 Skąd: Białystok
|
A ja dostałem lampkę Gratis, jak kupowałem osłonki regulacji przednich lusterek, wersje z głośniczkami,bo ja mam bez głośniczków, gość za to chciał za 2 sztuki 50zł. Dorzucił mi gratis do tego lampkę i pstryczek do filtra powietrza(co dociska obudowe do silnika), bo nie miałem, poprzedni z gubił. U mnie właśnie też tylko ten kabelek był bez lampki. Już myślałem ze poprzedni wyjmował i nie włożył. Po podłączeniu mały zonk, lampka się świeci, ale świeci się nawet gdy zamknę klapę, tzn świeci ale jakby troszkę ciemniej... W tej wtyczce coś chyba było robione bo jakby na plus składają się dwa kabelki i jeden na minus...hmm.. Muszę przejrzeć się temu, a do zamka dochodzą u mnie chyba 2 kabelki brązowy i czarny, w weekend rozbiorę tylną klapę i dojdę co i jak. A dojdę na pewno nie na darmo na 6 sie obroniłem ileś lat temu w technikum samochodowym. A jako test na 6 dali...dlaczego w polonezie nie pali sie z przodu żarówka, doszedłem, że profesor włożył pod żarówkę papierem i nie było przejścia rzecz jasna... No czyli, przerwa w obwodzie hehe:). Ach to były czasy  |
_________________ Mk2 ForEver ? <LOL>
Moja "Kropka" >>
http://fiatpunto.com.pl/topic1438.html |
|
|
|
 |
domin45670
Sympatyk kropek

|
| Adas napisał: |
A ja dostałem lampkę Gratis, jak kupowałem osłonki regulacji przednich lusterek, wersje z głośniczkami,bo ja mam bez głośniczków, gość za to chciał za 2 sztuki 50zł. Dorzucił mi gratis do tego lampkę i pstryczek do filtra powietrza(co dociska obudowe do silnika), bo nie miałem, poprzedni z gubił. U mnie właśnie też tylko ten kabelek był bez lampki. Już myślałem ze poprzedni wyjmował i nie włożył. Po podłączeniu mały zonk, lampka się świeci, ale świeci się nawet gdy zamknę klapę, tzn świeci ale jakby troszkę ciemniej... W tej wtyczce coś chyba było robione bo jakby na plus składają się dwa kabelki i jeden na minus...hmm.. Muszę przejrzeć się temu, a do zamka dochodzą u mnie chyba 2 kabelki brązowy i czarny, w weekend rozbiorę tylną klapę i dojdę co i jak. A dojdę na pewno nie na darmo na 6 sie obroniłem ileś lat temu w technikum samochodowym. A jako test na 6 dali...dlaczego w polonezie nie pali sie z przodu żarówka, doszedłem, że profesor włożył pod żarówkę papierem i nie było przejścia rzecz jasna... No czyli, przerwa w obwodzie hehe:). Ach to były czasy  |
Wydaje mi się (z tego co pamiętam), że u mnie do wtyczki szły 2 przewody. Skoro masz 3... hmmm, to albo ja 1 przeoczyłem, albo faktycznie coś było grzebane. Przyciemnienie lampki może oznaczać lekkie przebicie (stąd ciemniejsze światło). Pokombinuj i daj znać. Aaaa, jeszcze jedno: jak będziesz miał zdjęty plastik z tylnej klapy cyknij fotkę, bo mnie strasznie ciekawi, w których miejscach są zatrzaski  |
|
|
|
|
 |
daniell82
Sympatyk kropek
Dni na forum: 113
Tematy: 11
|
Panowie mam problem dzialalo podswietlenie i przestalo napiecie sie pojawia a zarowka nie swieci (zarowka sprawna bo sprawdzalem na akumulatorze) po prostu komputer wystawia za maly prąd chyba około 20mA. Nie wiem moze problem z komputerem moze z masą ale co gdzie jak i gdzie teog szukac to nie wiem nie wiem nawet gdzie jest czujniek otwarcia klapy ???? co zrobic? |
|
|
|
|
 |
|
|