Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Zakup Punto HGT. Pytania przed zakupem. Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
mwas
Puntoświr

Imię: Maciek
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 647
Tematy: 7

Post #42299 Wysłany: 30 Sie 2007 21:24 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

pilachgt napisał:
Kiedys to mnie kosztowalo ok 3 tysiace

I właśnie dlatego teraz, gdybym szukał kropka "drugiej generacji", chyba zdecydował bym się na dieselka... Rolling Eyes

Poprzednio:
Punto II S 1.2 8V '2000
W niektórych kręgach zwany TEODOREM Smile
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Grandziak
Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
pilachgt
Puntoświr

Dni na forum: 604
Tematy: 3

Post #42300 Wysłany: 31 Sie 2007 16:54 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Jezeli ktos robi duzo kilometrow(min 40 tys rocznie) to moze brac hgt.
Wymieniasz rozrzad w serwisie i masz gwarancje rok czasu, cos padnie to oni naprawiaja. I tak co roku rozrzad wymieniac Smile. Tansze to napewno jak leczyc sie po straconych zebach.

[ Dodano: 31 Sie 2007 17:54 ]
Widze cisza. Nikt nie zaprzeczy ze napisalem glupoty i ze ten silnik tak naprawde jest wspanialy. Nawet wlasciciele hagiet milcza
ZoLtaR
Puntoświr

Imię: Łukasz
Dni na forum: 500
Tematy: 6

Post #42491 Wysłany: 31 Sie 2007 18:29 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

ja sie nie zgodze i nie chce mi sie wchodzic w bezsensowna polityke. moim zrobilem ok 30 tys km jak narazie (w tej chwili ma ok 113kkm). ze sprzeglem skrzynia i silnikiem nic sie nie dzieje (czeka mnie w tej chwili wariator z rozrzadem do zrobienia). pierscienie i panewki tez maja sie w porzadku.

szczerze? awarie to w 90% przypadlosc wlascicieli-kretynow ktorzy nie za bardzo chyba umieja korzystac z maszyny jaka jest samochod. jakbym sie postaral zepsuje rozrzad pierscienie czy skrzynie w jakiejs powiedzmy hondzie czy audi. zaden problem.

hgt jak kazde auto ma swoje bolaczki. trzeba je poznac i o auto odpowiednio dbac. tyle w temacie. jak mialem DFa czy poloneza tez jakos mi sie nie psuly a wszyscy gadaja ze to takie szroty. wszystko zalezy od wlasciciela, podejscia i odpowiedniego serwisu na odpowiedniej jakosci czesciach. zreszta to temat rzeka, z ktorego nic i tak nie wyniknie wiec nie ma sensu dalej pisac. dyskusja do niczego nie prowadzaca.

zgadzam sie po czesci z problemem wariatora (ktory tez jest do zrobienia jak wie sie jak). reasumujac hgt to nie auto dla usera ktory tylko leje bene i je eksploatuje. w tym wypadku proponuje toyote yaris Razz

tyle ode mnie
pozdro

http://polskajazda.pl/Samochody/Fiat/Punto/35673

http://www.ital-performance.pl
Image
pilachgt
Puntoświr

Post #42497 Wysłany: 31 Sie 2007 18:38 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

a ja sie z toba nie zgodze. bu sciecie zebow 24 tys km po wymianie paska, wariatora, rolki i napinacza to nie wina wlasciciela.

samochodu ani nie katowal, ani nic.
weic to jedynie wina fiata. a 30 tys km to jest bardzo malo

[ Dodano: 31 Sie 2007 19:38 ]
a powiedz mi w jaki sposob wlasciciel kretyn moze wplynac na sciecie zebow na pasku rozrzadu?? bo to mnie bardzo zastanawia
ZoLtaR
Puntoświr

Post #42503 Wysłany: 31 Sie 2007 18:44 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

po pierwsze mogl byc to lipny pasek, ja jak montuje to tylko paski conti, zadnych gejtsow dejko ani zadnego innego dziadostwa. po drugie raz udalo mi sie ogolic pasek w hondzie 1.5 16v d15b2 motor to byl bodajze po zakreceniu 8k rpm i gwaltownym zdjeciu nogi z gazu (jaki byl tego efekt tlumaczyc chyba nie trzeba). zdarza sie ze przy takim potraktowaniu pasek np przeskoczy a tutaj ogolilo mu pare zebow i silnik sie troche zdemolowal Wink

takze jak paski to tylko conti, jak rolki tylko skf

Image
EDi
Moderator

Imię: Dawid
Dni na forum: 610
Tematy: 35

Post #42509 Wysłany: 31 Sie 2007 18:52 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

ZoLtaR napisał:
o auto odpowiednio dbac. tyle w temacie. jak mialem DFa czy poloneza tez jakos mi sie nie psuly a wszyscy gadaja ze to takie szroty. wszystko zalezy od wlasciciela, podejscia i odpowiedniego serwisu na odpowiedniej jakosci czesciach

zgadzam sie w 100 % i to nie tylko co do HGT

ZoLtaR
Puntoświr

Post #42512 Wysłany: 31 Sie 2007 19:05 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

tak sie sklada ze w pracuje w najwiekszej ogolnopolskiej hurtowni motoryzacyjnej i mam pelen przekroj tego jakie czesci i do jakich aut ludzie kupuja. szczerze? jest to przerazajace. ludzie kupuja najtansza szmire byle tylko miec te klocki pasek czy olej. warsztaty tak samo, laduja najtansza szmire bo 95% uzytkownikow aut jest tak nieswiadomych ze uzywa auta jak pralki na zasadzie wlacz-wylacz. i co bedziemy winic np fiata czy peugeota za to ze sie psuja i w ogole te firmy produkuja szmire? no jak ktos zaklada paski gatesa, olej mineralny jakiegos midlanda, do tego filtr wyprodukowanych w chinach za miske ryzu ktory kosztuje 8zl i np amortyzatory firmy magnum (nowy tylny do seicento 33zl Laughing ) to nie ma sie co dziwic ze dla ludzi fiat to g***o.

ale o tym ze przeplywomierze, turbosprezarki, przeguby, wahacze i podobne czesci sprzedaje sie w takich ilosciach ze ja jestem zaskoczony Shocked do przeciez uwielbianych przez polakow vw i audi, ktore sa wyznacznikiem jakosci Laughing o tym sie juz nie mowi. przegubow do pasata b6 1.9 tdi to dziennie sprzedaje chyba z 15 sztuk jak nie lepiej Laughing przeplywomierze tez ida hurtem Laughing

takze prosze nie generalizuj i nie mow ze akurat silnik 1.8 fiata to takie g***o. ma swoje bolaczki jak kazdy silnik. trzeba odpowiednio dbac i tyle. i stosowac dobre czesci

p.s. dzis sprzedalem kpl panewek korbowych do 2 letniej vectry c 2.0 dti? dziwne troche ze tak szybko padly.... Laughing

Image
jak
Puntoświr

Imię: Jacek
Dni na forum: 548
Tematy: 5

Post #42520 Wysłany: 31 Sie 2007 20:22 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

tak sie sklada ze w pracuje w najwiekszej ogolnopolskiej hurtowni motoryzacyjnej i mam pelen przekroj tego jakie czesci i do jakich aut ludzie kupuja.

Jeżeli jesteś dobrze obeznany w temacie części, to może napisz jakich firm części warto kupić do kropka. Może ktoś chętnie kupi część pare groszy droższą ale PEWNEJ i SPRAWDZONEJ firmy.
ZoLtaR
Puntoświr

Post #42523 Wysłany: 31 Sie 2007 20:31 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

w skrocie. kupujesz raz porzadnie, placisz wiecej ale masz swiety spokoj:

- paski - CONTITECH
- lozyska, rolki, pompy wody - SKF
- swiece zaplonowe - NGK, Denso
- kable WN - NGK, Bosch
- pierscienie tlokowe - Goetze
- panewki - Glyco
- uszczelki - Elring, Goetze
- klocki hamulcowe - TRW, Ferodo, ATE
- tarcze hamulcowe - TRW, Brembo, ATE
- simeringi - Goetze, Elring
- czesci elektryczne, czujniki - roznie, Bosch , EPS, Hella
- chlodnice - Nissens
- amorki - Sachs, Kayaba
- sprezyny - Lesjofors

tak w skrocie. wg mnie najlepsze.

Image
pilachgt
Puntoświr

Post #42534 Wysłany: 31 Sie 2007 21:16 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

ten co stracil zeby to byl contitech tylko dlatego bo porpzedni fiatowski byl do dupy. rolki byly skfa. i samochod zawsze byl robiony w aso, a nie u zdzisia. i jak wytlumaczysz 3 naprawy rozrzadu w ciagu 60 tyskm??

ja widzac takie przypadki swoj jeden pasek zmienilem po 20tys przebiegu poprzedniego. wszystko z nim bylo w porzadku poza tym ze mial dziurke.

a co do tarcz, zwykle brembo dobre nei sa na moj gust. co d oswiec a moim audi s2 tylko bosche sie sprawdzaja. fiatem zawsze na fabrycznych latam. panewki tez sie zgadzam ze glyco - w moim 450KM samochodzie wlasnie takie panewki zagoszcza.

[ Dodano: 31 Sie 2007 22:16 ]
ZoLtaR napisał:
i mam pelen przekroj tego jakie czesci i do jakich aut ludzie kupuja. szczerze? jest to przerazajace. ludzie kupuja najtansza szmire byle tylko miec te klocki pasek czy olej.:

dziwisz sie?? polska nie dosc ze narod biedny to i skapy. wola kupic samochod zrobiony z przystanku bo 2 tys taniej jest niz cos dobrego.
tak samo z czesciami, zydza na samochody i tyle.
ZoLtaR
Puntoświr

Post #42579 Wysłany: 31 Sie 2007 23:02 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

no wlasnie problem w tym ze to bylo robione w aso Laughing Laughing

Image
pilachgt
Puntoświr

Post #42601 Wysłany: 01 Wrz 2007 00:34 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

ZoLtaR napisał:
no wlasnie problem w tym ze to bylo robione w aso Laughing Laughing

w lbnie akurat nie, bo ten czlowiek cvo robil zna sie na tych akurat samochodach i ma pojecie.

audi s2 w zyciu bym nie oddal do serwisu w lublinie
Mihu
Puntoświr

Imię: Michał
Dni na forum: 607

Post #42656 Wysłany: 01 Wrz 2007 12:51 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

U mnie czwarty wariator , jak tylko zaklekotał jechałem na gearancji wymieniać . Obecnie 105000 km zawieszenie o dziwo nie ruszane ,<tylko końcóweki drążków kierowniczych> rozrząd wymieniałem drugi raz . Silnik najgorszy nie jest ale przy nieodpowiednim użytkowaniu potrafi narobić problemów . Poza tym bardziej denerwują usterki typowe dla fiatów czyli : awaria przednich i tylnych wycieraczek , alternator, mocowanie chlodnicy klimy samo sie posypało i duzo innych pierdółek . Ale to już raczej nie tylko przypadłość HaGieTek . W sumie mam dwie HaGieTki w domu i poprostu Cieszą !!!

Seicento 900sx
Trabant601S

it must be a passion ...................
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
ZoLtaR
Puntoświr

Post #42685 Wysłany: 01 Wrz 2007 17:05 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

otoz to. najgorsze jest to ze wiekszosc aso fiata to byle komunistyczne polmozbyty i pracuja tam kolesie ktorzy nawet kombajnu nie powinni naprawiac. niestety aso fiata w polsce cieszy sie raczej zla opinia. najlepiej niezalezne warsztaty ze specjalizacja we wloskich autach lub robic samemu (wcale to nie jest takie trudne). najwazniejsze to dobre narzedzia.

Image
Mihu
Puntoświr

Imię: Michał
Dni na forum: 607

Post #42768 Wysłany: 02 Wrz 2007 08:53 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

ZoLtaR napisał:
najgorsze jest to ze wiekszosc aso fiata to byle komunistyczne polmozbyty i pracuja tam kolesie ktorzy nawet kombajnu nie powinni naprawiac.

świete słowa , przykład to pewien servis w Katowicach gdzie w dawnych latach naprawiano tarpany ,syreny itp , potem był tam servis FSO ,a obecnie fiat .
Gościa który kiedyś grzebał nam przy poldku ,ostanio widziałem jak z zachwytem zabierał sie do Coupe 20VT ...................zgroza ale przecież pan Miecio wszystko zrobi

Seicento 900sx
Trabant601S

it must be a passion ...................
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat