Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Linea 1.3 Multijet - wrażenia po jeździe w trasie Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
sadoo
Puntoświr

Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 635
Tematy: 18

Post #74594 Wysłany: 26 Gru 2007 01:15 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Stax diesel na trasie całkiem inaczej sie sprawuje niż benzyna fakt na przyspieszenie to nie ma co prorównywac do 100 ale od 100 w góre to juz troszke inaczej wyglada z jazda, ja tu nie bronie diesla ale wiem bo jezdzilem benzyna teraz jezdze dieslem i wiem ze na trasie za chiny nie zamienil bym sie na benzynke ale juz w miescie to najchetniej jezdził bym benzyna, mój frend ma Honde civic VI generacji 115KM to powiem ze na trasie ciezko mu było dotrzymac mi kroku ja wyprzedzanki z 5 pod górki za zakretem z 4 a kolezka pełna lawira skrzynia od 3 do 4, 5 nie właczył bo nie dał rady pewnie on by poszedł na autostradzie 210 a ja tylko 200 (licznikowe naturalnie) ale kto jezdzi taka predkoscia, co innego ze startu zatrzymanego poczatkowo nie mógl ogarnac mojego przyspieszenia ale jak jego wskazówka obrotomierza doszła do 5,5 tys i zaczeła sie krecic prawie do 7 to sukcesywnie mnie dochodzil. a ja swojego mogłem krecic do 4 max 4,5 tys Razz. tylko jemu przy takiej jezdzie pali 10-12 a mi 5-7 mówie oczywiscie o GP a nie o Linei.

www.13poziomo.pl
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Grandziak
Przyjaciel

Linki sponsorowane
Fiat Auto Poland S.A. | Fiat Punto | Fiat Bravo | Fiat 500
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
michalj
Puntoświr

Imię: Michał
Dni na forum: 436
Tematy: 5

Post #74595 Wysłany: 26 Gru 2007 01:17 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Dobrze ułożona Panda 1.1 może nawet Focusowi 1.6 sprawić problemy spod świateł... ale tylko do 80 km/h - potem kuce robią swoje.

Ostatnio się z Focusem turbo dieslem (nie pamiętam pojemności) ścigałem spod świateł - po kilku światłach i ja, i kierowca Focusa skłonni byliśmy uznać remis... a wtedy zostaliśmy zdeklasowani przez Rovera 2.0 Smile

sadoo
Puntoświr

Post #74596 Wysłany: 26 Gru 2007 01:24 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

to takie inne ciekawe porównanie od 0-50 Razz Jeep Grand Cheeroke 5,2 ma tyle samo co Ferrari testarossa, wiadomo potem to juz nie ma pytań. Razz

www.13poziomo.pl
Grzegorz1151
Puntoświr

Imię: Grzegorz
Dni na forum: 563
Tematy: 10

Post #74597 Wysłany: 26 Gru 2007 01:53 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

duzo tez zalezy od kierowcy, auto i jego moc to jedno a umiejetnosci to inna sprawa tez wazna Wink
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Numer ICQ
bbanditoss
Moderator

Imię: Adam
Dni na forum: 512
Tematy: 28

Post #74605 Wysłany: 26 Gru 2007 08:34 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Grzegorz1151 napisał:
duzo tez zalezy od kierowcy, auto i jego moc to jedno a umiejetnosci to inna sprawa tez wazna Wink

święte słowa Wink reasumując Razz co z tego, że auto gwizda jak szofer p***a Szczerbol

Puntoświr

Post #74615 Wysłany: 26 Gru 2007 10:32 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Przypomina mi się jeden z odcinków Top Geara. Testowali w jakiejś olbrzymiej hali przyspieszenie (i hamulce) Chevroleta (dawniej: Daewoo Lanos) i bolidu formuły 1.

Zadanie przed obydwoma pojazdami: przyspieszyć do granic możliwości od 0, a potem wyhamować przed przeciwległą ścianą. Seryjny Chevrolet osiągnął około 130 km/h, a bolid... 136 km/h Twisted Evil W obu przypadkach kierował Stig.

mireks
Puntomaniak

Dni na forum: 377
Tematy: 4

Post #74665 Wysłany: 26 Gru 2007 12:33 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

STax napisał:
mireks parę rzeczy mnie zastanawia.
Sprawdziłem i wg danych technicznych linea 1.3 mj 90km ma 13,8s od 0 do 100km/h.
W związku z tym już średni kompakt z silnikiem 1.6 i mocy ok 100km powinien spokojnie brać linee i to min. do 130-150km/h (v-max dla linei z tym silnikiem to niby 170km/h).

Focus to mógł być 1.4 75km (15,1s do 100km/h) bo wszystkie pozostałe benzynowe focusy mają 11s i mniej

Vectra (nie mam danych dla B, podaje dla C) przy silniku 1.8 ma 122km i 11,2 do 100km/h (B miała chyba troszkę mniej mocy).

Nie podważam elastyczności diesla, która jest niezaprzeczalna, ale przy starcie spod świateł elastyczność nie ma żadnego znaczenia.

A i piszesz o tamtych autach, że "jeździły dynamicznie". Tzn? Ja kropkiem 1.1 też jeżdżę dynamicznie ale przy starcie spod świateł wychodzi ile kto ma mocy...

[ Dodano: 25 Gru 2007 17:02 ]
A i jeszcze: skąd pewność, że tamte to były benzyniaki?

Specjalnie patrzyłem na klapy obydwu samochodów i jak na złość nic na nich nie było. Benzynowe silniki nie zawsze mają oznaczenia na klapie. Za to diesle w focusie i vectrze zawsze. No chyba, że nie mają fabrycznych klap lub emblematy odpadły.

Nie wiem czym wytłumaczyć fenomen dobrego odejścia Linei. Co do vectry wiem napewno, że nie był to osiołek 1.6 75KM, bo kiedyś taką jeździłem i tam ten silnik w zasadzie służy tylko do ruszania z miejsca. Może był to 1.8?
Focus był w wersji 3d i jechał nim jakiś młody gość więc pewnie też nie było to toczydełko.
Rzecz w tym, że tu gdzie ja mam 200Nm (ok 2 tyś obr), oni mają dopiero 120 może trochę więcej, a maksymalny moment pewnie łapią przy 3k5 obrotów czyli tam gdzie mój już w zasadzie zanika i gdzie ja już wkładam następny bieg.
W każdym razie podczas procesu rozpędzania się Vectra trzymała mi się dużo sprawniej na ogonie niż focus.

Nie zamierzam tutaj pisać o elastyczności diesla bo nadal uważam, że jest to wyssana z palca historia. Faktem jest, że na 4-m biegu samochód "się" zbiera fajnie ale biegi i tak muszę przełączać aby się rozpędzić lub wsadzić powera w koła. Może dużej pojemności silniki mają ją lepszą niż 1.3 JTD? 1.9TDI 90KM wkładany min do Octavii Mk1 ma prawie taki sam przebieg momentu w funkcji obrotów silnika.

Co do jazdy dynamicznej tych samochodów to może za dużo powiedziane. Ale na tle innych zdecydowanie się wyróżniały. Jazda metodą wszystko muszę wyprzedzić, każda wolna przestrzeń jest do wykorzystania - tego typu zachowanie.

[ Dodano: 26 Gru 2007 12:33 ]
michalj napisał:
Przypomina mi się jeden z odcinków Top Geara. Testowali w jakiejś olbrzymiej hali przyspieszenie (i hamulce) Chevroleta (dawniej: Daewoo Lanos) i bolidu formuły 1.

Zadanie przed obydwoma pojazdami: przyspieszyć do granic możliwości od 0, a potem wyhamować przed przeciwległą ścianą. Seryjny Chevrolet osiągnął około 130 km/h, a bolid... 136 km/h Twisted Evil W obu przypadkach kierował Stig.

I faktycznie mogło tak być. Kiedyś z ciekawości sciągnąłem sobie z internetu wykres momentu obrotowego silnika z F1. Do 10 tyś obrotów silnika, ten moment był lichy jak w przeciętnym, słabszym samochodzie osobowym. Silnik zaczynał żyć dopiero od 13 tyś obr. Wtedy moment sięgał 700-800Nm. Za to silnik kręci się do 20 tyś obr Smile

Często widać, jak bolidy po zjeździe do boxu są wypychane przez mechaników i dopiero po chwili nabierają prędkości. Może po prostu nie chcą palić opon przy ruszaniu z boxu?

Pzdr
Mirek
michalj
Puntoświr

Post #74672 Wysłany: 26 Gru 2007 12:52 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

mireks napisał:
Specjalnie patrzyłem na klapy obydwu samochodów i jak na złość nic na nich nie było. Benzynowe silniki nie zawsze mają oznaczenia na klapie. Za to diesle w focusie i vectrze zawsze. No chyba, że nie mają fabrycznych klap lub emblematy odpadły.

W Passacie jedną z "opcji" jest brak oznaczenia silnika na tylnej klapie, drugą jest brak nazwy modelu, tak więc niekoniecznie musiało odpaść.

STax
Moderator

Imię: Szczepan
Dni na forum: 536
Tematy: 37

Post #74782 Wysłany: 26 Gru 2007 19:28 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

mireks odnośnie tego f1 kontra lacetti to tu raczej nie o mały moment szło, bo f1 ma przecież cos koło 2s do setki więc szybko się wkręca nawet na te 13tyś obr., tylko po prostu na hali f1 paliło gumę w miejscu zamiast jechać.

A znaczki to tak jak michalj pisał, mogły być po prostu zdjęte. Z drugiej strony lineą nie jechałem, może faktycznie jest aż tak dynamiczna...

Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET http://fiatpunto.com.pl/post184304.html#184304
Image => LPG sucks Szczerbol
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Jaco
Moderator

Dni na forum: 643
Tematy: 12

Post #74837 Wysłany: 26 Gru 2007 21:34 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

STax

Ja powiem tak, Diesle jak wiadomo są na trasę bardziej...A ten radzi sobie tam nawet nieźle.

Moderator

Post #74893 Wysłany: 26 Gru 2007 23:26 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Jaco ja jestem przeciw uogólnieniom. Zgoda, fiatowskie silniki (nawet diesla Szczerbol) chwalę pod niebiosa, więc niech i ten 1.3MJ będzie ok. Ale czy poza niskim spalaniem diesel może dać to coś...
Ja już powtarzałem swoje zdanie w wielu tematach i nie chce robić offtopu (większego niż już jest), ale powiem jeszcze raz - porównaj turbodiesla z turbobenzyną o tej samej mocy. Inne porównanie nie ma sensu, bo diesel to tylko oszczędność, osiągi idą od turbo...

Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET http://fiatpunto.com.pl/post184304.html#184304
sadoo
Puntoświr

Post #74917 Wysłany: 26 Gru 2007 23:49 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

STax tez kiedys myslałem tymi kategoriami co ty, mówilem porównujcie TD z TB, zaswiadczyłem jednego i drugiego i powiem szczerze ze mi to lata kolo nosa czym jezdze czy benzyna czy dieslem, wazne że do przodu i na łeb nie kapie Very Happy diesel - ekonomia, benzyna - fajna praca silnika.
z benzyny teraz uznaje tylko silniki V i B Very HappyVery Happy rzędówki to dno Very HappyVery Happy hehe

www.13poziomo.pl
STax
Moderator

Post #74922 Wysłany: 26 Gru 2007 23:53 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

sadoo napisał:
diesel - ekonomia, benzyna - fajna praca silnika.
z benzyny teraz uznaje tylko silniki V i B Very HappyVery Happy rzędówki to dno Very HappyVery Happy hehe

Co do tego o rzędówkach to się nie zgadzam, reszta to czysta prawda Szczerbol

sadoo
Puntoświr

Post #74946 Wysłany: 27 Gru 2007 02:01 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

STax a czemu sie nie zgodzisz?? nie jezdzilem nigdy boxerem ale jezdzilem V6 i V8 to powiem szczerze ze rzedówka nie ma nic do zaoferowania od siebie, najprostszy silnik wiec jest jaki jest praca tego silnika jest nieciekawa, możliwości również...
ale to tylko zdanie ode mnie Smile

www.13poziomo.pl
STax
Moderator

Post #75011 Wysłany: 27 Gru 2007 10:26 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

sadoo zgadzam się, że silniki V, B, VR czy W są lepsze niż R, ale nie zgadzam się, że rzędówki to dno. Chociażby świetne silniki w fiatach ( Szczerbol ) czy chwalone przez dziennikarzy rzędowe 6 w BMW.
Zresztą sam jeździsz rzędówką, a chyba nie jest tak tragicznie?

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat