Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Seryjne nagłośnienie Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
golab
Przyjaciel

Imię: Marcin
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 913
Tematy: 18

Post #5821 Wysłany: 31 Sty 2007 15:17 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Wujek V napisał:
najsensowniejsze co można zrobić to zacząć od wymiany głośników z przodu Wink

A właśnie że najsensowniejsze to zadbać o lepsze wyciszenie drzwi, bo głośniki z przodu grają całkiem dobrze, tylko czasami słychać jakieś tam drgania wewnątrz... zresztą sam oblukasz jak odbierzesz... Wink

Ja to bym sobie machnął jakiś tańszy subek i wzmak do bagażnika, żeby tylko poczuć te "podbicie"... Mr. Yellow Nie wiem natomiast jak to najlepiej podpiąć pod fabryczne radio, bo nie mam żadnej specyfikacji tego!!! Ekhm...

Grandziak
Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
Wujek V
Puntoświr

Dni na forum: 714
Tematy: 8

Post #5828 Wysłany: 31 Sty 2007 15:43 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

golab napisał:
Nie wiem natomiast jak to najlepiej podpiąć pod fabryczne radio, bo nie mam żadnej specyfikacji tego!!! Ekhm...

O ile nie ma ono wyjść RCA to można po prostu puścić sygnał z kabli od tylnych głośników, większość co sensowniejszych piecy ma dodatkowe wejścia high power (czyli potrafią przyjąć sygnał już wzmocniony).
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Yahoo Messenger
golab
Przyjaciel

Post #5831 Wysłany: 31 Sty 2007 16:09 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Wujek V napisał:
O ile nie ma ono wyjść RCA to można po prostu puścić sygnał z kabli od tylnych głośników, większość co sensowniejszych piecy ma dodatkowe wejścia high power (czyli potrafią przyjąć sygnał już wzmocniony).

No właśnie nie jest nigdzie napisane o takim wyjściu, więc sądze że nie ma... A głośniki tylne mogą wtedy zostać tak jak są, czy trzeba je przepiąć na wzmak Smile ?

Synek
Przyjaciel

Imię: Kacper
Dni na forum: 813
Tematy: 20

Post #5834 Wysłany: 31 Sty 2007 16:20 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

No jakis specjalnych wymagan to nie mam a odladalem juz gotowe skrzynki JBL, Blaupunkt, infinity i jeszcze jakies w cenie do 200euro, nawet nie wiem jakie tam byly glosniki. Wzmacniacza tez bym raczej do 200 euro szukal. Tak jak pisze Golab, wazne zeby bylo troche wiecej basow od tylu i tyle.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
ipIV

Imię: Michał
Dni na forum: 932
Tematy: 156

Post #5838 Wysłany: 31 Sty 2007 16:29 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ja mam takie wymagania: czasami posłuchać raport z dróg... i wyłączyć radio, które zagłusza muzykę ośmiu zaworów i 4 tłoków Razz .... jak ściszę radio, to głośniki wydają dźwięk turbosprężarki Very Happy im wyższe obroty, tym świst większy - też tak macie? Very Happy.... Namiastka Punto GT w moim Very Happy

Przyjaciel

Post #5840 Wysłany: 31 Sty 2007 16:31 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ja mam w moim turbo, ale slysze je tylko przy otwartej szybie... Smile
Wujek V
Puntoświr

Dni na forum: 714
Tematy: 8

Post #5841 Wysłany: 31 Sty 2007 16:38 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

golab napisał:

No właśnie nie jest nigdzie napisane o takim wyjściu, więc sądze że nie ma... A głośniki tylne mogą wtedy zostać tak jak są, czy trzeba je przepiąć na wzmak Smile ?

Teoretycznie mogą zostać i możesz rozdzielić przewód, ale mija się to wg mnie z celem z dwóch powodów:

1. Sub i tak Ci zagłuszy tył, tym bardziej że tam z tego co mi wiadomo są tylko średniotonówki
2. Nie lubię takiej rzeźby, poza tym zawsze cięcie i inne czynności z kablami odbiją Ci się na sygnale..

Co do radia - o ile się nie mylę jest to Blaupunkt, a one mają dziwny wynalazek, tam nie ma fabrycznie wyjść RCA tylko trzeba dokupować jakaś dziwną przejściówkę żeby podłączyć normalne kable cinch.. Najlepiej byłoby wyjąć radio i zobaczyć, bo co tam siedzi nie mam pojęcia..

@Synek: dysponując budżetem ~400e możesz naprawdę porządny sprzęt wsadzić! Jeśli chodzi o suba to rozejrzyj się za jakimś Powerbassem, Cervin-Vega, Hertzem, Infinity.. Wszelkie Pionki, Sony, Magnaty i inne tego typu sobie odpuść.. A piec? Hm, wydaje mi się, że jakaś dwukanałówka np Alpine v12 styknie, a kasy Ci jeszcze zostanie na porządne kable i może nawet wygłuszenie, ale nie wiem jakie tam ceny u Ciebie w Espanii Wink
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Yahoo Messenger
Synek
Przyjaciel

Post #5844 Wysłany: 31 Sty 2007 16:43 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Zorintuje sie jeszcze dokladnie w sprzeciei cenach i bede pisal. Moze w marcu albo kwietniu cos poinwestuje w auto jak nie kupie motoru... Zaloze wtedy jakis glosnik i moze cos jeszcze...
golab
Przyjaciel

Post #5845 Wysłany: 31 Sty 2007 16:49 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Wujek V napisał:
Co do radia - o ile się nie mylę jest to Blaupunkt, a one mają dziwny wynalazek, tam nie ma fabrycznie wyjść RCA tylko trzeba dokupować jakaś dziwną przejściówkę żeby podłączyć normalne kable cinch.. Najlepiej byłoby wyjąć radio i zobaczyć, bo co tam siedzi nie mam pojęcia..

Zgadza sie, to Blaupunkt... Z tym wyjmowaniem to nie taka prosta sprawa, bo chyba trzeba mieć taki specjalny, śmieszny przyrząd... zresztą i tak serwis musiałby sie tym zająć, bo auto jest na gwarancji! Rolling Eyes Z kolei wiem, że Fiat pozwala przygotować nagłośnienie w kooperacji z profesjonalną firmą bez utraty gwarancji. Kwestia tego jaki koszt by był, bo zapewne oni sami wybierają firme... sam nie wiem, musze sie dopytać! Chociaż sądze, że zwykłego suba na wzmaku to może by mi i w serwisie podłączyli, byłoby taniej. Sam nie chcem nic ruszać, bo ryzykowałbym utratę gwarancji... Ekhm...

Ostatnio zmieniony przez golab dnia 31 Sty 2007 16:54, w całości zmieniany 5 razy
Synek
Przyjaciel

Post #5846 Wysłany: 31 Sty 2007 16:51 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

tez sie bede musial o to dowiedziec...
daras
Puntoświr

Dni na forum: 750
Tematy: 19

Post #6009 Wysłany: 01 Lut 2007 08:59 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

A jaka jest możliwość podłączenia pod seryjne radio, fabrycznego sub'a montowanego oryginalnie w bagażniku z prawej strony pod półką boczną? I jak to gra w ogóle?

WojtasBB
Gość

Post #6011 Wysłany: 01 Lut 2007 09:13 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

gp napisał:
A jaka jest możliwość podłączenia pod seryjne radio, fabrycznego sub'a montowanego oryginalnie w bagażniku z prawej strony pod półką boczną? I jak to gra w ogóle?

prawdopodobnie tak, w mk2/ FL była taka możliwość
garys
Puntoświr

Imię: Przemo
Dni na forum: 932
Tematy: 13

Post #6012 Wysłany: 01 Lut 2007 09:34 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

gp napisał:

Nigdy sub nie będzie grał dobrze podłączony bezpośrednio pod radio, chociaż ten fabryczny pewnie nie ma zbyt dużej mocy to i radio go uciągnie.

Puntoświr

Dni na forum: 750
Tematy: 19

Post #6013 Wysłany: 01 Lut 2007 10:29 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Jeśli jest aktywny to nie powinno być z nim problemu, jeśli tylko fabryczne radio ma odpowiednie wyjścia, tak myślę - no ale właśnie dużo jest tych "jeśli".
Najprościej byłoby zerknąć do aktualnego eper'a.

WojtasBB
Gość

Post #6015 Wysłany: 01 Lut 2007 11:07 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

gp napisał:
Jeśli jest aktywny to nie powinno być z nim problemu, jeśli tylko fabryczne radio ma odpowiednie wyjścia, tak myślę - no ale właśnie dużo jest tych "jeśli".
Najprościej byłoby zerknąć do aktualnego eper'a.

począwszy od mk2 wszystkie suby były aktywne

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat