Witam, mam fiata punto z 2004 roku, jest to wersja 1.2 8v, ze wspomaganiem el kierownicy, fabryczna instalacja gazowa fiata od nowości
Mam 2 następujące uciążliwe problemy:
1) Gdy silnik się zagrzeje i włącza sie dmuchawa początkowo pracuje w miarę cicho, a po kilkunastu sekundach zaczyna bardzo uciążliwie jęczeć, hmm właściwie to najbardziej adekwatne określenie tego odgłosu
2) Podczas normalnej jazdy, z predkoscia powyzej 60-80 km/h ( to zalezy nie ma jednoznacznej granicy) slychac rownie uciazliwy jek, ale o mniejszym natezeniu.
Czy te 2 problemy mogą być ze sobą powiązane? Czy ktoś już spotkał się z czymś takim? Dodam tylko ze te jęki zaczęły sie jakiś miesiąc temu, początkowo od czasu do czasu, później coraz częściej, a ostatnio to już są reguła przy szybszej jeździe ( bez załączonego wentylatora chłodnicy)
Liczę na Waszą pomoc. Pozdrawiam. Mateusz
Grandziak Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
ipIV
Imię: Michał
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 932
Tematy: 156 Skąd: Ruda Śląska
Niestety dokładnie to jest to ..
Macie może jakieś sugestie naprawy, biorąc pod uwagę, że moje pojęcie o mechanice jest bardzo mierne, a i budżet niewielki (student) ?
Pozdrawiam
ipIV
Imię: Michał
Dni na forum: 932
Tematy: 156 Skąd: Ruda Śląska
Hmm... a kto mi takie coś zamontuje? Osobiście nie czuje sie na silach, no chyba że instalacja wymaga przykręcenia/ odkręcenia kilku śróbek... Teraz idzie zima, myślicie że rozwiązaniem byłoby zablokowanie w pewnym sensie tego wntylatora i odłączenie tej kostki, co go zasila? Pozdrawiam
EDi Moderator
Imię: Dawid
Dni na forum: 610
Tematy: 35 Skąd: Dębica
Hmm... a kto mi takie coś zamontuje? Osobiście nie czuje sie na silach, no chyba że instalacja wymaga przykręcenia/ odkręcenia kilku śróbek... Teraz idzie zima, myślicie że rozwiązaniem byłoby zablokowanie w pewnym sensie tego wntylatora i odłączenie tej kostki, co go zasila? Pozdrawiam
Proponowane przez Ciebie rozwiązanie jest nie do przyjęcia. Istnieje prawdopodobieństwo "zagotowania" płynu w układzie chłodzenia i poważnego uszkodzenia silnika.
Sposoby na rozwiązanie problemu:
1.Zakup nowego wentylatora i jego zamontowanie.
2.Zakup używanego wentylatora wraz z jego obudową na szrocie i przełożenie go do Twojego kropka
3.Zakup wentylatora z Poloneza i jego adaptacja do punciaka - rozwiązanie podobno bardzo akuteczne i trwałe.
Myślę, że poradzisz sobie z rozwiązaniem tego problemu posiadając niewielki zestaw narzędzi, odrobinę zacięcia technicznego i trochę czasu. Najprostszym rozwiązaniem i najmniej pracochłonnym jest przełożenie obudowy wentylatora wraz ze sprawnym wentylatorem zakupionym na szrocie.
_________________ Punto II FL, 1.2 8V, czerwony scilla
Zobacz następny temat Zobacz poprzedni temat Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach