Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Linea 1.3 Multijet - wrażenia po jeździe w trasie Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
mireks
Puntomaniak

Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 416
Tematy: 5

Post #186143 Wysłany: 04 Lis 2008 08:57 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

daras napisał:
Pazdz napisał:
Jednak jestem sceptycznie nastawiony do silnika o małej pojemności (1.3) do w miarę dużego auta.

Ten silnik daje aż nadto radę w Linei. Jest też montowany m.in. w Astrze III.
Czasem trudno uwierzyć, że to jest tylko 1.3 i 90 KM.
Silnik wygląda jak zabawka a w trasie "pcha" autko jak porządne, benzynowe 1.6, może nawet lepiej, dzięki bardzo dużemu momentowi.
Naprawdę stresu nie ma Smile Sam zresztą to sprawdź.
Co do Octavii - jest lepiej wykonana i chyba jednak większa, a przede wszystkim ma większy silnik i bardziej ustawny bagażnik, chociaż dynamiką jest bardzo porównywalna z Lineą.
Ma słabsze warunki gwarancji (2 lata) i serwisu (co 1 rok albo co 20 tys. km.). Silnik TDI ma pasek rozrządu, zamiast łańcuszka (łańcuszek powinien dłużej wytrzymać ale pasek łatwiej wymienić), jest starą, żeliwną, sprawdzoną konstrukcją z klepiącymi pompowtryskami (1.3 to aluminiowa, 16V, nowoczesna jednostka CR- silnik roku 2005, w swojej kategorii).
Ma też z tyłu wielowahacz, który na pewno będzie droższy w serwisie niż belka w Linei.
Sam musisz to wszystko sobie rozważyć a najlepiej pojeździć Lineą i Octavią.

Mój kumpel powiedział, że silnik 1.3 Multijet dynamiką przypomina silnik benzynowy 1.8. Silnik w trasie pozwala na w miarę komfortową jazdę, ale w mieście u dołu trochę mu brakuje i to jest w zasadzie największa jego bolączka. Generalnie jeśli podczas jazdy testowej w mieście ten silnik Cię nie rozczaruje (turbodziura), to w trasie będzie już tylko lepiej. Osobiście poczekałbym na Lineę z dieslem 1.6 Multijet. Rozsądne opłaty i zapas mocy, którego w 1.3 Multijet jest trochę za mało.

Oktawia II z zewnątrz wygląda na "poważniejszy" samochód niż Linea szczególnie od przodu i od tyłu, ale środek mnie bardzo rozczarował. Osobiście nie miałem okazji jej prowadzić, ale zdarzyło mi się siedzieć z przodu podczas jazdy i juz wiem, że O II nie kupiłbym. To taka dorosła Fabia II. W dodatku miałem wrażenie, że każda część kokpitu jechała oddzielnie. W stosunku do Linei czułem się tak jakbym wsiadł do samochodu o klasę niższego. Ale... po pierwsze to była taksówka, a po drugie jeżdząca po Barcelonie więc może Hiszpanie dostają inne kokpity? Tylko, że ta taksówka miała skórzaną tapicerkę na siedzeniiach! Ulice mają tam równe jak stół więc nie wiem skąd to rozdygotane wnętrze.
Są to jednak moje osobiste odczucia. A jak wiadomo - "każdy Żyd swój sklepik chwali".
Decydując się na Octawię odpadnie Ci problem odsprzedaży, ponieważ te samochody na rynku wtórnym mają duże branie szczególnie z silnikami diesla. Podczas rozważań o zakupie samochodu, brałem poważnie pod uwagę również Oktawię, ale w identycznym wyposażeniu lub może troszkę lepszym (klimatronik) ten samochód był koszmarnie drogi. Teraz gdy Skoda obniżyła ceny, Octawia stałą się atrakcyjniejsza cenowo.

Póki co Linea wyróżni Cię z z tłumu - gwarantuję, że linią boczną skasujesz zdecydowaną większość innych samochodów poza klasykami. Urodą dorównuje, a może nawet przebija ją tylko nowe mondeo (świadmie pomijam klasę wyższą, bo tutaj w niej klasyka jest nie do pobicia)
Octawia długo zachowa świeżą linię - ten samochod się nie starzeje no i łatwa odsprzedaż w przyszłości.

Posłuchaj rady darasa - wsiądź do obydwu samochodów, przejedź się i obmacaj każdy szczegół. Wydajesz furę pieniędzy więc bardziej kupuj rozsądkiem niż sercem. No chyba, że zakup samochodu ma znamiona kaprysu (dlaczego by nie? Smile ) Wówczas możesz pomarudzić Smile

Linea Dynamic 1.3 Multijet 90KM
Szary Techno
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Grandziak
Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat