Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

stukot silnika na mrozie Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
zielak_punto
Sympatyk kropek

Imię: Karol
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 463
Tematy: 3

Post #73855 Wysłany: 22 Gru 2007 15:16 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Witam wszystkich forumowiczów!!! W moim punciaku jakieś 15kkm temu regulowano luz zaworowy. Dzisiaj rano poszedłem odśnieżyć kropa i przy okazji kopnąłem go żeby sobie troszke pochodził. I uszłyszałem lekkie klepanie spod maski, jakby znowu te zawory. Czy to napewno one??? A jeśli nie to co w takim razie??? Zaznaczam że posiadam 1.2 8v, nie mam gazu i jeszcze na dworze było tak gdzieś z pięć stopni mrozu jeśli to wogóle ma jakieś znaczenie... Pozdrawiam wszystkich gorąco!!!
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Grandziak
Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
ipIV

Imię: Michał
Dni na forum: 933
Tematy: 156

Post #73867 Wysłany: 22 Gru 2007 15:42 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ja mam to samo.... ale... regulowałem luzy zaworów przy 39kkm, a teraz mam prawie 83kkm Szczerbol

Sympatyk kropek

Post #73870 Wysłany: 22 Gru 2007 15:48 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Pewnie te chu... z carserwisu znowu spier... robote. Po 15kkm bez gazu nie powinny dziać się takie rzeczy...
Thomas
Monkey Mod

Imię: Tomasz
Dni na forum: 670
Tematy: 17

Post #73871 Wysłany: 22 Gru 2007 15:51 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

podobny odglos jest ze skrzyni tez... wcisnij sprzeglo i wtedy posluchaj....

Image
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
zielak_punto
Sympatyk kropek

Post #73907 Wysłany: 22 Gru 2007 16:52 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

ale chyba gdy silnik pracuje na biegu jałowym i samochód stoi w miejscu to skrzynia nie pracuje. Jeśli się mylę to wyprowadźcie mnie z błędu...
Thomas
Monkey Mod

Imię: Tomasz
Dni na forum: 670
Tematy: 17

Post #73915 Wysłany: 22 Gru 2007 17:32 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

kreci sie walek sprzeglowy i posredni w skrzyni... poruszajac z leksza kolo piatego biegu... gdy wciskamy sprzeglo skrzynia przestaje pracowac... oczywiscie nie ma przekazania napedu ale jednak walki sie w skrzyni kreca...

Image
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Gennosuke
Puntoświr

Dni na forum: 601

Post #74198 Wysłany: 23 Gru 2007 19:09 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

zerknij tutaj http://fiatpunto.com.pl/topic3974.html?highlight=stukanie może coś pomoże Smile
zeetung
Puntomaniak

Dni na forum: 404
Tematy: 6

Post #74395 Wysłany: 24 Gru 2007 16:22 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Panowie!!! Stukot przy -5 stopniach C to NORMA w 1.2 8v znim olej dostanie się do zaworów (przy mrozie to znacznie wolniejsze). Ja miałem regulowane ok 1000km temu i przy mrozie przez chwilę stukoczą. Oto rada:
Po odpaleniu gdy zaczną stukać zgaś silnik. Jak tylko zgaśnie to znowu go zapalcie. Po tym zabiegu stukot zniknie!!! Stukot jest wynikiem błędu jaki powstaje w centralce TTTM przy niskich temp. gdy temp. wzrośnie wszystko wraca do normy.
Pacek
Puntomaniak

Dni na forum: 640
Tematy: 14

Post #79425 Wysłany: 08 Sty 2008 14:46 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

zielak_punto napisał:
Pewnie te chu... z carserwisu znowu spier... robote. Po 15kkm bez gazu nie powinny dziać się takie rzeczy...

A możesz mi napisać ile Cię kosztowało w carserwisie regulowanie zaworów?

Puntomaniak

Post #79437 Wysłany: 08 Sty 2008 15:26 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

cena nie jest stała, ponieważ zależy od tego ile zaworów wymaga korekty. Myślę, żę przy opcji najgorszej czyli użycia 8 płytek na każdy zawór po jednej będzie to około 200zł może nawet troszkę więcej. 1 płytka kosztuje od 5 do 15 złotych zależy to od jej grubości do tego masz uszczelkę i robociznę.
Pacek
Puntomaniak

Dni na forum: 640
Tematy: 14

Post #79443 Wysłany: 08 Sty 2008 15:41 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

zeetung napisał:
cena nie jest stała, ponieważ zależy od tego ile zaworów wymaga korekty. Myślę, żę przy opcji najgorszej czyli użycia 8 płytek na każdy zawór po jednej będzie to około 200zł może nawet troszkę więcej. 1 płytka kosztuje od 5 do 15 złotych zależy to od jej grubości do tego masz uszczelkę i robociznę.

A na ile oddałeś Swojego kropka do nich ?

Sympatyk kropek

Dni na forum: 362
Tematy: 0

Post #81682 Wysłany: 13 Sty 2008 19:40 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

U mnie objaw jest taki jak opisuje Thomas. Stuka, a po wciśnięciu sprzęgła przestaje. Też mnie to nurtuje. Kiedyś miałem Tico i przy mrozach było to samo, tam spowodowane to było właśnie późniejszym docieraniem oleju (na mrozie) do koła piątego biegu w skrzyni. Jeśli tutaj jest to samo to "no problem", kiepsko jeśli to coś gorszego.
zeetung
Puntomaniak

Post #81693 Wysłany: 13 Sty 2008 20:01 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

musi być zimny silnik do reulacji zaworów a robota to jakaś godzinka
PrzemekN
Puntomaniak

Imię: Przemek
Dni na forum: 519
Tematy: 18

Post #83634 Wysłany: 20 Sty 2008 15:33 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

zeetung napisał:
Panowie!!! Stukot przy -5 stopniach C to NORMA w 1.2 8v znim olej dostanie się do zaworów (przy mrozie to znacznie wolniejsze). Ja miałem regulowane ok 1000km temu i przy mrozie przez chwilę stukoczą. Oto rada:
Po odpaleniu gdy zaczną stukać zgaś silnik. Jak tylko zgaśnie to znowu go zapalcie. Po tym zabiegu stukot zniknie!!! Stukot jest wynikiem błędu jaki powstaje w centralce TTTM przy niskich temp. gdy temp. wzrośnie wszystko wraca do normy.

Przyznam, że w obydwu Punto II FL jakimi jeździłem był identyczny objaw z tym stukotem (przechodzi po którkiej chwili ale na początku autko chodzi jak diesel).

Fiat Punto 2FL 1.2 8v
robcok
Puntoświr

Imię: Robert
Dni na forum: 368
Tematy: 12

Post #84340 Wysłany: 22 Sty 2008 18:24 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

hmmm ciekawa sprawa...Ja mam przejechane 98tyskm, nigdy tak nie stukalo, dopiero dzis pierwszy raz rano przed wyjazdem do szkoly....
Rano nie bylo wcale tak zimno....byly zimniejsze mrozy i nic nie stukalo...
Teraz pod wieczor bylo troszke zimniej niz rano..wiekszy wiatr...snieg troszke popadal i nic nie stukalo...
wiec moje pytanie brzmi czy to jest grozne takie stukanie czasem?

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat