| Autor |
Wiadomość |
golab
Przyjaciel

Imię: Marcin
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 913
Tematy: 18 Skąd: Morąg
|
Wysłany:
01 Lut 2007 13:47 |
  |
| gp napisał: |
Jeśli jest aktywny to nie powinno być z nim problemu, jeśli tylko fabryczne radio ma odpowiednie wyjścia, tak myślę - no ale właśnie dużo jest tych "jeśli".
Najprościej byłoby zerknąć do aktualnego eper'a. |
To nie jest żadne "aktywne" badziewie... za te 1000 ziko nikt by tego nie kupił!!! Na stronie Fiata jest napisane:
System Audio
Podróżując Grande Punto możesz słuchać muzyki odtwarzanej w systemie hi-fi: radio z odtwarzaczem CD i MP3 jest dostępne z 4 głośnikami i 2 tweeterami oraz sterowaniem w kierownicy.
Na życzenie, możesz wybrać ekskluzywny i mający dużą moc, system stereo Interscope z 6 głośnikami i 100-watowym subwooferem z czterokanałowym wzmacniaczem, który gwarantuje każdemu z pasażerów wspaniałą jakość odsłuchu niezależnie od warunków jazdy. |
_________________ Grande Punto 1.4 77KM Energy
5-drzwiowy .:. dziki wąż piaskowy .:. szybki i wściekły!  |
|
|
|
 |
Grandziak
Przyjaciel
|
|
|
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć! |
 |
WojtasBB
Gość
|
Wysłany:
01 Lut 2007 16:11 |
  |
| golab napisał: |
| To nie jest żadne "aktywne" badziewie... za te 1000 ziko nikt by tego nie kupił!!! Rolling Eyes Na stronie Fiata jest napisane: |
sam sub kosztuje 300... pare złotych... 1000 to cały zestaw |
|
|
|
|
 |
golab
Przyjaciel

|
Wysłany:
01 Lut 2007 16:20 |
  |
No właśnie to napisałem! Nikt by nie dał 1000 ziko za sam subwoofer aktywny, bo tyle kosztuje ta opcja... i że to jest zestaw ze wzmakiem, bo pojawiły sie wątpliwości w poprzednich wątkach! :] |
|
|
|
 |
krop
Sympatyk kropek
Dni na forum: 686
Tematy: 3 Skąd: Chojnice
|
Wysłany:
28 Mar 2007 22:29 |
  |
Witam,
wkurza mnie brzmienie mojego radia w kropce. mam fajne Sony ale efekt nie taki.
Chce rozeznac temat bo w ogole nie wiem co i jak sie montuje do auta zeby bylo fajnie. jaki systam czy same glosniki czy te stare trzeba wymontowac, jak zalozyc nowe , czy trzeba tez jakis wzmacniacz kupowac. Poradzcie co i jak bo na razie nic nie wiem na ten temat. Poradzcie tez co najlepiej sie sprawdza. w koncu to maly stosunkowo samochod. |
_________________ ..krop.. |
|
|
|
 |
echelon
Puntoświr

Imię: Dawid
Dni na forum: 672
Tematy: 5 Skąd: Gliwice
|
Wysłany:
28 Mar 2007 22:35 |
  |
Skoro efekt jest niezadowalający to należałoby się wybrać do zakładu car-audio. Trzeba wygłuszyć samochód, drzwi odpowiednio przygotować, pomyśleć nad panelami, wymienić wszystkie głośniki, okablowanie, zewnętrzny wzmacniacz również przydałby się. Radzę warsztat caraudio, gdyż jak kolega mówi nie wie zbyt wiele na ten temat (a przyznać trzeba, że fabryczne audio w grandzie jest dość niezłe jak na standartowy zestaw fabryczny) |
_________________ GP 1,4 8V Energy |
|
|
|
 |
s6pro1
Puntomaniak

Dni na forum: 653
Tematy: 13 Skąd: Śląsk
|
Wysłany:
29 Mar 2007 10:44 |
  |
koledzy pytanie związane z radyjkiem seryjnym - da się jakoś przerobić aby czytało mp3?? bo w salonie za tą opcje chcieli 2000zł a np na allegro nie ma oryginalnego fiatowskiego blaupunkta,które czyta mp3...  |
_________________ Grande Punto Sport 1.9 JTD 130KM  |
|
|
|
 |
Wujek V
Puntoświr

Dni na forum: 714
Tematy: 8 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany:
29 Mar 2007 12:15 |
  |
Fabryczne głośniki są naprawdę bardzo ok, zamiast je zmieniać chyba prędzej wygłuszę drzwi..
Natomiast powód tego, że gra Ci to jak gra jest jeden: radio marki Sony.. Smutna prawda, odtwarzacze tej firmy mają się tak do dobrego brzmienia jak Punto do samochodu kombi. |
|
|
|
|
 |
kaliniec
Puntoświr

Imię: andrzej
Dni na forum: 791
Tematy: 1 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany:
29 Mar 2007 12:48 |
  |
| Wujek V napisał: |
Fabryczne głośniki są naprawdę bardzo ok, zamiast je zmieniać chyba prędzej wygłuszę drzwi..
Natomiast powód tego, że gra Ci to jak gra jest jeden: radio marki Sony.. Smutna prawda, odtwarzacze tej firmy mają się tak do dobrego brzmienia jak Punto do samochodu kombi. |
Zauważyłem to na ścianie na tle innych odtwarzaczy Bieda. |
_________________ Chemiczna Dulcynea 1,4 |
|
|
|
 |
golab
Przyjaciel

|
Wysłany:
29 Mar 2007 13:40 |
  |
Wśród najtańszych modeli, najlepszą jakość dźwięku mają podobno radyjka Kenwood. Tzn. nawet nie podobno, bo sam miałem okazję porównać.
2500-3000 ziko i można całkiem przyzwoicie nagłośnić samochód... |
|
|
|
 |
Wujek V
Puntoświr

|
Wysłany:
29 Mar 2007 13:56 |
  |
| golab napisał: |
| Wśród najtańszych modeli, najlepszą jakość dźwięku mają podobno radyjka Kenwood. Tzn. nawet nie podobno, bo sam miałem okazję porównać. |
Kenwood to ogólnie moim i nie tylko zdaniem najwyższa półka razem z Alpine i Clarionem.. Chociaż marka u nas jakoś mało znana od strony high-endowego sprzętu, ostatnio nawet byłem świadkiem w MM jak Pani napalona na jakieś Sony za 300zł nie dała się gościowi z obsługi na Kenwooda namówić twierdząc, że ona "koreańskiego badziewia nie kupi" a poza tym "Sony to jest firma". Bywa  |
|
|
|
|
 |
kaliniec
Puntoświr

Imię: andrzej
Dni na forum: 791
Tematy: 1 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany:
29 Mar 2007 14:28 |
  |
"Sony to jest firma". Bywa  |
Bo to jest jak dla mnie firma.Ale radia sam.akurat robią kiepściuchne z czego jeszcze do niedawna nie zdawałem sobie sprawy  |
_________________ Chemiczna Dulcynea 1,4 |
|
|
|
 |
Wujek V
Puntoświr

|
Wysłany:
29 Mar 2007 14:38 |
  |
Z Sony to ja jedynie komórki (SE) i Playstation Nawet telewizory już coraz słabsze robią No ale chyba dość OT  |
|
|
|
|
 |
Synek
Przyjaciel

Imię: Kacper
Dni na forum: 813
Tematy: 20 Skąd: Logrono, Mollet del Valles
|
Wysłany:
29 Mar 2007 14:43 |
  |
| Z Sony to ja jedynie komórki (SE) |
Mialem dwie i nigdy wiecej... Radio mial moj kolega i tez nigdy wiecej  |
|
|
|
|
 |
Matt
Puntomaniak

Imię: Maciek
Dni na forum: 669
Tematy: 2 Skąd: MMz
|
Wysłany:
29 Mar 2007 14:47 |
  |
A więc tak. Interesowałem się mocno zakładaniem różnego sprzętu do Dużych Kropek i powiem to co wiem:)
Zakładając, że chcesz zrobić dobry efekt musisz:
- zainwestować w zestaw dwudrożny do przodu i jakieś głośniki do tyłu ale nie koniecznie.
- radio z wyjściem na wzmacniacz bo samo radio dużego efektu nie daje więc zaleca się montaż wzmacniacza o odpowiedniej mocy i ilości kanałów potrzebnej do danej instalacji.
- do tego skrzynia do bagażnika.
- wygłuszyć drzwi.
Aby instalacja była trwała dobrze jest wymienić okablowanie ale z tego co wiem fabryczne kable Fiata nie są złe ale o to najlepiej jednak w serwisie się spytać.
Sama wymiana głośników w ASO kosztuje 250 PLN i wystawiają Ci fakturę i dzięki temu zachowujesz gwarancję. Montażu wzmacniacza nie każdy serwis chce się podjąć. Wymiana radia w ASO kosztuje ok. 40 PLN i do tego musisz doliczyć jeszcze 60 PLN za plastikową maskownicę.
Echelon napisał o firmach car-audio. Jest to w pewnym sensie rozwiązanie ale po pierwsze bardziej kosztowne a po drugie nie jest do końca wtedy uregulowana sprawa gwarancji. (Tak o niej cały czas piszę, bo własna ingerencji w instalację elektryczną może spowodować utratę gwarancji. tzn. jak coś Ci padnie w samochodzie to uznają to, że to przez Ciebie i gwarancji nie uznają )
Ja wymieniłem głośniki i radio i będę wygłuszać drzwi a gdy skończy się gwarancja to sam zrobię sobie profesjonalną zabudowę ze wzmacniaczami itp bo to naprawdę nie jest trudne a jedynie czasochłonne.
[ Dodano: 29 Mar 2007 14:54 ]
| krop napisał: |
Witam,
wkurza mnie brzmienie mojego radia w kropce. mam fajne Sony ale efekt nie taki. |
A czy podłączyłeś to radyjko Sony pod standardowe głośniki montowane w kropkach?
[ Dodano: 29 Mar 2007 14:58 ]
A dla zainteresowanych tak wyglądają seryjnie montowane głośniki w naszych kropkach:
 |
_________________ Fiat Grande Punto 1.4 8V Energy  |
|
|
|
 |
Wujek V
Puntoświr

|