Witam
Po przeczytaniu posta z dnia 3.01 kolegi "korpus'a" zacząłem zastanawiać się nad wpływem ostatnich duuużych mrozów na stan mojego akumulatora. Jak na razie sprawuje się bezbłędnie. Autko zapala za pierwszym podejściem.
Co robić natomiast, przy przedłużających się mrozach i parudniowej przerwie bez jazdy?
Czy jest sens wyjmować akumulator z autka i przechowywać w ciepłym kącie w domku ?
Zasadniczo autko jest codziennie w ruchu, pokonuje około 70 km z wyłączeniem weekendu. Akumulator więc jest wystarczająco ładowany.
Pozdrawiam ciepło
_________________ Punto I 1,7 TD 60SX '97
Grandziak Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
dzikidaniel Puntoświr
Imię: Daniel
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 677
Tematy: 16 Skąd: Stara Kiszewa
Szczerze to dla akumulatora najgorsze są wachania temperatury. Jakby u nas temp była ciągle równa powiedzmy niech by było -5 stopni to aku byłby w lepszym stanie niż jakby były wachania rzędu od -2 do +10 stopni. Więc takie wnoszenie go do domu może mieć jedynie sens przy bardzo dyżych mrozach rzędu -20 stopni.
_________________ Prawo Murphy'ego:
Nie dyskutuj z głupkiem - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
PS. Kto usunął mi starą sygnaturkę?...
Tezet1956 Puntoświr
Dni na forum: 443
Tematy: 4 Skąd: Beskid Wyspowy
Jak się codziennie jeździ i auto odpala, to lepiej zostawić go w spokoju.
Starzy kierowcy na mrozach na noc akumulator owijają kocem, to daje kilka stopni zysku i trochę procent więcej energii przy rannym rozruchu.
Wyjmowanie ciągłe to rozwalanie klem i ciągłe ustawianie zegara i stacji w niektórych odbiorniach radiowych.
_________________ Punto I 1,2 75 KM SX MPI '94
Punto II 1,2 60 KM MPI '01
sebo29 Sympatyk kropek
Imię: Sebastian
Dni na forum: 378
Tematy: 2 Skąd: Jelenia Góra
rzeczywiście temperatura wpływa na moc rozruchową akumulatora, ale przy dobrym ładowaniu nie powinieneś mięć problemów z akumulatorem, ja np. kiedyś w swoim aucie na zimę obkładałem akumulator cieńkim styropianem, czy zwiekszyło to jego sprawność nie wiem ale nigdy nie miałem z akumulatorem problemów.
Zobacz następny temat Zobacz poprzedni temat Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach