Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Jak sprawdzić autentyczny przebieg? Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
E.T.
Puntoświr

Imię: Tomasz
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 446
Tematy: 11

Post #65669 Wysłany: 20 Lis 2007 13:37 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

nie znam się i mówie tylko to, co w aso usłyszłem!

Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
marcogal
Puntomaniak

Dni na forum: 563
Tematy: 3

Post #65954 Wysłany: 21 Lis 2007 15:10 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

chyba koledzy zainspirowali TVN Turbo
bo dziś o godz.20 program Turbo Kamera
będzie poświęcony procederowi przestawiania liczników.

Puntoświr

Imię: ROBERT
Dni na forum: 652
Tematy: 9

Post #65972 Wysłany: 21 Lis 2007 16:56 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

oglądałem wczoraj i gówno tam takiego jest>>>żadnych konkretów a to że idzie przestawic to każdy wie

Puntomaniak

Imię: Paweł
Dni na forum: 480
Tematy: 8

Post #66013 Wysłany: 21 Lis 2007 20:32 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Cytat:
oglądałem wczoraj i gówno tam takiego jest
Dla mnie wystarczy że powiedzieli ze to jest przestępstwo i tego się trzymajmy. BziQ76 dalej uważam że powinieneś to zgłosić
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
wlodwoz
Puntoświr

Imię: Włodek
Dni na forum: 468
Tematy: 0

Post #66070 Wysłany: 22 Lis 2007 07:36 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Dla uściślenia: Nie jest przestępstwem, jeżeli zrobisz to dla siebie, bez zamiaru sprzedaży. Co innego, jeżeli robi to sprzedający. Niestety, uniknąć tego rodzaju oszustw się nie da. Jedyna rada, to nie zwracać uwagi na to co figuruje na liczniku. Zabrać ze sobą kolegów którzy obejrzą auto bez emocji.
Poza tym, ogólny stan auta też świadczy o jego przeszłości: Nierówne szczeliny w karoserii, różne daty produkcji szyb, wypucowany do błysku silnik, podejrzanie starte nakładki na pedałach (lub wręcz nowe po 70 tys. km.). Wszystko to powinno wzbudzić nasze podejrzenia. W końcu wybór aut używanych jest taki, że nie musimy upierać się przy konkretnym.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Tomo
Puntoświr

Imię: Tomek
Dni na forum: 603

Post #66101 Wysłany: 22 Lis 2007 09:59 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

wlodwoz napisał:
Poza tym, ogólny stan auta też świadczy o jego przeszłości: Nierówne szczeliny w karoserii, różne daty produkcji szyb, wypucowany do błysku silnik, podejrzanie starte nakładki na pedałach (lub wręcz nowe po 70 tys. km.). Wszystko to powinno wzbudzić nasze podejrzenia.
Na przykładzie mojego Seja udowodnię, że nie zawsze się to sprawdza. Jeżdżę nim od nowości (prawie 9 lat) więc przeszłość na 100% bezwypadkowa. Przednią szybę wymieniałem bo strzeliła w trakcie jazdy. Przednia boczna lewa i prawa poległy podczas prób kradzieży odtwarzacza zaś tylna została wybita "dla zabawy" przez jakiegoś wandala. Fabryczne zostały tylko dwie tylne boczne Sad Obydwa przednie reflektory wymieniałem na nieoryginalne bo tamte się po prostu zużyły. Niedawno wymienilem gumowe nakładki na pedałach na aluminiowe więc są prawie nówki. Ktoś mógłby stwierdzić, że auto jest po dzwonie a tak nie jest. Powiem więcej: na giełdach jest tyle części z "rozbiórki", że ktoś kto chce ukryć wypadkową przeszłość auta to bez problemu może kupić szyby z danego rocznika i wtedy takie auto np. stojące na giełdzie obok mojego z cofniętym licznikiem ujdzie za bezwypadkowe podczas gdy moje nie.

UWAGA! Przyjmę Punto Abarth jako darowiznę. Tylko poważne oferty!
Maciey
Puntoświr

Dni na forum: 538
Tematy: 14

Post #66157 Wysłany: 22 Lis 2007 13:35 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Tomo jeszcze można sprawdzić zawsze grubość powłoki lakierniczej odpowiedznim miernikiem Smile
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
EDi
Moderator

Imię: Dawid
Dni na forum: 610
Tematy: 35

Post #66173 Wysłany: 22 Lis 2007 14:48 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Tomo zgadza się, to zalezy też jakie ktos ma podejście do auta, ja np. jestem strasznie pedantyczny i jeśli coś jest nie tak od razu naprawiam, jeśli sie cos ubrudziło od razu czyszczę, silniczek jest myty po każdej zimie tak że naleciałości na nim z kilku lat eksploatacji napewno nikt nie znajdzie, nakładki na pedały wymiene w niedługim czasie bo sie troche zużyły/starły zwłaszcza ta od sprzęgła, kierownicę też mam zamiar obszyc skórką w profesjonalnej firmie, zderzak przedni miałem wymieniony na nowy w serwisie Fiata a jego uszkodzenie było naprawde niewielki (ale skoro należał mi się nowy)
Image

tak że to też ma wpływ na wizualny stan auta który może sie wydac troche podejrzany, troche za ładny ... Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes Cool Cool Cool

Krzycho90
Puntoświr

Imię: Krzysiek
Dni na forum: 824
Tematy: 93

Post #66194 Wysłany: 22 Lis 2007 17:27 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

w Turbo Kamerze było ostatnio o takich przekrętach, najgorsze jest to, że przękręcenie licznika to nie złamanie prawa

Cinquecento 0.9 http://fiatpunto.com.pl/topic11236.html

Święty Krzysztof jeździ z Tobą do
120km/h, powyżej tej prędkości swoje miejsce oddaje Św. Piotrowi.
szymlorek
Puntoświr

Dni na forum: 512

Post #66576 Wysłany: 23 Lis 2007 21:23 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Jak kupiłeś 7letnie auto z komisu które ma przejechane 58k km to możesz być więcej niż pewny że pewnie ze 50k km Ci ubyło, wszak z czegoś żyć muszą Wink Orginalnego przbeiegu nie sprawdzisz bo jak ktoś naprawde ogarnia temat to zmienia przebieg na szafie, w sterowniku i w kluczu jeżeli w danym modelu też jest on zapisywany. Słowem sprawa niemalże nie do odtworzenia po zabiegu fachowca.
Krzycho90
Puntoświr

Imię: Krzysiek
Dni na forum: 824
Tematy: 93

Post #66653 Wysłany: 24 Lis 2007 09:21 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Często można kupic samochód np. przedstawiciela handlowego, 3 letni a na liczniku 90 tysiaków, no a gościu w tamtym roku sprzedawał Uno z 97r, i na liczniku miało 28tys., przebieg w pełni autentyczny, bo znajomy rodziców mu go serwisował, starszy pan jeździł nim do kościoła i na zakupy, a sklep i kościół były ok. 1,5-2 km. od miejsca zamieszkania.
Nie raz można kupić bubla, a nie raz trafić na wielką okazję Smile

Cinquecento 0.9 http://fiatpunto.com.pl/topic11236.html

Święty Krzysztof jeździ z Tobą do
120km/h, powyżej tej prędkości swoje miejsce oddaje Św. Piotrowi.
Jaco
Moderator

Dni na forum: 682
Tematy: 12

Post #66656 Wysłany: 24 Lis 2007 09:24 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Krzycho90 Hehe no takie przypadki są jak piszesz.

Ale u nas coś podejrzanie dużo tego jest - kogo nie zapytasz ma auto po dziadku z niemiec co do kościoła jeździł i z babcią na zakupy

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat