Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

ogromne spalanie gazu w punto 1.2 75 SX Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
boruch22
Sympatyk kropek

Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 494
Tematy: 4

Post #47704 Wysłany: 25 Wrz 2007 20:12 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Witam.Mam doś spory problem, z którym nie moge sobie poradzic.Posiadam PUNTO 1.2 SX +gaz. Autko spalało mi standardowo 11-12 litrów.To wg mnie dużo, więc postanowiłem wymienic redukto z nadzieja ze spalanie gazu sie zmniejszy.Pojechałem do gazownika.Wstawił mi nowy Reduktor LPG Tomasetto. Gazownik powiedział że poprzedni reduktor był już do wymiany. Cała instalacja ma 5 lat.Niestety sie przeraziłem.Zauważyłem ze spalanie gazu zamiast sie zmniejszyc , zwiększyło sie .Teraz mój PUNCIAK pali 18litrów. Pojechałem ponownie na regulacje i ciągle jest bez zmian. Proszę pomózcie. Może wy wiecie co moze byc przyczyną.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Grandziak
Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
Ja_szczur
Puntoświr

Imię: Jarek
Dni na forum: 575
Tematy: 56

Post #47759 Wysłany: 25 Wrz 2007 21:37 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Może mikser LPG. Ja też się zmagam z tym problemem. Wcześnie też mi palił ogromne ilości gazu bo bywało że i ponad 22 litry, ale po regeneracji parownika spalanie zmniejszyło się do 13.5 litra. Gazownik mi powiedział że możliwe że mikser szwankuje.

Puntoświr

Dni na forum: 535
Tematy: 2

Post #47857 Wysłany: 26 Wrz 2007 08:09 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Miałem podobnie. Podkręć sobie sam śrubkę w reduktorze tak co pół obrotu po tankowaniu. Spróbuj w prawą stronę. Teraz pali mi 9,5l i zamierzam jeszcze spróbować ustawić.
Ci fachmani ustawiają gaz nie do spalania tylko do zmniejszenia emisji spalin i dlatego nie ustawią tego jakby się chciało.
Może masz zatkany dolot powietrza do filtra?
Ach jeszcze jedno. Ustaw tak aby nie stracił mocy.
abdul
Puntoświr

Dni na forum: 578
Tematy: 8

Post #47861 Wysłany: 26 Wrz 2007 08:23 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

ja mam lpg ale 60 i pali średnio 8,5 litry gazu

Puntoświr

Imię: tomek
Dni na forum: 590
Tematy: 7

Post #47942 Wysłany: 26 Wrz 2007 12:22 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

pawkaj napisał:
Podkręć sobie sam śrubkę w reduktorze tak co pół obrotu po tankowaniu. Spróbuj w prawą stronę. Teraz pali mi 9,5l i zamierzam jeszcze spróbować ustawić.
Ci fachmani ustawiają gaz nie do spalania tylko do zmniejszenia emisji spalin i dlatego nie ustawią tego jakby się chciało.

ustawianie pod zmiejszona emisje spalin robi sie przed przegladem... zeby nie mieli sie do czego doczepic... nie wiem jak u Was ale u mojego gazownika tak jest

odradzam krecenie "samemu" na wyczucie... tak mozna sobie pokrecic w sytuacji awaryjnej i krotkoterminowo...
pawkaj
Puntoświr

Post #48109 Wysłany: 26 Wrz 2007 21:04 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

tbeza napisał:
pawkaj napisał:
Podkręć sobie sam śrubkę w reduktorze tak co pół obrotu po tankowaniu. Spróbuj w prawą stronę. Teraz pali mi 9,5l i zamierzam jeszcze spróbować ustawić.

ustawianie pod zmiejszona emisje spalin robi sie przed przegladem... zeby nie mieli sie do czego doczepic... nie wiem jak u Was ale u mojego gazownika tak jest

odradzam krecenie "samemu" na wyczucie... tak mozna sobie pokrecic w sytuacji awaryjnej i krotkoterminowo...

Czyli twój gazownik robi tak jak napisałem Laughing
tbeza
Puntoświr

Imię: tomek
Dni na forum: 590
Tematy: 7

Post #48113 Wysłany: 26 Wrz 2007 21:11 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

ty napisales ze u ciebie ustawiaja aby spaliny byly czyste...
u mnie sie tak robi dopiero przed przegladem... wczesniej auto ma dobrze chodzic a spaliny to rzecz drugorzedna...
boruch22
Sympatyk kropek

Dni na forum: 494
Tematy: 4

Post #48168 Wysłany: 27 Wrz 2007 05:43 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

pawkaj napisał:

Ale która śrubkę podkręcic???? Tą od wolnych obrotów czy tą od ciśnienia parownika???
pawkaj
Puntoświr

Post #49520 Wysłany: 01 Paź 2007 14:07 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

[quote="tbeza"]
ty napisales ze u ciebie ustawiaja aby spaliny byly czyste.

Gdzie niby? Shocked

[ Dodano: 01 Paź 2007 15:07 ]
boruch22 napisał:

Ale która śrubkę podkręcic???? Tą od wolnych obrotów czy tą od ciśnienia parownika???

Ja mam tylko jedną. Spróbuj obiema pokręcić, ale tak, aby silnik miał obroty jak na wyjściu. Więcej nie powinien Ci spalać jak pisałeś.
Mnie wczoraj spalił w trasie 8.5l przy średniej jeżdzie, ale w mieście dochodzi do 10.5l. Zależy to pewnie od stacji.

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat