kupiłem fiata punto z jednym kluczykiem i nie mam do tego matki (ani kodu do immobilisera). chciałbym wymienić komplet wkładek (zamków) i dodatkowo zaprogramować immobiliser pod nowy kod. znalazłem nawet coś takiego: http://www.allegro.pl/item229849903_orginalne_wkladki_do_roznych_rodzajow_fiata.html
czy ktoś może już bawił się tak?
czy samemu uda się zaprogramować immo? czy na mus skorzystać z aso? bo Pan Gienek z zakładu mechanicznego się nie chce podejmować....
HELP bo jazda z jednym kluczem mnie już ciut denerwuje
Grandziak Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
bez komputera sie i podpiecia pod auto sie nie da.
trzeba wyczyscic komputer auta i puszke immo z wpisu starego immo i zaprogramowac na nowo.
mozna w aso ale nie koniecznie
punto I to code I bez zmiennego kodu i robia to nie tylko w aso, wystarczy dobry elektryk-elektronik samochodowy.
nie jest to tanie, samo podpiecie w aso pod egzaminera to 80 zł a programowanie kluczy wole nie myslec.
a moze lepiej rozwazyc wyczyszczenie immo z komputera na stale (koszt 150-300 zł zalezy od zakladu) albo podlepic stary klucz pod anetne immo i to tasmą umocowac pod obudową?
wtedy wystarczy tylko samemu przelozyc wkladki i jest ok.
tylko pozbywamy sie w ten sposob immobilizera ktory wbrew pozorom mimo ze fabryczny jest trudny do pokonania (no chyba ze ktos na zlodziejke przyjdzie ze swoim komputerem)
_________________ Rafalo
karma-zyn Sympatyk kropek
Imię: Pawel
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 468
Tematy: 7 Skąd: Szczytno
Jeśli ten kluczyk który masz to matka (brązowy lub bordowy - zależy kto jakim jest daltonistą) to nowe kluczyki możesz dodać do komputera - procedura gdzieś jest opisana na forum. Jeśli masz czarny kluczyk (oskubany z gumy ochronnej) to zobacz jaka jest cyfra na grocie kluczyka, kluczyki które nie są masterami to 1 i 2. Wkładki wymieniasz sam.
Są kozacy który potrafią dodać kluczki do komputera bez klucza matki ale czy przypadkiem nie wiaże się to z resetem ustawień kompa to ja nie jestem pewien. Koszt w moje okolicy 120-150 pln.
Ja wymieniłem same wkładki - kluczyk przykleiłem do anteny, dodatkowo mam alarm i sprytnie schowane odcięcie - imobilizer nie jest mi potrzebny.
_________________ Punto I 55S 3D
slama Forumowicz
Dni na forum: 431
Tematy: 2
hej.
mam jeden kluczyk i to nie jest matka. jest to zwykły kluczyk z niebieską końcówką.
dlatego trochę się cykam jeżdżąc z jednym kluczem. nigdy nie wiadomo co się zdarzyć może
luk-asz Puntomaniak
Dni na forum: 420
Tematy: 6
Zobacz następny temat Zobacz poprzedni temat Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach