Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Jak sprawdzić autentyczny przebieg? Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
BziQ76
Sympatyk kropek

Imię: Michał
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 418
Tematy: 2

Post #65156 Wysłany: 18 Lis 2007 17:19 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Mam taki problem:
Kupiłem Fiata Punto z 2001 roku w komisie, przebieg 58 tys. km, oddałem w rozliczeniu Matiza z 2000 roku z przebiegiem 92 tys. km.
Po dwóch dniach poprosiłem kolegę aby podjechał do tego komisu sprawdzić z ciekawości jaką cenę wystawiła za "myszę" pani w komisie. Okazało się że Matizowi ubyło 20 tys. km.
Mam podejrzenia że i z moim nowym autkiem podobna sytuacja mogła mieć miejsce, i tu moje pytanie: Jak można sprawdzić autentyczny przebieg autka ponieważ nie chcę mieć niespodzianek i ewentualnie chciałbym wcześniej zareagować jeśli coś jest do wymiany, zrobienia, itp...

Grandziak
Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
marcogal
Puntomaniak

Dni na forum: 563
Tematy: 3

Post #65162 Wysłany: 18 Lis 2007 17:34 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

http://fiatpunto.com.pl/topic2426.html
sprawdzić "autentyczny" przebieg w punciaku jest chyba niezmiernie trudno.
Chyba nawet jest to niemożliwe.
Ale niech wypowiedzą się inni.

Puntoświr

Dni na forum: 538
Tematy: 14

Post #65175 Wysłany: 18 Lis 2007 18:07 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Nie chce wprowadzać w błąd ale jest chyba szansa na sprawdzenie stanu licznika w ASO, jednak niech się wypowiedzą fachowcy... Słyszałem,że osoby które mają udowodnione cofnięcie licznika procesują się z komisami..
A co do Twojego Kropka nie chce być złym prorokiem ale nie widząc go stwierdzam że mniej niż 10k km rocznie to trochę utopia...
A jeśli zrobisz rozrząd i wymienisz płyny, co jest raczej oczywiste przy kupnie używanego auta raczej nic nie wyskoczy...
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
bbanditoss
Moderator

Imię: Adam
Dni na forum: 551
Tematy: 30

Post #65177 Wysłany: 18 Lis 2007 18:09 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

BziQ76 jeśli masz jakieś domunety, że Twój Matiz miał tyle jak go sprzedawałeś to ja bym tą sprawę zgłosił np. do TVN Turbo - oni lubią takie sprawy i może przy okazji podjęli by się zadana sprawdzenia autentyczności przebiegu Twojego kropka Wink

Puntoświr

Dni na forum: 669
Tematy: 14

Post #65211 Wysłany: 18 Lis 2007 20:13 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Maciey napisał:
A co do Twojego Kropka nie chce być złym prorokiem ale nie widząc go stwierdzam że mniej niż 10k km rocznie to trochę utopia...

Ja robię 6-8 kkm rocznie. Pewnie dlatego że do pracy chodzę piechotą Very Happy

Speed doesn't kill. Stupidity does, though.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
ka-8
Puntoświr

Dni na forum: 707
Tematy: 26

Post #65215 Wysłany: 18 Lis 2007 20:35 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

BziQ76 napisał:
Jak można sprawdzić autentyczny przebieg autka

Jak wiesz gdzie auto bylo kupowane i jakie byly numery auta to mozesz sie sprobowac przejechac po okolicznych autoryzowanych serwisach i zapytac czy moze to auto bylo u nich serwisowane, tylko nie wiem czy oni moga takie informacje podawac... Nie wiem tez czy przy przegladach okresowych podaje odnotowuje sie przebieg pojazdu, no ale tu tez pytanie czy taka informacje stacja diagnostyczna moze ujawnic... Confused

Puntoświr

Dni na forum: 707
Tematy: 26

Post #65216 Wysłany: 18 Lis 2007 20:38 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Cytat:
Ja robię 6-8 kkm rocznie. Pewnie dlatego że do pracy chodzę piechotą

Heh, tak samo jak ja znam wlascicielke kropka ktora od 2001r zrobila nim 18000km, i ten przebieg jest stuprocentowo autentyczny. Very Happy No, ale w wiekszosci przypadkow to ponizej 10000km na rok to Science-Fiction.

Sympatyk kropek

Dni na forum: 418
Tematy: 2

Post #65217 Wysłany: 18 Lis 2007 20:38 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Podjadę jutro do ASO i zapytam się czy są w stanie to sprawdzić. Jeśli to udowodnię to chyba nie omieszkam "poinformować" o tym.

piotreq
Sympatyk kropek

Imię: Piotr
Dni na forum: 440
Tematy: 0

Post #65338 Wysłany: 19 Lis 2007 09:22 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Heh, przypomniała mi się sprawa mojego kolegi. Sprzedawał swoją Felicię z przebiegiem 212000km, sprzedał go jakiemuś handlarzowi. Kilkanaście dni później dzwoni telefon - jak się okazało - od nowego właściciela (znalazł w aucie Tomka wizytówkę). Nowy pyta kiedy zmieniany był pasek i olej itd. Tomek mu odpowiedział, że przy 200000km. W telefonie zapanowała cisza....
- "jakich 200000?! przecież na liczniku mam 120000"

[sprawa w sądzie] Smile

Licznikom nie należy nigdy wierzyć, w niektórych fiatach i alfach można przebieg sprawdzić z centralki ABS'u.
Krzycho90
Puntoświr

Imię: Krzysiek
Dni na forum: 824
Tematy: 93

Post #65411 Wysłany: 19 Lis 2007 16:10 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

no to musiało kogoś zamurować....
powinni oboje handlarza wsadzić

Cinquecento 0.9 http://fiatpunto.com.pl/topic11236.html

Święty Krzysztof jeździ z Tobą do
120km/h, powyżej tej prędkości swoje miejsce oddaje Św. Piotrowi.
ferdynandkiepski
Puntomaniak

Imię: Paweł
Dni na forum: 480
Tematy: 8

Post #65503 Wysłany: 19 Lis 2007 19:53 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

BziQ76 napisał:
Okazało się że Matizowi ubyło 20 tys. km.
Powinieneś to zgłosić nie tylko do TVN ale i na pałki.To jest przestępstwo i można sądzić że u nich robione notorycznie skoro cofają liczniki o 20 tyś . Przy okazji może ugrasz coś dla siebie np. zmniejszenie ceny za kropę ale to już przez sąd
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
piotreq
Sympatyk kropek

Imię: Piotr
Dni na forum: 440
Tematy: 0

Post #65584 Wysłany: 19 Lis 2007 23:11 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Cofanie licznika w PL nie stanowi przestępstwa. Nie jest nawet wykroczeniem. Co innego, jeżeli komis ma świadomość "wady" i niepoinformuje o tym klienta - to daje możliwość wystąpienia do sądu cywilnego z roszczeniem wyrównania straty lub odstąpienia od umowy.
No Name
Puntoświr

Imię: ROBERT
Dni na forum: 652
Tematy: 9

Post #65626 Wysłany: 20 Lis 2007 09:07 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Da sie sprawdzic autentyczny przebiej w centralce- podłącza sie do niej tam gdzie sa bezpieczniki ale trzeba miec tester fiatowski albo jakies inne ustrojstwo i trzeba sprawdzic "ostatni zapis hodometru"Tego sie nie da juz oszukac a licznik mozna cofnac

Puntoświr

Imię: Tomasz
Dni na forum: 446
Tematy: 11

Post #65638 Wysłany: 20 Lis 2007 10:59 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

jak byłem po kupnie w fiacie, to powiedzieli, że się da, tylko trzeba się nagimnastykować, więc jest to mało opłacalne i skoro się zgadza z licznikiem, to można przyjąć, że nie był kręcony!

No Name napisał:
Da sie sprawdzic autentyczny przebiej w centralce- podłącza sie do niej tam gdzie sa bezpieczniki ale trzeba miec tester fiatowski albo jakies inne ustrojstwo i trzeba sprawdzic "ostatni zapis hodometru"Tego sie nie da juz oszukac a licznik mozna cofnac
No Name
Puntoświr

Imię: ROBERT
Dni na forum: 652
Tematy: 9

Post #65650 Wysłany: 20 Lis 2007 12:10 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

zadna gimnastyka tylko trzeba poszukac to w opcjach testera

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat