| Autor |
Wiadomość |
henias75
Puntoświr

Imię: heniek
Ostrzeżenia: 2/3
Dni na forum: 431
Tematy: 39 Skąd: torun
|
jest to niemozliwe ja mam zawsze wlaczone swiatla>przekrecam kluczyk i swiatla gasna |
_________________ DEMON PRĘDKOŚCI  |
|
|
|
 |
Grandziak
Przyjaciel
|
|
|
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć! |
 |
ipIV
مدير

Imię: Michał
Ostrzeżenia: 1/3
Dni na forum: 894
Tematy: 155 Skąd: Ruda Śląska
|
| oska89 napisał: |
a teraz pytanie czy jest możliwość pozostawienia auta na tych światłach bez kluczyka w aucie ?
mi sie wydaje że nie, a jeśli ktoś wie jak to prosze napisać. |
Tak, przekręcasz kluczyk do tyłu i jest.
Stacyjka ma 4 położenia PARK, STOP, MAR i AVV
AVV - rozrusznik
MAR - zapłon
STOP - wsio off
PARK - wsio off poza światełkami pozycyjnymi.
Trzeba wsadzić kluczyk, odblokować blokadę kierownicy, nacisnąć czarny guzik przy stacyjce i jednocześnie przekręcić kluczyk do tyłu na PARK i wyjąć kluczyk (światła pozycyjne się świecą niezależnie od tego czy przełącznik jest na on czy off czy na mijania, czy na długich).
W puntach z większym przebiegiem pozycja PARK lubi się zacinać... trzeba się naprawdę namęczyć, żeby przekręcić tam.... a czasami jest no niemal niewykonalne
Instrukcje obsługi czytać panowie
[ Dodano: 28 Lip 2008 17:45 ]
BTW kilka postów wyżej pisze dokładnie to samo... panowie czytać ze zrozumieniem...
[ Dodano: 28 Lip 2008 17:47 ]
A sam patent jest dobry, bo zostawiasz auto na światłach kiedy naprawdę chcesz.... nigdy się nie zdziwisz, że rano aku z jakiegoś powodu to trup  |

Ostatnio zmieniony przez ipIV dnia 28 Lip 2008 17:01, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
henias75
Puntoświr

Imię: heniek
Ostrzeżenia: 2/3
Dni na forum: 431
Tematy: 39 Skąd: torun
|
ipIV Jetem w szoku mam auto kilka miesiecy i nie wiedzialem ze tak mozna
| ipIV napisał: |
| Instrukcje obsługi czytać panowie |
masz racje>trzeba jutro bede testowal ten sposob  |
_________________ DEMON PRĘDKOŚCI  |
|
|
|
 |
ipIV
مدير

Imię: Michał
Ostrzeżenia: 1/3
Dni na forum: 894
Tematy: 155 Skąd: Ruda Śląska
|
Bez możliwości zostawienia auta na pozycyjnych żadne auto homologacji na drogi publiczne by nie dostało  |
|
 |
maxx_krk
Puntoświr

Imię: Maciej
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 326
Tematy: 22 Skąd: Kraków
|
Stacyjka ma 4 położenia PARK, STOP, MAR i AVV
AVV - rozrusznik
MAR - zapłon
STOP - wsio off
PARK - wsio off poza światełkami pozycyjnymi.
Trzeba wsadzić kluczyk, odblokować blokadę kierownicy, nacisnąć czarny guzik przy stacyjce i jednocześnie przekręcić kluczyk do tyłu na PARK i wyjąć kluczyk (światła pozycyjne się świecą niezależnie od tego czy przełącznik jest na on czy off czy na mijania, czy na długich).
|
no no.. tyle pozytecznych rzeczy sie mozna nauczyc dzieki, baaaaaardzo przydatne info! |
|
|
|
|
 |
-G-rad
Sympatyk kropek

Imię: -G-rad
Dni na forum: 130
Tematy: 0 Skąd: Śląsk
|
Instrukcje obsługi czytać panowie |
Rzeczywiscie, w instrukcji sa odpowiedzi na wiekszosc tych pytan...
Raczej na forum wchodzi sie, gdy juz wszystkie zrodla informacji zawioda, albo potrzebna jest pomoc w jakiejs naprawie
...albo jak sie zgubilo instrukcje
W takim razie powinien byc dzial na forum "Fiat Punto - INSTRUKCJA UZYTKOWNIKA"  |
_________________ FIAT Punto II 1,2 8V power steering.
Małe jest piękne ;-) |
|
|
|
 |
kasia84poznan
Forumowicz
Dni na forum: 108
Tematy: 0
|
| abel napisał: |
| LAU1976 napisał: |
Czytając ten wątek normalnie przez chwilę myślałem, że to jakiś wkręt . Bo właśnie się dowiedziałem o wciskaniu plastiku i kręceniu kluczykiem w drugą stronę .
Tylko nie kumam jednego - dlaczego kluczyk musi być w stacyjce, żeby zapalić światła pozycyjne? Przecież w sytuacji awaryjnej nie zostawię kluczyków w stacyjce i nie oddalę się od niego . |
po wciśnięciu i przekręceniu kluczyka ,ten kluczyk wyjmuje się ze stacyjki a światełka świecą dalej  |
Pozycyjne????czy postojowe????
Dlaczego niektorzy myla:/ |
|
|
|
|
 |
cykl_amen
Puntoświr

Imię: Darek
Dni na forum: 242
Tematy: 2
|
| kasia84poznan napisał: |
Poczytaj PRD i wtedy sama sobie odpowiedz.  |
|
|
|
|
 |
talsen
Sympatyk kropek
Dni na forum: 398
Tematy: 16 Skąd: Poznań
|
Czy mogli byście powrócić do pierwotnego pytania co zrobić by przy postojówkach led nie paliła mi się lampka kontrolna uszkodzonych świateł? Od tego chyba temat się zaczął a ja nadal nie mam odpowiedzi.Wszyscy gadają o stacyjce ,która nie działa.Moja działa a gdy przestanie będę o to pytał. |
|
|
|
|
 |
cykl_amen
Puntoświr

|
| talsen napisał: |
| Czy mogli byście powrócić do pierwotnego pytania co zrobić by przy postojówkach led nie paliła mi się lampka kontrolna uszkodzonych świateł? Od tego chyba temat się zaczął a ja nadal nie mam odpowiedzi.Wszyscy gadają o stacyjce ,która nie działa.Moja działa a gdy przestanie będę o to pytał. |
Czy mógłbyś zadać pytanie precyzyjniej, bo na to nie można nijak odpowiedzieć. Po prostu "Kropek" nie ma świateł postojowych.  |
|
|
|
|
 |
romson10
Puntoświr

Dni na forum: 140
Tematy: 9 Skąd: wwy
|
|
|
|
 |
Lastek
Grafik

Imię: Tomek
Dni na forum: 174
Tematy: 8 Skąd: Pszczyna
|
| kasia84poznan napisał: |
Światła postojowe to nie to samo, co pozycyjne i jest to nawet w pytaniach na egzaminie teoretycznym na kat. B w pytaniach losowanych na pozycję 11 (dział 11).
Światła pozycyjne są standardowym wyposażeniem każdego samochodu i są to cztery światła w każdym rogu samochodu (tzn. dwa z przodu i dwa z tyłu, dwa z lewej i dwa z prawej).
Światła postojowe to też 4 światła, ale jednocześnie można włączyć tylko dwa (jedno z przodu i jedno z tyłu - dwa z lewej lub dwa z prawej). Wolno używać ich tylko od strony jezdni, tzn. gdy stoimy na prawym poboczu przy niedostatecznej widoczności to włączamy światła postojowe z lewej strony. Włącza się je tak samo, jak kierunkowskazy, tylko przy wyłączonym silniku (oczywiście, o ile samochód jest w nie wyposażony).
Fiat Punto nei posiada świateł postojowych,
Generalnie autorowi chodzi o swiatła pozycyjne i o to że po podłączeniu ringów kontrolka informująca o przepalonej żarówce się świeci.
NIe wiem czy w tym temacie czy w innym było napisane że niestety nie da się tego ominąć .. inny pobór mocy i komputer głupieje.. ale ja ringów nie mam więc mogę się mylić... |
|
 |
cykl_amen
Puntoświr

|
| Lastek napisał: |
| Generalnie autorowi chodzi o swiatła pozycyjne |
Tego akurat nietrudno się domyśleć , trudno natomiast zrozumieć jego upór przy "postojówkach". Jeżeli nie wie, to niech się oświeci i przeczyta PRD.  |
|
|
|
|
 |
maxx_krk
Puntoświr

Imię: Maciej
Dni na forum: 326
Tematy: 22 Skąd: Kraków
|
| Lastek napisał: |
Generalnie autorowi chodzi o swiatła pozycyjne i o to że po podłączeniu ringów kontrolka informująca o przepalonej żarówce się świeci.
NIe wiem czy w tym temacie czy w innym było napisane że niestety nie da się tego ominąć .. inny pobór mocy i komputer głupieje.. ale ja ringów nie mam więc mogę się mylić... |
Ja w swoich ringach oprocz samych led-ringow mam takze zwykle zaroweczki, ktore powoduja, ze pobor mocy jest prawidlowy i kontrolka sie nie swieci |
|
|
|
|
 |
|
|