| Autor |
Wiadomość |
ptysiornia
Puntomaniak

Imię: JarekK
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 289
Tematy: 3 Skąd: Warszawa
|
| STax napisał: |
| ...bo przy takich temp jakie teraz mamy to już chyba jednak zimówki pracują lepiej niż letnie... |
Witam!
Niestety nie masz racji. Przy obecnych temperaturach (w dzień 8-12 st) moje letnie Potenzy sprawują się rewelacyjnie w zakrętach. Przez 1,5 tygodnia jeździłem innym Sportem, w którym zamontowane już są zimowe Semperity na stalówkach 15' i auto w szybkich zakrętach "odpływało".
[ Dodano: 16 Lis 2008 20:49 ]
| sadoo napisał: |
| ...bo zimowe na suchym asfalcie nawet podczas mrozu sprawują sie gorzej niż letnie, tak samo jest z mokrym asfaltem do momentu kiedy nie zamarza... |
A kto Ci kolego takich bzdur naopowiadał??? Bo nie wierzę, że masz takie spostrzeżenia z własnych doświadczeń drogowych.
Poczekaj, aż temperatura spadnie do ok -10 lub jeszcze mniej st i jeśli będziesz miał możliwość, to porównaj sobie zachowanie opony letniej i zimowej na suchym asfalcie. Jeśli choć w minimalnym stopniu czujesz samochód i potrafisz jeździć, to zobaczysz różnicę na korzyść opon zimowych.
Na zmrożonym asfalcie opona letnia po prostu się ślizga zarówno, przy przyspieszaniu-hamowaniu jak i w zakrętach! Winę za to ponosi twarda mieszanka, która w czasie mrozu jest jak kamień.
Motocyklem jeżdżę przez cały rok, ale w zimie tylko po mieście i tylko w dni, kiedy jest suchy asfalt. Jak być może wiesz motocykle mają tylko letnie ogumienie i uwierz mi, że jak temperatura spada poniżej +10 st to bardzo łatwo jest złapać poślizg szczególnie jak opona jest jeszcze nie rozgrzana. Poniżej zera zaś można zapomnieć w ogóle, o zgrabnym składaniu się w winkle. |
_________________ --
JarekK
GP 1.9 M-Jet Sport '08 "Lucyperek"
Panda 1.3 M-Jet Dynamic '05
Yamaha XJR 1300 '07 "Sikorka" |
|
|
|
 |
Grandziak
Przyjaciel
|
|
|
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć! |
 |
sadoo
Puntoświr

Dni na forum: 673
Tematy: 19 Skąd: Jelenia G.
|
| ptysiornia napisał: |
Niestety nie masz racji. Przy obecnych temperaturach (w dzień 8-12 st) moje letnie Potenzy sprawują się rewelacyjnie w zakrętach. Przez 1,5 tygodnia jeździłem innym Sportem, w którym zamontowane już są zimowe Semperity na stalówkach 15' i auto w szybkich zakrętach "odpływało".
|
Warto by było porównać takie same rozmiary opon aby udzielić autorytatywnej wypowiedzi... bo to porównanie, które przedstawiłeś, nic sensownego nie wprowadza do wypowiedzi
bo porównasz letnie 15 balony i letnie 17 walce to tez będą ci 15 odpływać i nie mów że nie...
Co do drugiej części wypowiedzi jest pewne prawdopodobieństwo że masz racje  |
_________________ www.instalacjecaraudio.pl
www.steamjg.tk
www.aeroklub.jelenia.gora.pl
www.13poziomo.pl |
|
|
|
 |
ptysiornia
Puntomaniak

Imię: JarekK
Dni na forum: 289
Tematy: 3 Skąd: Warszawa
|
| sadoo napisał: |
Warto by było porównać takie same rozmiary opon aby udzielić autorytatywnej wypowiedzi... bo to porównanie, które przedstawiłeś, nic sensownego nie wprowadza do wypowiedzi ... |
Dlatego też proponuję abyś to sprawdził sam opony zimowe i letnie w tych samych rozmiarach. Ja nie muszę. Miałem w życiu ponad 25 własnych samochodów i parę służbowych. Jeździłem nimi chyba we wszystkich możliwych warunkach drogowych i na wszelakich kołach i oponach. Uwierz mi, że potrafię rozróżnić chwyt marketingowy producentów od faktycznych walorów danego produktu i jak się wypowiadam na jakiś temat to tylko wtedy, gdy wiem, że mam w tej kwestii coś do powiedzenia na podstawie własnych doświadczeń, a nie domniemań. |
_________________ --
JarekK
GP 1.9 M-Jet Sport '08 "Lucyperek"
Panda 1.3 M-Jet Dynamic '05
Yamaha XJR 1300 '07 "Sikorka" |
|
|
|
 |
STax
Moderator

Imię: Szczepan
Dni na forum: 575
Tematy: 39 Skąd: Kotlarnia/Opole
|
| ptysiornia napisał: |
| Przy obecnych temperaturach (w dzień 8-12 st) |
Hmm, ale ile czasu w ciągu dnia jest taka temperatura? od 10-11 do 15-16 tak mniej więcej... Przez resztę dnia (i nocy) jest już chłodniej więc uważam, że na pewno można już spokojnie jeździć na zimówkach. Jeszcze nie trzeba, ale już można  |
_________________ Pompa cieczy chłodzącej - 150 zł
Jazda z prędkością 180 km/h - bezcenne
Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET http://fiatpunto.com.pl/post184304.html#184304
=> LPG sucks  |
|
|
|
 |
bbanditoss
Moderator

Imię: Adam
Dni na forum: 551
Tematy: 30 Skąd: Katowice
|
dobra jak zakończe te dyskuje bo to nie temat kiedy zakładac opony tylko o oponach i koniec  |
|
 |
STax
Moderator

Imię: Szczepan
Dni na forum: 575
Tematy: 39 Skąd: Kotlarnia/Opole
|
| bbanditoss napisał: |
| bo to nie temat kiedy zakładac opony tylko o oponach |
Hmm, no jakby nie było, jednak jedno z drugim sie mocno wiąże  |
_________________ Pompa cieczy chłodzącej - 150 zł
Jazda z prędkością 180 km/h - bezcenne
Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET http://fiatpunto.com.pl/post184304.html#184304
=> LPG sucks  |
|
|
|
 |
bbanditoss
Moderator

Imię: Adam
Dni na forum: 551
Tematy: 30 Skąd: Katowice
|
ale każdy chce mieć swoja racje na wierzchu i się będzie toczyć w nieskończoność koniec kropka od tego mometu wszytsko co uznam za słuszne będę kasował  |
|
 |
sadoo
Puntoświr

|
|
|
|
 |
Wicher
Puntoświr

Imię: Jerzy
Dni na forum: 288
Tematy: 17 Skąd: Hajnówka
|
ja chyba zmienię pod koniec tygodnia.Nowe kołpaki dojechały.Aż żal zmieniać... |
|
|
|
|
 |
Maciek83
Puntoświr

Imię: Maciej
Dni na forum: 62
Tematy: 2 Skąd: Warszawa
|
|
|
|
 |
sadoo
Puntoświr

|
|
|
|
 |
herman9
Puntoświr

Imię: Patryk
Dni na forum: 140
Tematy: 8 Skąd: Warszawa
|
ja dzisiaj zmieniłem, musze przyznac że okres zimowy to 3-4 miesiace w ktorych moge sie rozkoszowac troche bardziej miekka jazdą teraz mam dętki jak cholera (w porownaniu z letnimi) nie wiem czy zainwestuje w kołpaki, na czarnych felgach kropek jest taki niepozorny i niegrzeczny  |
_________________ Grande Punto Sport 1.9 MultiJet, 130KM (2006) |
|
|
|
 |
Wicher
Puntoświr

Imię: Jerzy
Dni na forum: 288
Tematy: 17 Skąd: Hajnówka
|