| Autor |
Wiadomość |
buli83
Sympatyk kropek

Imię: Marcin
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 260
Tematy: 2 Skąd: Jastrzębie Zdrój
|
Wydaje mi się że komputer nie steruje tą lampką. Za podanie napięcia odpowiada wyłącznik w zamku bagażnika. Sprawdź czy kabel nie jest gdzieś naderwany skoro uważasz że prąd masz za niski żeby uruchomić żarówkę ( o ile prąd sprawdzasz w obwodzie z żarówką). |
_________________ ----------------------------------------------------
Punto II 1,2 8V GO! 88000 tyś.km |
|
|
|
 |
Grandziak
Przyjaciel
|
|
|
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć! |
 |
daniell82
Sympatyk kropek
Dni na forum: 163
Tematy: 12
|
problem jest ze stykiem w zamku nie łączy a zamka nie da sie chyba rozebrac:((( na domiar zlego teraz jeszcze mi sie swieci kontrola niezamknietych drzwi a wszystko jest zamkniete kurcze co to znowu moze byc? gdzie sa te czujniki? |
|
|
|
|
 |
domin45670
Sympatyk kropek

Dni na forum: 229
Tematy: 1
|
Czujnik otwarcia klapy jest w zamku - jak otworzysz bagażnik i naciśniesz delikatnie ramię zamka usłyszysz takie "cyknięcie"... i to jest właśnie ten czujnik.
Jak masz zamek, to na zewnątrz masz chyba wtyczkę do niego z kablami. Sam czujnik jest bodajrze w środku - trzeba by było chyba te nity rozwiercić jeśli się nie myle (miałem ten zamek w rękach jakieś 3 miesiące temu). |
|
|
|
|
 |
level
Sympatyk kropek
Dni na forum: 123
Tematy: 0
|
Witam, po przeczytaniu tematu odszukalem ow schowany kabelek w bagazniku i chcialbym podlaczyc tam jakas lampke. Jednak sprawdzilem i napecie na tym kabelku jest caly czas
W klapie jest zamek ze sterowaniem. Dodam tez, ze jesli klapa jest owarta, swieci ikonka niezamknietych drzwi.
Jakies pomysly? |
|
|
|
|
 |
domin45670
Sympatyk kropek

|
| level napisał: |
Witam, po przeczytaniu tematu odszukalem ow schowany kabelek w bagazniku i chcialbym podlaczyc tam jakas lampke. Jednak sprawdzilem i napecie na tym kabelku jest caly czas
W klapie jest zamek ze sterowaniem. Dodam tez, ze jesli klapa jest owarta, swieci ikonka niezamknietych drzwi.
Jakies pomysly? |
Czyli po zamknięciu klapy dalej jest napięcie? Kontrolka otwartych drzwi świadczyć może jedynie o tym, że instalacje masz dobrze zrobioną (czyt. seryjna - fabryczna -> wyjątek stanowią wersje nie posiadające diody do tej kontrolki, np. u mnie) i że na pewno w zamku tylnej klapy masz czujnik (włącznik) otwarcia. Napięcie będące cały czas może świadczyć o jakiejś awarii ów włącznika, ale sprawdź jeszcze raz: podepnij woltomierz do wtyczki, a ktoś niech w tym czasie spróbuje nacisnąć ten plastik na zamku (słyszalne "cyknięcie opisywane w moim wcześniejszym poście). W momencie naciśnięcia tego "dupslika" napięcie powinno zniknąć. |
|
|
|
|
 |
level
Sympatyk kropek
Dni na forum: 123
Tematy: 0
|
Właśnie byłem przed chwilką to sprawdzić. No więc jak nacisnę ten plastik słychać, jak mówiłeś takie cyknięcie i gaśnie diodka otwartych drzwi, ale napięcie niestety nadal nie znika  |
|
|
|
|
 |
Adas
Puntoświr

Imię: Adam
Dni na forum: 618
Tematy: 36 Skąd: Białystok
|
U mnie też napięcie jest po zamknięciu klapy, ale zauważyłem coś ciekawegoo.. jak rozwiążę ten problem dam znać, tylko ostatnio mam mniej czasu dla kropka. |
_________________ Mk2 ForEver ? <LOL>
Moja "Kropka" >>
http://fiatpunto.com.pl/topic1438.html
Najładniejsze: GumisioweOczy |
|
|
|
 |
domin45670
Sympatyk kropek

|
Już chyba wiem dlaczego po zamknięciu klapy jest napięcie. Trochę to się wydaje sprzeczne logiką, no ale cóż... Na konkurencyjnym forum przy okazji podpięcia alarmu pod klapę bagażnika padło następujące sformułowanie: "Najlepiej w kabel od lampki oświetlenia bagażnika, w którym po otwarciu klapy pojawia się masa" (autor: Pino, źródło: autokacik.pl). To by wyjaśniało dlaczego Level i Adas macie napięcie cały czas. No cóż, wszyscy się ciągle uczymy (a ja nie miałem chwili żeby zajść do garażu i to pomierzyć u siebie).
Level: czyli szukaj problemu z masą. |
|
|
|
|
 |
biela007
Sympatyk kropek
Dni na forum: 79
|
U mnie znalazłem wtyczkę pod prawym głośnikiem ale nie ma tam żadnego napięcia. Kabelki od tej wtyczki raczej nie idą do zamka bo ręką nic tam nie czułem oprócz linki to otwierania bagażnika z kabiny. Wy macie te kabelki zaraz przy zamku? |
|
|
|
|
 |
domin45670
Sympatyk kropek

|
| biela007 napisał: |
| U mnie znalazłem wtyczkę pod prawym głośnikiem ale nie ma tam żadnego napięcia. Kabelki od tej wtyczki raczej nie idą do zamka bo ręką nic tam nie czułem oprócz linki to otwierania bagażnika z kabiny. Wy macie te kabelki zaraz przy zamku? |
Czyli pewnie masz równie wyjątkową sytuację jaką ja miałem (poczytaj wyżej - od 1 strony): czyli brak napięcia, również chyba brak wiązki do bagażnika oraz brak zamka z "czujnikiem" otwarcia.
Reszta ekipy, która ma tutaj napięcie na wtyczce na 90% ma całą instalacje, tylko samej lampki brak (tak z moich obserwacji wynika). Natomiast ja (i Ty) mamy prawie wszystko
btw: linka do otwierania bagażnika inaczej jest puszczona niż te przewody do zamka w klapie. Linka biegnie na dole do "dinksa" obok tego uchwytu za który zamek w klapie się łapie. Natomiast przewody do zamka biegną górą (w okolicach 3 stopu jest taki gumowy harmonijkowy wąż - w nim powinny iść przewody do lampki - oczywiście oprócz zasilania wycieraczki).  |
|
|
|
|
 |
biela007
Sympatyk kropek
|
Jest tak jak mówisz. Rozwiązałeś jakoś ten problem czy raczej nie ma szans? Jakby były kable od zamka to jeszcze pół biedy. Czytałem wcześniej, że jedynie wymiana zamka? Pozdrawiam |
|
|
|
|
 |
domin45670
Sympatyk kropek

|
| Jest tak jak mówisz. Rozwiązałeś jakoś ten problem czy raczej nie ma szans? Jakby były kable od zamka to jeszcze pół biedy. Czytałem wcześniej, że jedynie wymiana zamka? Pozdrawiam |
W związku z tym, że sobie nie poradziłem z plastikową osłoną na klapie bagażnika (tą od wewnętrznej strony) to kupiłem lampkę, zamek (wszystko w ASO) i zostawiłem im autko na 30min. Już wolałem tych pare zł przepłacić niż nic nie zrobić i jeszcze musieć nową osłone kupować (bo po odkręceniu 2-ch wkrętów zaczepy mi nie chciały puścić, a jakbym się zawziął to pewnie bym miał potem co kleić) .
Oczywiście możesz też pokombinować coś na własną rękę z włącznikiem podobnym jakie się w szafkach (barkach) stosuje, ale ja wolałem jednak kierować się w stronę fiatowskiego rozwiązania, które zapewnia max. dyskrecji (czyt. brak dodatkowych włączników, kabelków i innych udziwnień ). |
|
|
|
|
 |
biela007
Sympatyk kropek
|
Nawet dobry pomysł z tym czujnikiem. Mam taki z alarmu pod maską. Może coś pomyślę nad tym. napięcie bym miał z lampki od tablicy rejestracyjnej ale tak jak mówisz swoje pomysły mogą się źle skończyć |
|
|
|
|
 |
domin45670
Sympatyk kropek

|
Nawet dobry pomysł z tym czujnikiem. Mam taki z alarmu pod maską. Może coś pomyślę nad tym. napięcie bym miał z lampki od tablicy rejestracyjnej ale tak jak mówisz swoje pomysły mogą się źle skończyć |
Hehe, no coś w tym jest
Nawiasem mówiąc, czy gdybyś pociągnął napięcie z lampki od tablicy, to lampka w bagażniku nie zapalała by się tylko przy otwartej klapie i zapalonych światłach?  |
|
|
|
|
 |
biela007
Sympatyk kropek
|
Faktycznie chyba zły pomysł:)to może bateria 9V:)Tak przy okazji ile kosztowała Cię taki montaż oświetlenia? |
|
|
|
|
 |
|
|