| Autor |
Wiadomość |
krowka
Ekstremista

Imię: Marek
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 526
Tematy: 7 Skąd: Toruń
|
Niech FIAT w końcu wprowadzi środkową dyszę  |
_________________ Fiat Grande Punto czarny crossover 1.4 8V Emotion 2007
Fiat UNO 45 MKII czerwona strzała |
|
|
|
 |
Grandziak
Przyjaciel
|
|
|
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć! |
 |
Tomo
Puntoświr

Imię: Tomek
Dni na forum: 553
Tematy: 3 Skąd: NDM-Mazowieckie
|
Nic z tych rzeczy! W czasie pracy wycieraczek cała szyba jest spryskiwana. Jedynym minusem jest bliskość ramienia wycieraczki do spryskiwacza (widocznie w Linei maska jest bardziej odsunięta od szyby) i dopóki nie ruszę wycieraczką to tylko część płynu dolatuje do szyby (bo część trafia w wycieraczkę) ale to jest pryszcz. I tak jest 200% lepiej niż przedtem! Testowałem już nawet przy większych prędkościach. Wynik pozytywny. Spróbuję zrobić fotki w czasie jazdy tylko muszę kogoś posadzić za kółkiem  |
_________________ Grande Punto SPORT MultiJet (2006),
Seicento Sporting ABARTH (dobry rocznik 1999 - jest jak wino: im starszy tym lepszy)
UWAGA! Przyjmę Punto Abarth jako darowiznę. Tylko poważne oferty! |
|
|
|
 |
Chicane
Puntoświr

Imię: Grzegorz
Dni na forum: 270
Tematy: 6 Skąd: Grzegorzew
|
no dobra Panie i Panowie ,nie wytrzymałem- ostatnio miałem przyjemność podróżowania trasą w czasie silnej ulewy,więc wycieraczki na maxa obroty i nagle słysze jak za każdym machnięciem ta lewa najdłuzsza wycieraczka u samego końca uderza w przedni słupek ,o dziwo na tych wolniejszych machnieciach było ok,wiec na drugi dzień od razu maska do góry,odkręcam wycieraczkę ,ustawiam ją niżej ( teraz nawet fajniej wygląda bo bardziej schowana) i nawet na maxymalnych machnięciach nic nie wali po słupku:
a teraz wygląda to tak:
a teraz najwazniejsze:
jadąc w czasie tej ulewy za Tirami znowu szlag mnie trafial jak patrzylem gdy całe to błoto leciało na szybę i ta długa wycieraczka swoją połową szorowała po suchej szybie wiec wczoraj wybralem sie na szrot,10 min, grzebania i mam spryskiwacz z regulowanymi dyszami i teraz kombinowanie co tu zrobić? po dłuższych przymiarkach i testach stwierdziłem że dwa spryskiwacze zostawiam i montuję trzeci ,teraz cała szyba jest spryskiwana i ta długa wycieraczka ładnie teraz pracuje na mokrej szybie,moze to wygląda dość kiepsko ale narazie to zostawiam,na żywo nie rzuca sie za bardzo w oczy ,jeśli bedziecie to mocno krytykowali to pomysle o czymś innym:
 |
_________________ LOST YOU SOMEWHERE
Grande Punto 1,4 Active +pak.comfort,szary Revival |
|
|
|
 |
krowka
Ekstremista

Imię: Marek
Dni na forum: 526
Tematy: 7 Skąd: Toruń
|
Chicane, miałeś źle zamontowaną wycieraczkę. W moim fabrycznie końcówka lewej wycieraczki jest na wysokości końcówki prawej wycieraczki, czyli ciut wyżej niż w Twoim. Ale aż dziw bierze, że zamontowali tak wysoko  |
_________________ Fiat Grande Punto czarny crossover 1.4 8V Emotion 2007
Fiat UNO 45 MKII czerwona strzała |
|
|
|
 |
Chicane
Puntoświr

|
no koledzy,czekam na komentarze odnośnie mojej trzeciej dyszy spryskiwacza szyby ,mam nadzieję ze tych negatywnych bedzie jak najmniej,bo faktycznie teraz mam szybę ladnie spryskaną na całej powierzchni ,napiszcie co o tym sądzicie. |
|
|
|
 |
Lukis
Puntoświr

Imię: Łukasz
Dni na forum: 402
Tematy: 17 Skąd: Sieradz
|
|
|
|
 |
Wicher
Puntoświr

Imię: Jerzy
Dni na forum: 238
Tematy: 15 Skąd: Hajnówka
|
moim zdaniem bardzo dobrze to zrobiłeś,a jeśli jest to pożyteczne to nie ma co nawet pisać negatywnych komentarzy.Bardzo dobry pomysł.Gratuluje  |
|
|
|
|
 |
Grzegorz1976
Ekstremista

Ostrzeżenia: 1/3
Dni na forum: 431
Tematy: 23 Skąd: Katowice
|
Chicane No to ZACZYNAM... żartowałem, bdzie spoko
1. Po pierwsze miałeś fabrycznie zamontowaną za wysoko wycieraczkę a teraz zamontowałeś ją za nisko i wygląda jakby punciakowi "witki opadły". Prawidłowe położenie pióra na szybie wyznacza kropka lub kilka kropek na tej czarnej obramówce szyby i na tych kropkach powinien być koniec pióra - położenie prawidłowe.
2. Dodatkowy spryskiwacz wygląda oczywiście jak z "okna na plac" ale jeśli spełnia swoją funkcję to niech zostanie może w przyszłości da się doszlifować go i zamontować w to 3 miejsce wycinając tylko małe okienko. Zastanawiam się tylko o co chodzi z tymi spryskiwaczami bo u mnie i u części userów pryskają ok a inni się skarżą. A przecież to te same dysze.  |
_________________ Wokół mnie sami egoiści. Wszyscy myślą o sobie tylko ja myślę o MNIE!
Proszę nie podrabiać avatarka z Alem - byłem pierwszy !
GP 2006, Active 1,2 8v + pakiet style, szara dżungla
GP 2007, 360 stopni sporting 1,4 8v - egzotyczny czerwony |
|
|
|
 |
bbanditoss
Moderator

Imię: Adam
Dni na forum: 501
Tematy: 27 Skąd: Katowice
|
| Grzegorz1976 napisał: |
| Zastanawiam się tylko o co chodzi z tymi spryskiwaczami bo u mnie i u części userów pryskają ok a inni się skarżą |
Grzegorz bo jeździsz tak wolno, że nie ma możliwości żeby Ci za nisko psikały
[ Dodano: 06 Sie 2008 21:31 ]
btw :
| jak z "okna na plac" |
to mój tekst  |
|
 |
Grzegorz1976
Ekstremista

|
| bbanditoss napisał: |
| Grzegorz bo jeździsz tak wolno, że nie ma możliwości żeby Ci za nisko psikały |
Bo ja jestem Easy Rider
[ Dodano: 06 Sie 2008 20:34 ]
| to mój tekst |
Tak ale bardzo mi się spodobał a że nie mał literki R w kółeczku albo TM to sobie go użyłem |
_________________ Wokół mnie sami egoiści. Wszyscy myślą o sobie tylko ja myślę o MNIE!
|
|
|
 |
bbanditoss
Moderator

|
| Tak ale bardzo mi się spodobał |
ok, skoro Ci się podoba to jesteś usprawidliwiony
a co do spryskiwaczy to u mnie tak w miare psikają i póki co nic nie kombinuję chociaz powyżej 130km/h "szału ni ma" i leci nisko  |
|
 |
Chicane
Puntoświr

|
dzięki za uwagi i rady , Grzegorz1976 co do wycieraczki to mialem ją własnie zamontowaną prawie że na tych kropkach, na zdjęciu które zamieściłem tylko obrazowo pokazalem ze była wyżej niż jest teraz,ale po wlaczeniu maksymalnej szybkości ich pracy okazało sie ze uderza w słupek,na nizszych prędkościach było ok,a co do tych "opadniętych witek" to właśnie teraz bardziej mi sie podoba i patrząc na inne Wasze Grande to też niektórzy tak mają .
co do trzeciego spryskiwacza: tak jak napisałem,jadąc autem nie ma szans przy dwóch oryginalnych dyszach by szyba posrodku była spryskana i wycieraczka szoruje na sucho -przynajmniej u mnie,wiec zastosowałem 3 spryskiwacz,z czasem pomyslę nad lepszym jego wygladem i dopasowaniem.  |
|
|
|
 |
Grzegorz1976
Ekstremista

|
| Chicane napisał: |
| to mialem ją własnie zamontowaną prawie że na tych kropkach |
Pamietaj prawie robi wielką różnicę
| Chicane napisał: |
| co do tych "opadniętych witek" to właśnie teraz bardziej mi sie podoba |
Jak ci się bardziej podoba to tylko się cieszyć
| chociaz powyżej 130km/h "szału ni ma" i leci nisko |
Bandi, a gdzie to u nas można jeździć powyżej 130km/h co?
[ Dodano: 06 Sie 2008 20:47 ]
Chicane ja bym dał tą długą wycierkę o 1 ząbek wyżej i byłoby git  |
|
|
|
 |
bbanditoss
Moderator

|
| Bandi, a gdzie to u nas można jeździć powyżej 130km/h co? |
no u mnie na ogórdku nie obowiązują przepisy ruchu drogowego bo to teren prywatny
a tak bardziej poważnie to przecież można na niemieckich autostradach testować nasze spryskiwcze  |
|
 |
rafal997
Puntomaniak

Imię: Rafał
Dni na forum: 300
Tematy: 5 Skąd: Gliwice
|
Chicane a jak doprowadzasz płyn do trzeciego psikacza? bo jeśli wziąłeś z jednej tylko dyszy wężyk i go 'rozdwoiłeś' to na tej oryginalnej dyszy i na tej dołożonej ciśnienie będzie się rozkładać po połowie, więc ciśnienia będą rozłożone odpowiednio: 1/2 (nie ruszany wężyk pierwszego oryginalnego sprysku), 1/4 (druga oryginalna dysza), 1/4 (dołożona dysza). Takie matematyczne wywody...czy w praktyce widać różnicę cisnień?? |
_________________ Software is like sex, it's better when it's free
1.4 T-jet |
|
|
|
 |
|
|