Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Opony zimowe do Grande Punto Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
dziekan
Sympatyk kropek

Imię: Krzysiek
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 455
Tematy: 0

Post #160233 Wysłany: 23 Sie 2008 21:54 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Witam,

Ja w GP mam Fulde Kristall Montero II i nie mogę powiedzieć złego słowa o nich. Chciałem kupić sobie Savy (ale nie były wtedy osiągalne) bo w taty Puncie II na tych oponach byłem jedyną osobą która wyjechała pod stomą górę w Szczawnicy, mimo, że konkurenci mieli duużo lepsze samochody na teoretycznie dużo lepszych oponach. Aha w moim poprzednim Polonezie miałem Kormorany i o ile na śniegu byłt ok o tyle na mokrym asfalcie potrafiły się ślizgać.

Pozdrawiam

Krzysiek

Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
Terminalx
Sympatyk kropek

Imię: Michał
Dni na forum: 381
Tematy: 2

Post #160300 Wysłany: 24 Sie 2008 07:40 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ja mam fulde i narazie sprawuja sie ok (po jednym sezonie ).

Ekstremista

Imię: Grzegorz
Ostrzeżenia: 1/3
Dni na forum: 481
Tematy: 26

Post #172304 Wysłany: 22 Wrz 2008 20:07 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Jestem tutaj i odpowiadam na pytanie zadane przez Chicane w innym dziale. Jeżdże na dunlop wintersport M3 - bardzo dobre oponki, cichutkie i wychwalone przez ADAC. Co do savy jest to niby półka nizej, ale ja je chciałem ze wzgledu na cene i również wychwalenie przez ADAC. (duzo tańsze od dunlopów). Niestety wtedy jak kupowałem auto to sezon oponiarsko-zimowy był na tyle rozwinięty że savy były praktycznie nieosiągalne lub jeśli były to w cenie właśnie dunlopów.

GP 2006, Active 1,2 8v + pakiet style, szara dżungla
GP 2007, 360 stopni sporting 1,4 8v - egzotyczny czerwony
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Chicane
Puntoświr

Dni na forum: 320
Tematy: 6

Post #172310 Wysłany: 22 Wrz 2008 20:19 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Grzegorz1976 no tej tu jestem ,dziś byłem w serwisach oponiarskich i mają Savy po 17 zl szt. przełożenie gratis ,więc wychodzi to najtaniej ,nie mam teraz zbyt duzo kasy na to by sobie pozwolić na lepsze opony więc mysle o tych Savach,,co ciekawe pisze na nich made in Poland,i podobno to są opony takie same jak nasze Dębice tylko ze Czesi ponoć przejeli tą markę i dlatego pisze Sava,,zastanawiam sie tylko co do jakości tych opon

[ Dodano: 22 Wrz 2008 20:19 ]
cena tych Sav oczywiście 170 zł sztuka Very Happy

Grzegorz1976
Ekstremista

Post #172314 Wysłany: 22 Wrz 2008 20:24 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Chicane nie czesi tylko Słoweńcy Wink. Myslę że to dobra marka, a z tym made in poland to mnie zaskoczyłeś, aż tak koligacji marki SAVA nie znam Wink. Ja ci pisałem rok temu savy chodziły w necie w cenach od około 135 do około 175zł za sztuke (transprt gratis). U gumiarzy chcieli około 185zł ale za to przekładka gratis. Natomiast ja kupiłem w necie dunlopy za coś 205 czy 207 złotych sztuka (transport gratis) więc widzisz wolałem ciut dopłacić ale kupić już z tej wyższej półki.

Chicane
Puntoświr

Post #172317 Wysłany: 22 Wrz 2008 20:28 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Grzegorz1976 no i własnei mam dylemat czy te Savy z nizszej półki będa ok,czy będe żałował ze nie doplaciłem do wyższej półki Confused

Grzegorz1976
Ekstremista

Post #172320 Wysłany: 22 Wrz 2008 20:33 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Chicane zrób tak jak ja: jesli znajdziesz savy np. w cenie około 140 zł za sztukę to bierz savy, jeśli to jest 170 zł za sztuke a znalazłbyś jakieś dunlopy, micheliny, goodyeary, continentale w niewiele wiekszej cenie to dopłać i weź lepsze. Uważam że na oponie jeśli mamy juz oszczędzać to madrze i nie za wszelka cenę. Jeśli różnica byłaby do 100zł na komplecie brałbym lepsze.

Chicane
Puntoświr

Post #172322 Wysłany: 22 Wrz 2008 20:39 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Grzegorz1976 no wlaśnie Dunlopy mieli po około 220 zł /szt.,o michelinach nie wspomnę,musze to przemysleć jeszcze,dzięki za rady.

Grzegorz1976
Ekstremista

Post #172325 Wysłany: 22 Wrz 2008 20:44 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Chicane albo inaczej - rozważ sobie po prostu ile masz pieniędzy i na jakie opony stać cię bez specjalnego zarzynania się finansowo. Savy na pewno nie bedziesz żałował - ogólnie słyszałem raczej pochlebne opinie na ich temat. Ale jak cię np stać bez wiekszego wysiłku kupić opony za 800 - 1000zł to bierz po prostu renomowane - markowe i tyle.

sadoo
Puntoświr

Dni na forum: 673
Tematy: 19

Post #172589 Wysłany: 23 Wrz 2008 12:49 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Wiele osób na forum zachwalało savy i byli zadowoleni, tez ważnym kryterium w wyborze są przebiegi jakie pokonujesz, jeśli jeździsz po mieście a rzadko sie wypuszczasz w trasy mieszkasz w terenie płaskim to dopłacanie do marki może nie przynieść większych efektów poza szpanem przed hipermarketem. jesli jezdzisz duzo wypuszczasz sie w góry pokonujesz trasy na autostradach to wybór musi paść na markowe opony z wyższej pólki, musimy równiez zwrócic uwagę na bardzo ważną kwestie, opony cie nie uratuja od stłuczki czy poślizgu mogą jedynie zapobiegac i jakie masz opony i jaka świadomość jeżdżąc na nich to jest najważniejsze.
Kupując lepsze opony mozesz sobie pomyslec woow wszystkie testy na ***** to wszystkie drogi moje a w rezultacie moze byc woow wszystkie testy na ***** to wszystkie rowy moje aua... Shocked

www.13poziomo.pl
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
herman9
Puntoświr

Imię: Patryk
Dni na forum: 140
Tematy: 8

Post #175662 Wysłany: 30 Wrz 2008 21:48 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

siemanko

ja mam dylemat, problem polega na tym ze nie mam pojecia co wybrac, mam Grande Punto Sport, osadzone na fabrycznych 17, i nie wiem czy kupic stalowe 15 i do tego jakieś zimowe opony, czy kupic do 17 calowych felg opony zimowe i założyć, chodzi mi o kwestie bezpieczenstwa (trakcja, komfort itd.) ale nie ukrywam że wzgledy wizualne też dużo znaczą Smile prosze o jakieś podpowiedzi, opinie. Wink

Ekstremista

Post #175669 Wysłany: 30 Wrz 2008 22:02 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ja zdecydowanie polecałbym 15 plus felgi.

1. Tańsze i to myślę że komplet 15+stalówki+oryginalne kołpaki wyjdzie taniej niż niskoprofilowe 17 same opony

2. Wyższy profil opony na zimowe warunki jest idealny (na niskim profilu poobdzierasz te felgi jak nic, jak przyjdzie śnieg lód i leżąca breja)

3. Węższy kapeć też ma niebagatelne znaczenie jak zdrobi się mokro ślisko zimno i solno-błotniście - po prosto lepiej odprowadza to co mamy na drodze

4. Oszczędność drogich 17 felg w tym potencjalnie cięzkim okresie dla auta

5. Możliwość założenia łańcuchów jak zrobi się naprawdę ciężko

mrider
Puntoświr

Dni na forum: 604
Tematy: 16

Post #175674 Wysłany: 30 Wrz 2008 22:31 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Grzegorz1976 miałem zimówki Sava (co prawda w PI) made in Poland. Auto na takich oponkach już kupiłem... W środku lata Exclamation pojechałem na tych oponach do Włoch i eksploatowałem je w tutejszym klimacie (upał, upał i jeszcze raz upał). Oponki przetrwały 7 miesięcy od czasu zakupu kropka (już wtedy były używane). Co prawda opony w upale niemalże kleiły się do asfaltu ale ścieralność wbrew pozorom była niska. Jazda na mokrym, w ulewie to poezja. Jeśli przypadnie mi kiedyś kupić zimówki to będą to Sava.
Btw. w listopadzie 2006 gdy pojawiły się pierwsze śniegi założyłem Dębice Frigo Directional do SC, a że kilka tygodni później było ciepło aż do Bożego Narodzenia to opony Nowego Roku nie dożyły. Zdechły po 4 tys.km w "letnim" klimacie.

Trzy baki paliwa - ok. 650zł. Opłaty za przejazd autostradami - ok. 250zł. Zobaczyć na autostradzie niebieskie Lamborghini z kogutami na dachu - Bezcenne Szczerbol
herman9
Puntoświr

Imię: Patryk
Dni na forum: 140
Tematy: 8

Post #175706 Wysłany: 01 Paź 2008 07:12 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Grzegorz1976 napisał:
Ja zdecydowanie polecałbym 15 plus felgi.

1. Tańsze i to myślę że komplet 15+stalówki+oryginalne kołpaki wyjdzie taniej niż niskoprofilowe 17 same opony

2. Wyższy profil opony na zimowe warunki jest idealny (na niskim profilu poobdzierasz te felgi jak nic, jak przyjdzie śnieg lód i leżąca breja)

3. Węższy kapeć też ma niebagatelne znaczenie jak zdrobi się mokro ślisko zimno i solno-błotniście - po prosto lepiej odprowadza to co mamy na drodze

4. Oszczędność drogich 17 felg w tym potencjalnie cięzkim okresie dla auta

5. Możliwość założenia łańcuchów jak zrobi się naprawdę ciężko

dziekie wielkie, tak pewnie też zrobie, a jeszcze pytanie ? czy moge założyć 15 na moje koła, bo wydaje mi się że w tych GPS są wieksze tarcze i zaciski, i mam watpliwosci czy wejda mi 15 ? aaa, i jakie opony do 15x6J, 185/65/15 ? czy 175/65/15 ?

Puntoświr

Imię: Tomek
Dni na forum: 603
Tematy: 3

Post #175718 Wysłany: 01 Paź 2008 08:14 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Witam. Nie będziesz miał problemu z felgami 15 cali. Wejdą do Sporta i nic nie zawadza. Piszesz, że zależy Ci na designie. Proponuję kupić aluski 16 cali. Ja tak zrobiłem (zdjęcia znajdziesz w mojej galerii i jeszcze tu: http://fiatpunto.com.pl/post55481.html#55481 ). Jest to trochę droższe rozwiązanie ale nie będzie Cię ranił w oczy widok kropka w zimę Wink Ja swoje znalazłem na allegro za 1100PLN w zeszłym roku. Do tego opony 195/55R16. Wbrew pozorom są całkiem wysokie i nie obawiam się o zniszczenie boków. Pozdrawiam

UWAGA! Przyjmę Punto Abarth jako darowiznę. Tylko poważne oferty!

Ostatnio zmieniony przez Tomo dnia 01 Paź 2008 08:19, w całości zmieniany 1 raz

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat