Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Mam Punto 8V, a chcialbym mieć 16V. Jak to zrobić? Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
dzikidaniel
Puntoświr

Imię: Daniel
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 677
Tematy: 16

Post #49147 Wysłany: 30 Wrz 2007 10:50 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

1.2 16V jest bardziej podobny do 1.6 niż do 1.2 8V. Przerobić z 1.2 8V na 16V jest praktycznie niewykonalne. Jesli chcesz zwiększyć moc to tylko przez załadowanie głowicy z MPI+polerowanie kanałów oraz nowy kolektor i wyrzucenie kata. Wtedy realne jest z 80+KM Wink

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Grandziak
Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
DaRoN
Puntoświr

Imię: Darek
Dni na forum: 672
Tematy: 8

Post #49149 Wysłany: 30 Wrz 2007 10:54 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Co to kat?

Puntoświr

Post #49150 Wysłany: 27 Sty 2008 01:09 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

A kat to srót od katalizator Smile

[ Dodano: 27 Sty 2008 01:09 ]
dzikidaniel napisał:
1.2 16V jest bardziej podobny do 1.6 niż do 1.2 8V. Przerobić z 1.2 8V na 16V jest praktycznie niewykonalne. Jesli chcesz zwiększyć moc to tylko przez załadowanie głowicy z MPI+polerowanie kanałów oraz nowy kolektor i wyrzucenie kata. Wtedy realne jest z 80+KM Wink

Ale gafa bo skłamałem Embarassed Tak to jest jak ma się niepełne informacje Wink
Poprawiam sie:
Faktem jest że tłoki są inne, 16V ma natrysk oleju na denka tłoków więc pewnie też by się przydał (chociaż 1.2 8V MPI też miał), do tego dochodzi komp, a co za tym idzie instalacja do zrobienia. Ale nie słyszałem by ktoś przerabiał 8V na 16V.

2rotor
Puntoświr

Imię: Karol
Dni na forum: 488
Tematy: 5

Post #85557 Wysłany: 27 Sty 2008 16:50 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

dzikidaniel napisał:

A właśnie że 1,2 16V jest bardzo podobny do 1,2 8V. Za to nie ma nic wspólnego 1,6 16V. 1,6 16V to zupełnie inna rodzina silników bo jest to rozwinięcie i ostatnie evo silników FIATA SOHC (blok jest zapożyczony z SOHCów) czyli bliżej mu do mojego silnika z GT niż do 1,2 16V. Smile

...the Italians always get it right Smile

Powered By
Image
dzikidaniel
Puntoświr

Post #85561 Wysłany: 27 Sty 2008 16:54 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Dokładnie. I właśnie pomieszało mi się miedzy 1.4T i 1.2 16V i takie bzdury napisałem...

Hubi
Moderator

Imię: Hubert
Dni na forum: 654
Tematy: 23

Post #85693 Wysłany: 27 Sty 2008 20:45 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

sprawdzałem w ASO i w katalogu tłoki di 16V i 8V są dokładnie takie same - według katalogu, tak ale komp jeszcze więc nie jest to takie proste zgadzam sie i dlatego zwątpiłem w tą przeróbkę Confused

Punto II 2002/2003 1,2 8V Sad wersja Activ po delikatnym tuningu Wink
Moje auto znajdziesz na TwojaFura.pl
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Des
Puntoświr

Imię: Paweł
Dni na forum: 595
Tematy: 8

Post #85803 Wysłany: 27 Sty 2008 22:43 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

dzikidaniel napisał:
1.2 16V jest bardziej podobny do 1.6 niż do 1.2 8V. Przerobić z 1.2 8V na 16V jest praktycznie niewykonalne.

Lepiej kupić cały silnik i przełożyć.

Cytat:

Jesli chcesz zwiększyć moc to tylko przez załadowanie głowicy z MPI+polerowanie kanałów oraz nowy kolektor i wyrzucenie kata. Wtedy realne jest z 80+KM Wink

Tu jest mowa o Punto II a tam silnik 1.2 8v 60 koni to jest MPI. I w dodatku nie da się przełożyć głwoicy z 1.2 75, bo są inne mocowania silnika(wiem bo próbowałem), no chyba, że ktoś chce kombinować, ale to na własną odpowiedzialność.

kuker195
Puntomaniak

Imię: Paweł
Dni na forum: 330
Tematy: 7

Post #101675 Wysłany: 12 Mar 2008 03:48 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Znowu się kłania to, że nikt na tym forum i chyba nikt w PL nie ma dobrej książki o budowie punto i każdy sobie tak strzela czy się da czy nie.

Ja też mogę sobie poopowiadać trochę bajek lub nie.

Na 99% nie będzie problemu z paskiem rozrządu, bo drugi wałek napędza się kołem zębatym od pierwszego.
Następny problem to kanały dolotowe i przepustnica, średnice zaworów są powiązane z średnicą kanałów i przepustnicy, więc trzeba by mieć komplet z kolektorem i przepustnicą żeby nie pogorszyć sprawy lub na teoretycznym przyroście 10% nie mieć tylko 3%. Co gorsza układ wydechowy też jest do reszty dobierany (ale kolektor wydechowy chyba jest ten sam z oszczędnością FIATa więc nie ma co tragizować).
Kolejna sprawa, wtryski i sterownie nimi. Nowe wałki raczej mają inne czasy otwarcia zaworów. Wydaje mi się, że ważny tu jest moment początku wtrysku i tu wgranie nowej mapy do kompa albo jego wymiana całego. Z czasem otwarcia (ilością paliwa) mogło by być łatwiej bo i komputer w 8V pilnuje mieszanki, może by dał rade z tą z nową głowicą. Ale remap komputera chyba by rozwiązał te problemy. Przy okazji problem z zapłonem.

Dobra nie chce mi się dalej klepać najlepiej zadzwoń do dobrej i taniej firmy tuningowej ( w Polsce takich też niewiele) i oni coś ci zaproponują bo koszt przekładki głowicy może być spory. Jest kilka możliwych modyfikacji bo faktycznie 1.2 8V 60km to słabiak i jest w czym dłubać

Nie wiem ile w tym prawdy co napisałem mam dwa Punta2 16v sporting full wypas i 8v goły, i każdy ma swoje wady i zalety.
kazaa
Puntoświr

Dni na forum: 278
Tematy: 3

Post #112317 Wysłany: 06 Kwi 2008 13:42 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

henias75 napisał:
Hej, mam punto z 2002 1.2 8V i mam pytanie jak zmienic na 16V bo ma 60 koni i jest mało. Proszę o pomoc. Sad

swap ,albo dłubanie w 8v

Image
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Przemas
Puntomaniak

Imię: Przemek
Dni na forum: 291
Tematy: 12

Post #113010 Wysłany: 07 Kwi 2008 22:06 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Niewarte zachodu według mnie Smile

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat