| Autor |
Wiadomość |
mwas
Puntoświr

Imię: Maciek
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 647
Tematy: 7 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany:
30 Sie 2007 21:24 |
  |
| pilachgt napisał: |
| Kiedys to mnie kosztowalo ok 3 tysiace |
I właśnie dlatego teraz, gdybym szukał kropka "drugiej generacji", chyba zdecydował bym się na dieselka...  |
_________________ Aktualnie:
Fiat Linea Dynamic 1.4 8V '2007
Poprzednio:
Punto II S 1.2 8V '2000
W niektórych kręgach zwany TEODOREM  |
|
|
|
 |
Grandziak
Przyjaciel
|
|
|
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć! |
 |
pilachgt
Puntoświr

Dni na forum: 604
Tematy: 3
|
Wysłany:
31 Sie 2007 16:54 |
  |
Jezeli ktos robi duzo kilometrow(min 40 tys rocznie) to moze brac hgt.
Wymieniasz rozrzad w serwisie i masz gwarancje rok czasu, cos padnie to oni naprawiaja. I tak co roku rozrzad wymieniac . Tansze to napewno jak leczyc sie po straconych zebach.
[ Dodano: 31 Sie 2007 17:54 ]
Widze cisza. Nikt nie zaprzeczy ze napisalem glupoty i ze ten silnik tak naprawde jest wspanialy. Nawet wlasciciele hagiet milcza |
|
|
|
|
 |
ZoLtaR
Puntoświr

Imię: Łukasz
Dni na forum: 500
Tematy: 6 Skąd: Toruń
|
Wysłany:
31 Sie 2007 18:29 |
  |
ja sie nie zgodze i nie chce mi sie wchodzic w bezsensowna polityke. moim zrobilem ok 30 tys km jak narazie (w tej chwili ma ok 113kkm). ze sprzeglem skrzynia i silnikiem nic sie nie dzieje (czeka mnie w tej chwili wariator z rozrzadem do zrobienia). pierscienie i panewki tez maja sie w porzadku.
szczerze? awarie to w 90% przypadlosc wlascicieli-kretynow ktorzy nie za bardzo chyba umieja korzystac z maszyny jaka jest samochod. jakbym sie postaral zepsuje rozrzad pierscienie czy skrzynie w jakiejs powiedzmy hondzie czy audi. zaden problem.
hgt jak kazde auto ma swoje bolaczki. trzeba je poznac i o auto odpowiednio dbac. tyle w temacie. jak mialem DFa czy poloneza tez jakos mi sie nie psuly a wszyscy gadaja ze to takie szroty. wszystko zalezy od wlasciciela, podejscia i odpowiedniego serwisu na odpowiedniej jakosci czesciach. zreszta to temat rzeka, z ktorego nic i tak nie wyniknie wiec nie ma sensu dalej pisac. dyskusja do niczego nie prowadzaca.
zgadzam sie po czesci z problemem wariatora (ktory tez jest do zrobienia jak wie sie jak). reasumujac hgt to nie auto dla usera ktory tylko leje bene i je eksploatuje. w tym wypadku proponuje toyote yaris
tyle ode mnie
pozdro |
_________________ Fiat Punto HGT
135KM/160Nm
http://polskajazda.pl/Samochody/Fiat/Punto/35673
http://www.ital-performance.pl
 |
|
|
|
 |
pilachgt
Puntoświr

|
Wysłany:
31 Sie 2007 18:38 |
  |
a ja sie z toba nie zgodze. bu sciecie zebow 24 tys km po wymianie paska, wariatora, rolki i napinacza to nie wina wlasciciela.
samochodu ani nie katowal, ani nic.
weic to jedynie wina fiata. a 30 tys km to jest bardzo malo
[ Dodano: 31 Sie 2007 19:38 ]
a powiedz mi w jaki sposob wlasciciel kretyn moze wplynac na sciecie zebow na pasku rozrzadu?? bo to mnie bardzo zastanawia |
|
|
|
|
 |
ZoLtaR
Puntoświr

|
Wysłany:
31 Sie 2007 18:44 |
  |
po pierwsze mogl byc to lipny pasek, ja jak montuje to tylko paski conti, zadnych gejtsow dejko ani zadnego innego dziadostwa. po drugie raz udalo mi sie ogolic pasek w hondzie 1.5 16v d15b2 motor to byl bodajze po zakreceniu 8k rpm i gwaltownym zdjeciu nogi z gazu (jaki byl tego efekt tlumaczyc chyba nie trzeba). zdarza sie ze przy takim potraktowaniu pasek np przeskoczy a tutaj ogolilo mu pare zebow i silnik sie troche zdemolowal
takze jak paski to tylko conti, jak rolki tylko skf |
135KM/160Nm
 |
|
|
|
 |
EDi
Moderator

Imię: Dawid
Dni na forum: 610
Tematy: 35 Skąd: Dębica
|
Wysłany:
31 Sie 2007 18:52 |
  |
| ZoLtaR napisał: |
| o auto odpowiednio dbac. tyle w temacie. jak mialem DFa czy poloneza tez jakos mi sie nie psuly a wszyscy gadaja ze to takie szroty. wszystko zalezy od wlasciciela, podejscia i odpowiedniego serwisu na odpowiedniej jakosci czesciach |
zgadzam sie w 100 % i to nie tylko co do HGT |
|
|
 |
ZoLtaR
Puntoświr

|
Wysłany:
31 Sie 2007 19:05 |
  |
tak sie sklada ze w pracuje w najwiekszej ogolnopolskiej hurtowni motoryzacyjnej i mam pelen przekroj tego jakie czesci i do jakich aut ludzie kupuja. szczerze? jest to przerazajace. ludzie kupuja najtansza szmire byle tylko miec te klocki pasek czy olej. warsztaty tak samo, laduja najtansza szmire bo 95% uzytkownikow aut jest tak nieswiadomych ze uzywa auta jak pralki na zasadzie wlacz-wylacz. i co bedziemy winic np fiata czy peugeota za to ze sie psuja i w ogole te firmy produkuja szmire? no jak ktos zaklada paski gatesa, olej mineralny jakiegos midlanda, do tego filtr wyprodukowanych w chinach za miske ryzu ktory kosztuje 8zl i np amortyzatory firmy magnum (nowy tylny do seicento 33zl ) to nie ma sie co dziwic ze dla ludzi fiat to g***o.
ale o tym ze przeplywomierze, turbosprezarki, przeguby, wahacze i podobne czesci sprzedaje sie w takich ilosciach ze ja jestem zaskoczony do przeciez uwielbianych przez polakow vw i audi, ktore sa wyznacznikiem jakosci o tym sie juz nie mowi. przegubow do pasata b6 1.9 tdi to dziennie sprzedaje chyba z 15 sztuk jak nie lepiej przeplywomierze tez ida hurtem
takze prosze nie generalizuj i nie mow ze akurat silnik 1.8 fiata to takie g***o. ma swoje bolaczki jak kazdy silnik. trzeba odpowiednio dbac i tyle. i stosowac dobre czesci
p.s. dzis sprzedalem kpl panewek korbowych do 2 letniej vectry c 2.0 dti? dziwne troche ze tak szybko padly....  |
135KM/160Nm
 |
|
|
|
 |
jak
Puntoświr

Imię: Jacek
Dni na forum: 548
Tematy: 5 Skąd: Wieruszów
|
Wysłany:
31 Sie 2007 20:22 |
  |
tak sie sklada ze w pracuje w najwiekszej ogolnopolskiej hurtowni motoryzacyjnej i mam pelen przekroj tego jakie czesci i do jakich aut ludzie kupuja.
Jeżeli jesteś dobrze obeznany w temacie części, to może napisz jakich firm części warto kupić do kropka. Może ktoś chętnie kupi część pare groszy droższą ale PEWNEJ i SPRAWDZONEJ firmy. |
|
|
|
|
 |
ZoLtaR
Puntoświr

|
Wysłany:
31 Sie 2007 20:31 |
  |
w skrocie. kupujesz raz porzadnie, placisz wiecej ale masz swiety spokoj:
- paski - CONTITECH
- lozyska, rolki, pompy wody - SKF
- swiece zaplonowe - NGK, Denso
- kable WN - NGK, Bosch
- pierscienie tlokowe - Goetze
- panewki - Glyco
- uszczelki - Elring, Goetze
- klocki hamulcowe - TRW, Ferodo, ATE
- tarcze hamulcowe - TRW, Brembo, ATE
- simeringi - Goetze, Elring
- czesci elektryczne, czujniki - roznie, Bosch , EPS, Hella
- chlodnice - Nissens
- amorki - Sachs, Kayaba
- sprezyny - Lesjofors
tak w skrocie. wg mnie najlepsze. |
135KM/160Nm
 |
|
|
|
 |
pilachgt
Puntoświr

|
Wysłany:
31 Sie 2007 21:16 |
  |
ten co stracil zeby to byl contitech tylko dlatego bo porpzedni fiatowski byl do dupy. rolki byly skfa. i samochod zawsze byl robiony w aso, a nie u zdzisia. i jak wytlumaczysz 3 naprawy rozrzadu w ciagu 60 tyskm??
ja widzac takie przypadki swoj jeden pasek zmienilem po 20tys przebiegu poprzedniego. wszystko z nim bylo w porzadku poza tym ze mial dziurke.
a co do tarcz, zwykle brembo dobre nei sa na moj gust. co d oswiec a moim audi s2 tylko bosche sie sprawdzaja. fiatem zawsze na fabrycznych latam. panewki tez sie zgadzam ze glyco - w moim 450KM samochodzie wlasnie takie panewki zagoszcza.
[ Dodano: 31 Sie 2007 22:16 ]
| i mam pelen przekroj tego jakie czesci i do jakich aut ludzie kupuja. szczerze? jest to przerazajace. ludzie kupuja najtansza szmire byle tylko miec te klocki pasek czy olej.: |
dziwisz sie?? polska nie dosc ze narod biedny to i skapy. wola kupic samochod zrobiony z przystanku bo 2 tys taniej jest niz cos dobrego.
tak samo z czesciami, zydza na samochody i tyle. |
|
|
|
|
 |
ZoLtaR
Puntoświr

|
Wysłany:
31 Sie 2007 23:02 |
  |
|
|
|
 |
pilachgt
Puntoświr

|
Wysłany:
01 Wrz 2007 00:34 |
  |
no wlasnie problem w tym ze to bylo robione w aso  |
w lbnie akurat nie, bo ten czlowiek cvo robil zna sie na tych akurat samochodach i ma pojecie.
audi s2 w zyciu bym nie oddal do serwisu w lublinie |
|
|
|
|
 |
Mihu
Puntoświr

Imię: Michał
Dni na forum: 607
Tematy: 5 Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany:
01 Wrz 2007 12:51 |
  |
U mnie czwarty wariator , jak tylko zaklekotał jechałem na gearancji wymieniać . Obecnie 105000 km zawieszenie o dziwo nie ruszane ,<tylko końcóweki drążków kierowniczych> rozrząd wymieniałem drugi raz . Silnik najgorszy nie jest ale przy nieodpowiednim użytkowaniu potrafi narobić problemów . Poza tym bardziej denerwują usterki typowe dla fiatów czyli : awaria przednich i tylnych wycieraczek , alternator, mocowanie chlodnicy klimy samo sie posypało i duzo innych pierdółek . Ale to już raczej nie tylko przypadłość HaGieTek . W sumie mam dwie HaGieTki w domu i poprostu Cieszą !!! |
_________________ Brava 1.6 SX
Punto HGT
Bravo HGT
Seicento 900sx
Trabant601S
it must be a passion ................... |
|
|
|
 |
ZoLtaR
Puntoświr

|
Wysłany:
01 Wrz 2007 17:05 |
  |
otoz to. najgorsze jest to ze wiekszosc aso fiata to byle komunistyczne polmozbyty i pracuja tam kolesie ktorzy nawet kombajnu nie powinni naprawiac. niestety aso fiata w polsce cieszy sie raczej zla opinia. najlepiej niezalezne warsztaty ze specjalizacja we wloskich autach lub robic samemu (wcale to nie jest takie trudne). najwazniejsze to dobre narzedzia. |
135KM/160Nm
 |
|
|
|
 |
Mihu
Puntoświr

Imię: Michał
Dni na forum: 607
Tematy: 5 Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany:
02 Wrz 2007 08:53 |
  |
| najgorsze jest to ze wiekszosc aso fiata to byle komunistyczne polmozbyty i pracuja tam kolesie ktorzy nawet kombajnu nie powinni naprawiac. |
świete słowa , przykład to pewien servis w Katowicach gdzie w dawnych latach naprawiano tarpany ,syreny itp , potem był tam servis FSO ,a obecnie fiat .
Gościa który kiedyś grzebał nam przy poldku ,ostanio widziałem jak z zachwytem zabierał sie do Coupe 20VT ...................zgroza ale przecież pan Miecio wszystko zrobi |
_________________ Brava 1.6 SX
Punto HGT
Bravo HGT
Seicento 900sx
Trabant601S
it must be a passion ................... |
|
|
|
 |
|
|