Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Opony zimowe do Grande Punto Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
Courage
Puntoświr

Imię: Krzysiek
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 303
Tematy: 14

Post #158342 Wysłany: 18 Sie 2008 21:47 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

My mamy Dębica Frigo 2 Szczerbol

Bardziej znany jako: Kurydż / Kerydż Szczerbol Szczerbol Szczerbol
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Grandziak
Przyjaciel

Linki sponsorowane
Fiat Auto Poland S.A. | Fiat Punto | Fiat Bravo | Fiat 500
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
sadoo
Puntoświr

Dni na forum: 624
Tematy: 17

Post #158514 Wysłany: 19 Sie 2008 11:32 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Courage napisał:
My mamy Dębica Frigo 2 Szczerbol

świetne gumy na śnieg i błoto pośniegowe. kolega przez wiele sezonów jest zadowolony czuje sie nawet pewniej na nich w lecie niz na debica passio letnich

www.13poziomo.pl
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Jaco
Moderator

Dni na forum: 632
Tematy: 11

Post #158516 Wysłany: 19 Sie 2008 11:36 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Na nasze warunki drogowe...koleiny, błotka pośniegowe - polskie zimówki są OK.
Z kolei opony letnie np. Dębica to raczej niezbyt Thumb down
Natomiast zima - na TAK thumleft

Puntoświr

Post #158541 Wysłany: 19 Sie 2008 12:48 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

No na zimę mamy właśnie Dębice Frigo 2, pierwszy raz... w Skodzie mieliśmy Fuldy Razz

Ale na tych Dębicach dziadek jeździ poldkiem już 3 sezony i nie narzeka Razz

Na lato natomiast to mamy Bridgestone'y Smile

Grzegorz1976
Ekstremista

Imię: Grzegorz
Ostrzeżenia: 1/3
Dni na forum: 431
Tematy: 23

Post #158550 Wysłany: 19 Sie 2008 12:56 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ja w seju miałem kormorany i na głęboki śnieg i błoto były nie do wyj...ęcia Szczerbol Szczerbol Szczerbol. Bardzo dobrze radziły sobie w trudnych warunkach. Jeżdziłem na nich chyba 5 sezonów i z jeszcze jeden by pociągnęły.

GP 2006, Active 1,2 8v + pakiet style, szara dżungla
GP 2007, 360 stopni sporting 1,4 8v - egzotyczny czerwony
Chicane
Puntoświr

Dni na forum: 270
Tematy: 6

Post #158619 Wysłany: 19 Sie 2008 15:22 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

a te Dębice Frigo2 to w jakim rozmiarze macie ,bo taki jak ma Grande -175/65 R15 to nie ma Dębicy Sad ,-w Seju tez miałem Frigo i były ok,ale do Grande sa tylko markowe buty w sklepach.

zoon
Puntoświr

Imię: Przemek
Dni na forum: 561
Tematy: 21

Post #158623 Wysłany: 19 Sie 2008 15:50 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ktoś tu czytał testy z ostatnich lat? Frigo 2 to jedne z najsłabszych opon na rynku. A mam na myśli segment opon tanich. Przyzwoite na śniegu, w innych konkurencjach daleko za tańszymi nawet rywalami i ostatnie miejsce w teście.
Wiadomo, jak ktoś nie zaznał lepszych opon albo ma niskie wymagania to sobie może chwalić, bo w zimie lepsze od letnich.

[ Dodano: 19 Sie 2008 16:50 ]
Courage napisał:

W sam raz dla dziadków w poldkach Very Happy

Jaco
Moderator

Dni na forum: 632
Tematy: 11

Post #158638 Wysłany: 19 Sie 2008 17:02 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

zoon

Hehe - widzę, że wierzysz ostro w testy z gazet Mr. Yellow
Spoko Wink

Dębice może na suchym faktycznie gorsze, ale na śniegu w naszych warunkach drogowych są niezłe.
Widziałem porównanie w prawdziwych warunkach drogowych (nie na torze) robione u nas na drogach (tereny górskie).
Powiem tylko tyle posiadacze np. GoodYear czy Michelin w pewnych momentach żałowali wywalonej kasy $ ich miny bezcenne Wink Jak później im założyli Frigo 2 i tą samą trasę przejechali dużo lepiej Mr. Yellow

1) Nie chwalę pod niebiosa Dębicy.

2) Testy opon są robione w warunkach, które czasami nie są jak u nas, dziury koleiny itd.

3) Każdy kraj robi opony pod swoje drogi troche. Hiszpańskie zimówki mogą sobie gorzej radzić od np. Nokian...

4) Opony to bezpieczeństwo zgoda. Jak kogoś stać może sobie kupić lepsze. Na pewno będą cichsze od Dębicy na suchym zgoda. Będą miały ładniejszy bieżnik zgoda. Ale portfel będzie szczuplejszy i to mocno np. przy Michelin Alpin Wink

5) Niech każdy kupuje opony pod to co jeździ, to że jest zima nie znaczy, że jeździsz dużo po śniegu, expresówki i inne są prawie zawsze do asfaltu zdarte. Co innego gdy ktoś jeździ dużo bocznymi drogami.

6) Kupując markowe człowiek ma w podświadomości, że ten co koło niego staje na światłach jak ma Dębice to jest gorszy niż ja Rolling Eyes
A może mu takie wystarczą ? Wink A jak ma umiejętności to ten obok z Michelinami na zakręcie wpadnie do rowu a tamten nie.

Ważne żeby były zimówki i tyle, najlepsza letnia nie dorówna najgorszej zimowej.

I na koniec co do testów, opony testują wprawieni kierowcy na torze i nie tylko. Daj samochód komuś z łapanki z drogi i załóż mu Dunlopy a potem zimowe Pirelli - to czy nie wypadnie z zakrętu wcale nie będzie zależało od opon. I na fuldzie przy gorącej sytuacji na drodze zachowa się tak samo jak przy Pirelli. Bo to nie jest kierowca, któremu kazano jechać identycznie tym samym torem z innymi oponami.
I właśnie później są tego skutki, pędzi na złamanie karku bo on ma najdroższe najlepsze opony na rynku Mr. Yellow

Kupować z głową Smile i to co jest faktycznie potrzebne i ma się sprawdzone.

Puntoświr

Post #158645 Wysłany: 19 Sie 2008 17:37 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

To wszystko nie zmienia faktu, że są opony lepsze i gorsze. I w sumie tego dotyczy ten wątek.

Ciekawe gdzie u nas wykorzystasz (i jak długo) dobre właściwości Frigo na śniegu? Pamiętasz ostatnie zimy? W innych konkurencjach jak np. droga hamowania na suchym czy mokrym są z tyłu. Za podobną lub mniejszą kasę można mieć coś znacznie lepszego, jak choćby wspomniane wcześniej Savy.

Courage
Puntoświr

Post #158716 Wysłany: 19 Sie 2008 20:13 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

zoon napisał:

Courage napisał:

W sam raz dla dziadków w poldkach Very Happy

Jak ja Cię pierdykne! Szczerbol To bedzie pierduut! Razz

Nam wystarcza Frigo 2 i tyle... w zimie tylko miasto Razz

Chicane
Puntoświr

Dni na forum: 270
Tematy: 6

Post #158720 Wysłany: 19 Sie 2008 20:21 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

widze zrobiło sie ciut gorąco Very Happy ,ja tylko oczekuję od wszystkich posiadających Grande na wyznanie jakie oponki użwają zima w swoich Grande Punto Smile ,jest kilka marek i ceny też podobne wiec dylemat co kupić.

michalj
Puntoświr

Imię: Michał
Dni na forum: 425
Tematy: 5

Post #158795 Wysłany: 20 Sie 2008 05:48 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Kiedyś już pisałem - Firestone'y (modelu nie pamiętam; sprawdzę w drodze do pracy) w standardowym rozmiarze 15".

zoon
Puntoświr

Post #158798 Wysłany: 20 Sie 2008 06:32 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Chicane napisał:
ja tylko oczekuję od wszystkich posiadających Grande na wyznanie jakie oponki użwają zima w swoich Grande Punto Smile ,jest kilka marek i ceny też podobne wiec dylemat co kupić.

Będziesz miał same subiektywne opinie użytkowników. Prawie wszyscy są zadowoleni. Chyba każdy ma w Grande pierwsze zimówki i nie może ich z niczym (w tym aucie) porównać. O to chodzi?

Więc zamiast pisać trochę bez sensu zajrzyj do testów, bo tylko tam zobaczysz prawdziwe różnice. Inna sprawa, że często różnice pomiędzy oponami na drodze są niewielkie (czytaj: nieodczuwalne w realu dla przeciętnego użytkownika), a w cenniku duże.

[ Dodano: 20 Sie 2008 07:32 ]
Courage napisał:

Nam wystarcza Frigo 2 i tyle... w zimie tylko miasto Razz

Zdecydowanie lepsze niż letnie. Zwłaszcza, jeśli ciągle jeździsz po śniegu Wink

daras
Puntoświr

Dni na forum: 700
Tematy: 19

Post #158823 Wysłany: 20 Sie 2008 08:04 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Chicane
nie wiem, może było:
http://www.opony.com.pl/testy_opon/osobowe

Od siebie dodam: miałem Firestone (nie pamiętam oznaczenia) i Pirelli Carving. W porządku opony.
Znam ludzi, którzy jeżdżą na Dębicach, Pirelkach, Daytonach.
Pod warunkiem zachowania zdrowego rozsądku w czasie jazdy zimą, nie słyszałem złych opinii nt. tych opon.

sadoo
Puntoświr

Dni na forum: 624
Tematy: 17

Post #158900 Wysłany: 20 Sie 2008 12:33 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

no ja tez nie bede obiektywny bo zima od wielu wielu lat tylko Michelin a lato tylko Conti, miałem tez na lato misiaki i nie byłem zadowolony, jedynie mam oceny znajomych jeżdżących, którzy uzywaja róznych opon.
kormorany narzekają, dębice frigo 1 chwala,
ogólnie wybieram Marke która mnie jeszcze nie zawiodła wole doplacic a miec pewny sprawdzony produkt na moje potrzeby niz dziadowac i potem 2 razy płacic

www.13poziomo.pl
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat