U mnie juz ze 3.000km przejechane i powoli przestaję subiektywnie odczuwać takie sprawy jak elastyka, moc, wyciszenie itd. Przyzwyczailem sie i trudno mi opowiadac o róznicy wczesniej-teraz.
Jedno jest pewne, spalanie spadło w szokujący sposób. Ostatnie 2 zbiorniki 7,5lt LPG/100km. W zyciu nie mialem takich wyników spalania. Wczesniej ponizej 8 nie schodzilem, a trybu jazdy tez nie zmienilem, praca dom, troszke po miescie, ale niewiele.
Na minus muszę powiedziec, ze nie spadło mi branie oleju, a na to bardzo liczylem. Dolewam jak dolewalem 1,5litra dolałem przez 7.000km.
W instrukcji ceramizera piszą, zeby po ceramizacji wykonac regulację zaworów, nie zrobilem tego. Spytam jak blondynka, regulacja zaworów moze miec wpływ na branie oleju?
_________________ Punto 55, benzyna + LPG
Grandziak Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
kox Puntoświr
Imię: Tomasz
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 513
Tematy: 9 Skąd: Zabrze
250km po zalaniu ceramizera przejechane,pierwsze tankowanie spalanie 10,5l czyli mniej niz zwykle ale mysle ze to spowodowanie tym że nei przekraczałem 2,5tyś obrotów. Co do zmian, wydaje mi sie że poprawiła sie elastyczność na 3 i 4 biegu,wiecej zmian w pracy silnika nie zauważyłem.No moze nie kopci tak mocno jak wcześniej ale musze to jeszcze poobserwować.
Proces ceramizacji trwa...
dziwnie z tymi ceramizerami bo o ile sie myle to powinno przylegac do gladzi cylindrow przez co poprawic szczelnosc miedzy pierscieniami a cylindrem co za tym idzie zwiekszyc kompresje i poprawic osiagi i auto nie powinno zrec oleju albo powinno sie zmniejszyc spalanie oleju a jak piszecie to nic takiego nie wytepuje. kopcenie z rury chyba tez zalezy od pogody a elastycznosc i moc to na hamowni trzeba by bylo zmierzyc ;)spalanie ze sie zmiejszy o 0,5l to chyba nic dziwnego jak silnik sie kreci do niecalych 3k obrotow, ciekawe kiedy pokaza wyniki testu skorpio team na tvn turbo co kupili ta skode faworit chyba, a moze wcale nie pokaza bo firma co to produkuje "dogada" sie z tvn i tym klubem. takie jest moje zdanie o tych ceramizerach, lepiej chyba za te kase kupic skrzynke browca i isc do kumpla
_________________ złota kropka 1.2 MPI ELX 8v
kox Puntoświr
gdybys poczytał wcześniejsze posty i przeczytał z uwaga to co napisałem dostrzegłbyś co o tym myśle.Znam swój samochód i wiem jak jezdził,jak kopcił a jak jest teraz.Co do oleju nic nie pisze bo ile tego oleju mogl zeżreć po ni3całych 300km?? jak narazie nie ubyło co bedzie dalej zobacze.
Branie oleju jakos wyraznie sie nie zmniejszyło, a liczyłem na to. Ostatnio znow dolałem ze szklankę.
jak widac silnik ierze tyle samo oleju przed ceramizacja jak i po ceramizacji co znaczy ze szczelnosc miedzy pierscieniami a gladzia cylindrow jest taka sama czyli kompresja takze nie ulegla zmianie wiec skad wzrost mocy (wg producenta) to nie wiem, to ze auto mniej pali to chyba normalne jak sie jezdzi 70 na godz i 2,5k obrotow nie pzekracza, kolega jeżdżąc pasatem na butli gazu robil 280 km jak policja go zlapala za ostra jazde i kosztowalo go to 10 pkt i 500 zl to na butli robil 320 km wiec zeby oszczedniej jezdzic nie trzeba ceramizera
_________________ złota kropka 1.2 MPI ELX 8v
kox Puntoświr
ciekawe kiedy pokaza wyniki testu skorpio team na tvn turbo co kupili ta skode faworit chyba, a moze wcale nie pokaza bo firma co to produkuje "dogada" sie z tvn i tym klubem.
dzisiaj widziałem na TVN Turbo ten test,wg ich pomiarów po ceramizacji skodiczka straciła ponad 7koni,moment też spadł.Wg mnie dziwne to bo skoro nie pomaga to dlaczego szkodzi??Po 3000km spuscili całkowicie olej i jezdzili dalej przy 44 km tłok wyszedł bokiem. Co ciekawe testujący powiedział że "być może ceramizer tworzy jakas tam powloke na cylindrach ale nie jest tak rozowo jak pisze o tym producent" jednak nie wykonali testu szczelnosci na cylindrach. Samochod mieli na hamowni a podstawowego testu nie zrobili?? a może wyszedł za dobrze do tego testu ktory wg mnie był mocno tendencyjny.
Aż taki tendencyjny chyba nie był, skoro stwierdzili, że coś tam może daje. Też oglądałem program i wynik testu trochę mnie zaskoczył. Inna sprawa, że może skoda miała już dość mocno zużyty silnik, więc i ceramizer niewiele mógł pomóc...
_________________ Pompa cieczy chłodzącej - 150 zł
Jazda z prędkością 180 km/h - bezcenne
Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET http://fiatpunto.com.pl/post184304.html#184304 => LPG sucks
wito76 Puntoświr
Dni na forum: 494
Tematy: 15 Skąd: Opoczno
Branie oleju jakos wyraznie sie nie zmniejszyło, a liczyłem na to. Ostatnio znow dolałem ze szklankę.
jak widac silnik ierze tyle samo oleju przed ceramizacja jak i po ceramizacji co znaczy ze szczelnosc miedzy pierscieniami a gladzia cylindrow jest taka sama czyli kompresja takze nie ulegla zmianie wiec skad wzrost mocy (wg producenta) to nie wiem, to ze auto mniej pali to chyba normalne jak sie jezdzi 70 na godz i 2,5k obrotow nie pzekracza, kolega jeżdżąc pasatem na butli gazu robil 280 km jak policja go zlapala za ostra jazde i kosztowalo go to 10 pkt i 500 zl to na butli robil 320 km wiec zeby oszczedniej jezdzic nie trzeba ceramizera
Kolego, czytaj uwazniej. Ja juz przejechalem 3.300km na ceramizerze i dawno juz mam za sobą ten etap, gdy jezdzilem 70km/h.
I z reka na sercu moge powiedziec, ze spalanie mi spadlo. A przeciez nie zmienilem trybu jazdy. Nie zmienilem pracy, nie zmienilem miejsca zamieszkania. Dzien w dzien, doslownie jak w filmie "dzien swistaka" robie dokladnie te same odcinki samochodem i jezdze w ten sam sposob.
_________________ Punto 55, benzyna + LPG
kox Puntoświr
STaxjeśli problemem nie było podjechanie na hamownie to co za problem sprawia pomiar kompresji?a tego nie zrobili,przynajmniej na wizji.Druga sprawa fakt skodovka na nówke nie wyglądała
I ja myślę, że właśnie w wieku skody leżała przyczyna, chociaż z drugiej strony jakby silnik był taki kiepski, to nie miałby aż 56 chyba koni przy pierwszym pomiarze...
_________________ Pompa cieczy chłodzącej - 150 zł
Jazda z prędkością 180 km/h - bezcenne
Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET http://fiatpunto.com.pl/post184304.html#184304 => LPG sucks
charlie Puntoświr
Imię: Bartosz - Don Bartolomeo :P
Dni na forum: 183
Tematy: 11 Skąd: Wlkp
Dzis na tvn turbo w ,,Jazda Polska''(powtorki będa w tygodniu) pokazywali własnie ten test skody favorit. Dla krotkiego przypomnienia. Po przejechaniu 3000 km zmierzylli ponownie moc, moment i kompresje. Po tym przebiegu moc spadla o 6 KM, moment o 17 NM, kompresja rowniez sie obnizyla. Nastepnie spuscili olej i sprawdzili czy deklarowana przez producenta ceramizera mozliwosc jazdy bez oleju na dystansie 500 km jest mozliwa. Okazalo sie, ze po niecalych 50 km silnik wybuchł.
Ceramizery i inne środki poprawiające gładż cylindrów stosuje się w samochodach o dużym przebiegu, a co za tym idzie dużych luzach między cylindrem a tłokiem. jak widać na zdjęciu ich działanie polega na osadzaniu się na ściankach cylindra i pierścieni tłokowych. Nie jest to nowy wynalazek. w latach 70-80 stosowała to armia USA w swoich środkach transportu.
Ta technika zdaje egzamin w dużych silnikach. W naszych autach jest to zjawisko chwilowe i przy nagminnym stosowaniu może doprowadzić do zatarcia silnika. Dlatego amerykanie wycofali się z tego pomysłu w stosunku do terażniejszych samochodów. Obecne środki smarne i technika wykonywania gładzi cylindrów i pierścieni tłokowych pozwala na długoletnie eksploatowanie silników bez napraw. Zależy to wszystko od techniki jazdy, jak i o dbałość o stan silnika.
_________________ CZERWONE PUNTO ZAGŁĘBIA SX55-97-Uważaj na szwagra.
zyga670 Puntoświr
Dni na forum: 454
Tematy: 7
Zobacz następny temat Zobacz poprzedni temat Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach