Witam kupiłem kropka z Niemiec zarejestrowałem go w listopadzie i chciałbym go sprzedać ... moje pytanie wiąże się z tym kiedy mogę go sprzedać czy tak jak wszyscy mówią że po sześciu miesiącach od kupna samochodu proszę o wasza pomoc pozdr awiam....
Byłem pośrednikiem... Jednego kropka kupiłem i po kilku dniach sprzedałem. Auto nie było rejestrowane na mnie...
Ale - nowy właściciel musiał posiadać obie umowy kupna sprzedaży (moją od poprzedniego i jego ode mnie) i ponadto musiałem zapłacić wzbogacenie (nowy właściciel też). Tylko z takim kpl dokumentów pojazd może zostać na nowo zarejestrowany.
Info mam od znajomej ze skarbówki
Pojazd możesz kupić, zarejestrować i po kilku dniach sprzedać... Gdyby chodziło o jakieś podatki wiedziałbym od niej... zresztą wykonaj tel do skarbowego i przedstaw im problem.
Tezet1956 Puntoświr
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 443
Tematy: 4 Skąd: Beskid Wyspowy
Zawsze można sprzedać bo nie spełniał pokładanych nadziei. Jeśli tych samochodów będzie kilka w krótkim czasie skarbówka może zarządać wyjasnień i w skrajnym przypadku obciążyć podatkiem od zysków z handlu. Oni każdą transakcję kupna-sprzedaży mają odnotowaną, więc wszystko widzą.
Tak czy siak lepiej to skonsultować.
_________________ Punto I 1,2 75 KM SX MPI '94
Punto II 1,2 60 KM MPI '01
Lutek Puntoświr
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 672
Tematy: 16
dziwny mi się wydaje ten przepis, najgłupszy jest podatek od wygranej, ktoś wygrywa furę i musi płacić 10% wartości auta... de facto to już nie musi być "wygrana", ale 90%zniżki na auto ;/
Zobacz następny temat Zobacz poprzedni temat Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach