Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Nierówna praca silnika Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
Ja_szczur
Puntoświr

Imię: Jarek
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 575
Tematy: 56

Post #46397 Wysłany: 20 Wrz 2007 21:49 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Od jakiegoś czasu zmagam się z problemem nierównej pracy silnika na wolnych obrotach. Na benzynie jest ok, a na gazie już nie. Zauważyłem że na przewodach skacze mi iskra. Założyłem nowe i to samo. Zmieniłem cewkę i sytuacja ta sama. Te nowe przewody to fakt faktem nic szczególnego bo janmora i to na nich zauważyłem te skakanie iskier i przez to zmieniłem z powrotem na stare, ale na tych co się okazało też skacze iskra. Czym to może być spowodowane i czy przez to silnik może tak nierówno chodzić. Na dniach mam dostać nówki kable NGK więc zobaczę co się będzie działo.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Grandziak
Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
tbeza
Puntoświr

Imię: tomek
Dni na forum: 590
Tematy: 7

Post #46425 Wysłany: 21 Wrz 2007 06:39 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

ja na wstepie pojechalbym na regulacje gazu... a dopiero potem wymienial te wszystkie rzeczy o ktorych napisales...
oczywiscie zle kable moga byc przyczyna zlej pracy...
moze warto tez zerknac na swiece...
Ja_szczur
Puntoświr

Post #46437 Wysłany: 21 Wrz 2007 07:41 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

świece były wymieniane w tym samym czasie co kable. Regulacja gazu też była przeprowadzana.

Puntoświr

Imię: TOMEK
Dni na forum: 499

Post #46440 Wysłany: 21 Wrz 2007 07:56 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ja_szczur a może silinczek krokowy trzeba przeczyścić to podobno on zabrudzony powioduje nierówna prace silinka

Puntoświr

Post #46565 Wysłany: 22 Wrz 2007 22:10 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Dzisiaj wymieniłem kable na NGK i widzę (właśnie sprawdziłem) że kable znowu świecą. Gdzieś skacze iskra tylko że jak się dotykam kabli to nie kopie. Co jest nie tak. Silnik pracuje równo, ale te świecenie kabli już mnie dobija i nie mam już pomysłu na to.

[ Dodano: 22 Wrz 2007 22:10 ]
To nikt nie wie? A może to być kwestia którejś ze świec? Gdzieś iskra ucieka i lata sobie po przewodach.
puntoboy
Forumowicz

Dni na forum: 474
Tematy: 0

Post #46919 Wysłany: 23 Wrz 2007 19:01 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

pewnie juz byly podobne tematy choc przejrzalem je i jakos moj problem jest chyba troche inny, samochod nie pali na jeden cylinder na gazie i paliwie, dostaje za duzo paliwa swiece i przewody zostaly wymienione, byl reset kompa i nic na wolnych obrotach chodzi nierowno jak traktor, silnik 1.1 55km
dzikidaniel
Puntoświr

Imię: Daniel
Dni na forum: 677
Tematy: 16

Post #46925 Wysłany: 23 Wrz 2007 19:15 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

A cewka sprawdzana była??

Fory
Sympatyk kropek

Imię: Lukasz

Post #46943 Wysłany: 23 Wrz 2007 20:17 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

powiem ci ze mam ten sam problem wymienilem swiece na Ngk kable mam bosha i dalej skacze mi na niskich obrotach Wymienilem filtry i dalej Kazdy mechanik mowil co innego a podlaczales pod komputer? Ja jutro jade

Już wkrótce wielka sportowa zmiana Smile
puntoboy
Forumowicz

Post #46950 Wysłany: 23 Wrz 2007 20:33 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

no nie sprawdzalem, a jest jakis prosty sposob na sprwdzenie czy cewka jest dobra bo sa chyba 2 tak?
kox
Puntoświr

Imię: Tomasz
Dni na forum: 513
Tematy: 9

Post #46970 Wysłany: 23 Wrz 2007 21:15 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

a nie lepiej od razu jechac do mechanika,chociażby na diagnoze bo metoda prób i błędów można wymienić pół samochodu ;/ a niskie obroty to moze byc tez wina silniczka krokowego jak i kilku innych czesci wiec loteria

tbeza
Puntoświr

Imię: tomek
Dni na forum: 590

Post #46994 Wysłany: 23 Wrz 2007 22:38 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

odpalasz auto sciagasz kabel patrzysz jaka iskra przeskakuje zakladasz... i nastepny... i tak 4 razy...
w najprostszym przypadku na jednym nie bedzie wcale iskry...
moze ona tez byc mniejsza... zobacz i napisz jak to wyglada...
skadubek
Puntoświr

Dni na forum: 695
Tematy: 4

Post #47018 Wysłany: 24 Wrz 2007 08:48 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

A jakie były błędy na kompie???
Stawiam na czujnik może być np. tempertaury cieczy chłodzącej odepnij go i zobacz czy pomoże Laughing (jest między świecami 2,3 cylinder troche poniżej)

Forumowicz

Post #47071 Wysłany: 24 Wrz 2007 11:33 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

byl podpiety do kompa i byly jakies bledy napisze dokladnie co bylo teraz mechanik mowi ze jest ok ale jak sprawdze dam znac
Ja_szczur
Puntoświr

Post #47660 Wysłany: 25 Wrz 2007 18:59 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

I jak? Możesz już powiedzieć jakie znaleziono usterki?

Puntoświr

Post #46980 Wysłany: 25 Wrz 2007 21:45 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Nie podłączałem, ale Ty jak podłączysz to napisz co wykazało.

[ Dodano: 25 Wrz 2007 19:00 ]
Fory napisał:
powiem ci ze mam ten sam problem wymienilem swiece na Ngk kable mam bosha i dalej skacze mi na niskich obrotach Wymienilem filtry i dalej Kazdy mechanik mowil co innego a podlaczales pod komputer? Ja jutro jade

I jak? Co wykazało podłączenie do komputera?

[ Dodano: 25 Wrz 2007 21:45 ]
Ja już chyba wiem co u mnie jest nie tak, tylko, aby moje podejrzenia okazały się słuszne muszę znać odpowiedź na jedno pytanie. Czy jeżeli na świecach odległość elektrod jest za duża to iskra może uciekać na przewody, a silnik chodzić nierówno? I jeżeli iskra ucieka na przewody z świecy to czy po dotknięciu przewodu będzie kopało? Bo jeżeli iskra ucieka gdzieś bo jest przebicie na kablu to wiem że kopie, ale jeżeli ucieka ze świecy i skacze sobie po kablu to może wtedy nie kopie. Ja już założyłem 3 pary nowych przewodów wysokiego napięcia i na każdych skacze iskra, ale po dotknięciu tych kabli nie kopie. Mam nadzieję że ktoś mi udzieli odpowiedzi na te pytania.

Ostatnio zmieniony przez Ja_szczur dnia 25 Wrz 2007 21:46, w całości zmieniany 1 raz

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat