Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Oświetlenie bagażnika i napięcie na wtyczce Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
buli83
Sympatyk kropek

Imię: Marcin
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 260
Tematy: 2

Post #178644 Wysłany: 11 Paź 2008 11:53 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Wydaje mi się że komputer nie steruje tą lampką. Za podanie napięcia odpowiada wyłącznik w zamku bagażnika. Sprawdź czy kabel nie jest gdzieś naderwany skoro uważasz że prąd masz za niski żeby uruchomić żarówkę ( o ile prąd sprawdzasz w obwodzie z żarówką).

Grandziak
Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
daniell82
Sympatyk kropek

Dni na forum: 163
Tematy: 12

Post #178654 Wysłany: 11 Paź 2008 13:16 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

problem jest ze stykiem w zamku nie łączy a zamka nie da sie chyba rozebrac:((( na domiar zlego teraz jeszcze mi sie swieci kontrola niezamknietych drzwi a wszystko jest zamkniete kurcze co to znowu moze byc? gdzie sa te czujniki?
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
domin45670
Sympatyk kropek

Dni na forum: 229
Tematy: 1

Post #178750 Wysłany: 11 Paź 2008 19:27 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Czujnik otwarcia klapy jest w zamku - jak otworzysz bagażnik i naciśniesz delikatnie ramię zamka usłyszysz takie "cyknięcie"... i to jest właśnie ten czujnik.
Jak masz zamek, to na zewnątrz masz chyba wtyczkę do niego z kablami. Sam czujnik jest bodajrze w środku - trzeba by było chyba te nity rozwiercić jeśli się nie myle (miałem ten zamek w rękach jakieś 3 miesiące temu).
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
level
Sympatyk kropek

Dni na forum: 123
Tematy: 0

Post #179253 Wysłany: 13 Paź 2008 15:52 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Witam, po przeczytaniu tematu odszukalem ow schowany kabelek w bagazniku i chcialbym podlaczyc tam jakas lampke. Jednak sprawdzilem i napecie na tym kabelku jest caly czas Sad
W klapie jest zamek ze sterowaniem. Dodam tez, ze jesli klapa jest owarta, swieci ikonka niezamknietych drzwi.
Jakies pomysly?
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
domin45670
Sympatyk kropek

Post #179269 Wysłany: 13 Paź 2008 17:00 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

level napisał:
Witam, po przeczytaniu tematu odszukalem ow schowany kabelek w bagazniku i chcialbym podlaczyc tam jakas lampke. Jednak sprawdzilem i napecie na tym kabelku jest caly czas Sad
W klapie jest zamek ze sterowaniem. Dodam tez, ze jesli klapa jest owarta, swieci ikonka niezamknietych drzwi.
Jakies pomysly?

Czyli po zamknięciu klapy dalej jest napięcie? Kontrolka otwartych drzwi świadczyć może jedynie o tym, że instalacje masz dobrze zrobioną (czyt. seryjna - fabryczna -> wyjątek stanowią wersje nie posiadające diody do tej kontrolki, np. u mnie) i że na pewno w zamku tylnej klapy masz czujnik (włącznik) otwarcia. Napięcie będące cały czas może świadczyć o jakiejś awarii ów włącznika, ale sprawdź jeszcze raz: podepnij woltomierz do wtyczki, a ktoś niech w tym czasie spróbuje nacisnąć ten plastik na zamku (słyszalne "cyknięcie opisywane w moim wcześniejszym poście). W momencie naciśnięcia tego "dupslika" napięcie powinno zniknąć.
level
Sympatyk kropek

Dni na forum: 123
Tematy: 0

Post #179278 Wysłany: 13 Paź 2008 17:30 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Właśnie byłem przed chwilką to sprawdzić. No więc jak nacisnę ten plastik słychać, jak mówiłeś takie cyknięcie i gaśnie diodka otwartych drzwi, ale napięcie niestety nadal nie znika Sad
Adas
Puntoświr

Imię: Adam
Dni na forum: 618
Tematy: 36

Post #179314 Wysłany: 13 Paź 2008 18:41 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

U mnie też napięcie jest po zamknięciu klapy, ale zauważyłem coś ciekawegoo.. jak rozwiążę ten problem dam znać, tylko ostatnio mam mniej czasu dla kropka.

Moja "Kropka" Mr. Green >>

http://fiatpunto.com.pl/topic1438.html

Najładniejsze: GumisioweOczy
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
domin45670
Sympatyk kropek

Post #180472 Wysłany: 16 Paź 2008 22:33 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Już chyba wiem dlaczego po zamknięciu klapy jest napięcie. Trochę to się wydaje sprzeczne logiką, no ale cóż... Na konkurencyjnym forum przy okazji podpięcia alarmu pod klapę bagażnika padło następujące sformułowanie: "Najlepiej w kabel od lampki oświetlenia bagażnika, w którym po otwarciu klapy pojawia się masa" (autor: Pino, źródło: autokacik.pl). To by wyjaśniało dlaczego Level i Adas macie napięcie cały czas. No cóż, wszyscy się ciągle uczymy (a ja nie miałem chwili żeby zajść do garażu i to pomierzyć u siebie).

Level: czyli szukaj problemu z masą.
biela007
Sympatyk kropek

Dni na forum: 79

Post #182357 Wysłany: 22 Paź 2008 20:33 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

U mnie znalazłem wtyczkę pod prawym głośnikiem ale nie ma tam żadnego napięcia. Kabelki od tej wtyczki raczej nie idą do zamka bo ręką nic tam nie czułem oprócz linki to otwierania bagażnika z kabiny. Wy macie te kabelki zaraz przy zamku?
domin45670
Sympatyk kropek

Post #182389 Wysłany: 22 Paź 2008 22:16 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

biela007 napisał:
U mnie znalazłem wtyczkę pod prawym głośnikiem ale nie ma tam żadnego napięcia. Kabelki od tej wtyczki raczej nie idą do zamka bo ręką nic tam nie czułem oprócz linki to otwierania bagażnika z kabiny. Wy macie te kabelki zaraz przy zamku?

Czyli pewnie masz równie wyjątkową sytuację jaką ja miałem (poczytaj wyżej - od 1 strony): czyli brak napięcia, również chyba brak wiązki do bagażnika oraz brak zamka z "czujnikiem" otwarcia.

Reszta ekipy, która ma tutaj napięcie na wtyczce na 90% ma całą instalacje, tylko samej lampki brak (tak z moich obserwacji wynika). Natomiast ja (i Ty) mamy prawie wszystko Smile

btw: linka do otwierania bagażnika inaczej jest puszczona niż te przewody do zamka w klapie. Linka biegnie na dole do "dinksa" obok tego uchwytu za który zamek w klapie się łapie. Natomiast przewody do zamka biegną górą (w okolicach 3 stopu jest taki gumowy harmonijkowy wąż - w nim powinny iść przewody do lampki - oczywiście oprócz zasilania wycieraczki). Smile
biela007
Sympatyk kropek

Post #182434 Wysłany: 23 Paź 2008 08:34 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Jest tak jak mówisz. Rozwiązałeś jakoś ten problem czy raczej nie ma szans? Jakby były kable od zamka to jeszcze pół biedy. Czytałem wcześniej, że jedynie wymiana zamka? Pozdrawiam
domin45670
Sympatyk kropek

Post #182726 Wysłany: 23 Paź 2008 23:53 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

biela007 napisał:
Jest tak jak mówisz. Rozwiązałeś jakoś ten problem czy raczej nie ma szans? Jakby były kable od zamka to jeszcze pół biedy. Czytałem wcześniej, że jedynie wymiana zamka? Pozdrawiam

W związku z tym, że sobie nie poradziłem z plastikową osłoną na klapie bagażnika (tą od wewnętrznej strony) to kupiłem lampkę, zamek (wszystko w ASO) i zostawiłem im autko na 30min. Już wolałem tych pare zł przepłacić niż nic nie zrobić i jeszcze musieć nową osłone kupować Very Happy (bo po odkręceniu 2-ch wkrętów zaczepy mi nie chciały puścić, a jakbym się zawziął to pewnie bym miał potem co kleić) Szczerbol.

Oczywiście możesz też pokombinować coś na własną rękę z włącznikiem podobnym jakie się w szafkach (barkach) stosuje, ale ja wolałem jednak kierować się w stronę fiatowskiego rozwiązania, które zapewnia max. dyskrecji (czyt. brak dodatkowych włączników, kabelków i innych udziwnień Rolling Eyes ).
biela007
Sympatyk kropek

Post #182769 Wysłany: 24 Paź 2008 09:21 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Nawet dobry pomysł z tym czujnikiem. Mam taki z alarmu pod maską. Może coś pomyślę nad tym. napięcie bym miał z lampki od tablicy rejestracyjnej ale tak jak mówisz swoje pomysły mogą się źle skończyćSmile
domin45670
Sympatyk kropek

Post #182929 Wysłany: 24 Paź 2008 20:22 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

biela007 napisał:
Nawet dobry pomysł z tym czujnikiem. Mam taki z alarmu pod maską. Może coś pomyślę nad tym. napięcie bym miał z lampki od tablicy rejestracyjnej ale tak jak mówisz swoje pomysły mogą się źle skończyćSmile

Hehe, no coś w tym jest Smile
Nawiasem mówiąc, czy gdybyś pociągnął napięcie z lampki od tablicy, to lampka w bagażniku nie zapalała by się tylko przy otwartej klapie i zapalonych światłach? Smile
biela007
Sympatyk kropek

Post #183004 Wysłany: 25 Paź 2008 07:27 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Faktycznie chyba zły pomysł:)to może bateria 9V:)Tak przy okazji ile kosztowała Cię taki montaż oświetlenia?

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat