| Autor |
Wiadomość |
boruch22
Sympatyk kropek
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 494
Tematy: 4
|
Wysłany:
25 Wrz 2007 20:12 |
  |
Witam.Mam doś spory problem, z którym nie moge sobie poradzic.Posiadam PUNTO 1.2 SX +gaz. Autko spalało mi standardowo 11-12 litrów.To wg mnie dużo, więc postanowiłem wymienic redukto z nadzieja ze spalanie gazu sie zmniejszy.Pojechałem do gazownika.Wstawił mi nowy Reduktor LPG Tomasetto. Gazownik powiedział że poprzedni reduktor był już do wymiany. Cała instalacja ma 5 lat.Niestety sie przeraziłem.Zauważyłem ze spalanie gazu zamiast sie zmniejszyc , zwiększyło sie .Teraz mój PUNCIAK pali 18litrów. Pojechałem ponownie na regulacje i ciągle jest bez zmian. Proszę pomózcie. Może wy wiecie co moze byc przyczyną. |
|
|
|
|
 |
Grandziak
Przyjaciel
|
|
|
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć! |
 |
Ja_szczur
Puntoświr
Imię: Jarek
Dni na forum: 575
Tematy: 56 Skąd: Siedlce
|
Wysłany:
25 Wrz 2007 21:37 |
  |
Może mikser LPG. Ja też się zmagam z tym problemem. Wcześnie też mi palił ogromne ilości gazu bo bywało że i ponad 22 litry, ale po regeneracji parownika spalanie zmniejszyło się do 13.5 litra. Gazownik mi powiedział że możliwe że mikser szwankuje. |
_________________ Punto I 55KM + GAZ 97r. |
|
|
|
 |
pawkaj
Puntoświr
Dni na forum: 535
Tematy: 2
|
Wysłany:
26 Wrz 2007 08:09 |
  |
Miałem podobnie. Podkręć sobie sam śrubkę w reduktorze tak co pół obrotu po tankowaniu. Spróbuj w prawą stronę. Teraz pali mi 9,5l i zamierzam jeszcze spróbować ustawić.
Ci fachmani ustawiają gaz nie do spalania tylko do zmniejszenia emisji spalin i dlatego nie ustawią tego jakby się chciało.
Może masz zatkany dolot powietrza do filtra?
Ach jeszcze jedno. Ustaw tak aby nie stracił mocy. |
|
|
|
|
 |
abdul
Puntoświr
Dni na forum: 578
Tematy: 8 Skąd: Przeworsk
|
Wysłany:
26 Wrz 2007 08:23 |
  |
ja mam lpg ale 60 i pali średnio 8,5 litry gazu |
_________________ świece bosch, cewka bosch, a maszyna nie idiosz |
|
|
|
 |
tbeza
Puntoświr
Imię: tomek
Dni na forum: 590
Tematy: 7 Skąd: zielona góra
|
Wysłany:
26 Wrz 2007 12:22 |
  |
| pawkaj napisał: |
Podkręć sobie sam śrubkę w reduktorze tak co pół obrotu po tankowaniu. Spróbuj w prawą stronę. Teraz pali mi 9,5l i zamierzam jeszcze spróbować ustawić.
Ci fachmani ustawiają gaz nie do spalania tylko do zmniejszenia emisji spalin i dlatego nie ustawią tego jakby się chciało.
ustawianie pod zmiejszona emisje spalin robi sie przed przegladem... zeby nie mieli sie do czego doczepic... nie wiem jak u Was ale u mojego gazownika tak jest
odradzam krecenie "samemu" na wyczucie... tak mozna sobie pokrecic w sytuacji awaryjnej i krotkoterminowo... |
|
|
|
|
 |
pawkaj
Puntoświr
|
Wysłany:
26 Wrz 2007 21:04 |
  |
| tbeza napisał: |
Podkręć sobie sam śrubkę w reduktorze tak co pół obrotu po tankowaniu. Spróbuj w prawą stronę. Teraz pali mi 9,5l i zamierzam jeszcze spróbować ustawić.
ustawianie pod zmiejszona emisje spalin robi sie przed przegladem... zeby nie mieli sie do czego doczepic... nie wiem jak u Was ale u mojego gazownika tak jest
odradzam krecenie "samemu" na wyczucie... tak mozna sobie pokrecic w sytuacji awaryjnej i krotkoterminowo... |
Czyli twój gazownik robi tak jak napisałem  |
|
|
|
|
 |
tbeza
Puntoświr
Imię: tomek
Dni na forum: 590
Tematy: 7 Skąd: zielona góra
|
Wysłany:
26 Wrz 2007 21:11 |
  |
ty napisales ze u ciebie ustawiaja aby spaliny byly czyste...
u mnie sie tak robi dopiero przed przegladem... wczesniej auto ma dobrze chodzic a spaliny to rzecz drugorzedna... |
|
|
|
|
 |
boruch22
Sympatyk kropek
Dni na forum: 494
Tematy: 4
|
Wysłany:
27 Wrz 2007 05:43 |
  |
Ale która śrubkę podkręcic???? Tą od wolnych obrotów czy tą od ciśnienia parownika??? |
|
|
|
|
 |
pawkaj
Puntoświr
|
Wysłany:
01 Paź 2007 14:07 |
  |
[quote="tbeza"]
ty napisales ze u ciebie ustawiaja aby spaliny byly czyste.
Gdzie niby?
[ Dodano: 01 Paź 2007 15:07 ]
| boruch22 napisał: |
Ale która śrubkę podkręcic???? Tą od wolnych obrotów czy tą od ciśnienia parownika??? |
Ja mam tylko jedną. Spróbuj obiema pokręcić, ale tak, aby silnik miał obroty jak na wyjściu. Więcej nie powinien Ci spalać jak pisałeś.
Mnie wczoraj spalił w trasie 8.5l przy średniej jeżdzie, ale w mieście dochodzi do 10.5l. Zależy to pewnie od stacji. |
|
|
|
|
 |
|
|