<off-topic>
Trochę błędne koło się tworzy - samochody są bardziej inteligentne (wspomniane przez Ciebie systemy ABS, EBD, ESP, ASP, etc.) by zwiększyć bezpieczeństwo (przyznaj - w warunkach konieczności gwałtownego hamowania ze zmianą toru jazdy, "pompując" pedał hamulca nie masz takiej skuteczności jak ABS, co więcej - często-gęsto się o tym zapomina, że należy "pompować"), co zwiększa "rozleniwienie" i beztroskę kierowców, co znowu pociąga za sobą konieczność wprowadzania kolejnych systemów zwiększających bezpieczeństwo (jakieś systemy ostrzeżeń, aktywne tempomaty, etc.).
Inną rzeczą są oczywiście "miłe dodatki", typu inteligentne wycieraczki (czy to przednie, czy tylne), oświetlenie lub radio wygaszające się po jakimś czasie nieużywania, ostrzeżenia o niskiej temperaturze zewnętrznej i związanej z tym możliwości oblodzenia, ostrzeżenia o zbyt wysokiej prędkości jazdy...
Osobiście uważam, że wszystko jest dla ludzi, jednak dobrze by było pojeździć (dłuższą chwilę) samochodem bez tego wszystkiego wspomagania człowieka by potem przesiąść się na nowocześniejszy samochód. Wcale nie żałuję, że uczyłem się jeździć Fiatem Uno (który z fajnych rzeczy miał wyłącznie lekko działający układ kierowniczy), a moim pierwszym samochodem był Fiat Panda, który co prawda miał wspomaganie kierownicy, ale nie miał ABSu (nauczyłem się prawidłowo "pompować" hamulec) ani innych automatów czy rozbudowanego komputera pokładowego, ani super mocnego silnika. Trzy lata jeżdżenia dzień w dzień, przyznajmy to, dość prostym na obecne standardy samochodem robią swoje. A przede wszystkim uczy pokory wobec sił natury (czy to wiatr, czy to przeciążenia, czy stosunek mocy do masy auta).
</off-topic>
...a mi się nie chce przekręcać włącznika i czasami jak gdzieś na światłach stoję i mam włączone przednie wycieraczki, to sobie na chwilę popycham lewarek od biegów w prawo (nie ma potrzeby włączania wstecznego) i wtedy mi się na jeden raz włącza także tylna wycieraczka
Ciekawe co sobie wtedy myśli ten co stoi za mną bo jednocześnie włącza się też światło cofania
_________________ lichy Fiat Grande Punto 1.4 8V Active 5D '2006 (Rosso Malizioso) 38 kkm Fiat Seicento 1.1 MPI Premius '2004 (Grigio Steel) 43 kkm
krowka Ekstremista
Imię: Marek
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 576
Tematy: 8 Skąd: Toruń
lichy Ale z Ciebie dowcipniś - podejrzewam co myśli ten stojący z tyłu - kiedyś na skrzyżowaniu zobaczyłem zapalające się lampki cofania, mało nie dostałem zawału
_________________ Fiat Grande Punto czarny crossover 1.4 8V Emotion 2007 Fiat UNO 45 MKII czerwona strzała
lichy Puntomaniak
Imię: Mirek
Dni na forum: 561
Tematy: 10 Skąd: Gliwice
lichy Ale z Ciebie dowcipniś - podejrzewam co myśli ten stojący z tyłu - kiedyś na skrzyżowaniu zobaczyłem zapalające się lampki cofania, mało nie dostałem zawału
Mignięcie światłami wstecznymi to akurat jest normalne w autach z automatyczną skrzynią biegów. Jak ktoś przełącza z położenia P(arking) na N(eutral) albo D(rive), to musi przejść przez R(everse) - wsteczny.
Nie ma się czego bać.
_________________ lichy Fiat Grande Punto 1.4 8V Active 5D '2006 (Rosso Malizioso) 38 kkm Fiat Seicento 1.1 MPI Premius '2004 (Grigio Steel) 43 kkm
adchmie Puntoświr
Imię: Adam
Dni na forum: 599
Tematy: 17 Skąd: Warszawa
A zauważyliście, że prędkość przednich wycieraczek jest uzależniona od szybkości jazdy? Również w pracy czasowej przerwa jest krósza jak szybciej jedziemy.
Dla mnie najgorsze w wycieraczkach GP jest brak mozliwosci
ustawienia sobie recznie przerwy w trybie przerywanym
Zobacz następny temat Zobacz poprzedni temat Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach