Ile jest przekaźników zabezpieczających instalację w Puncie W szczególności interesują mnie przekaźniki zabezpieczające obwody świateł drogowych i mijania ( jeśli występują)
Grandziak Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
Tezet1956 Puntoświr
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 443
Tematy: 4 Skąd: Beskid Wyspowy
Myślisz zapewne o bezpiecznikach? Przekażniki raczej są urządzeniami zmieniającymi obwody niskoprądowe w obwody wysokoprądowe lub zmieniającymi funkcje logiczne.
_________________ Punto I 1,2 75 KM SX MPI '94
Punto II 1,2 60 KM MPI '01
przyjaciel fiata Sympatyk kropek
Dni na forum: 369
Tematy: 1
Odróżniam bezpieczniki od przekaźników. Bezpiecznik zabezpiecza obwód przed przeciążeniem lub zwarciem, a przekaźnik lub "stycznik" pośredniczy w sterowaniu obwodem elektrycznym ( tzn. obwód będący pod obciążeniem np. żarówki świateł mijania czyli "plus" - styki przekaźnika- bezpiecznik- żarówka -"masa" jest sterowany - podaje napięcie na cewkę zwierającą styki przekaźnika za pośrednictwem wyłącznika świateł). Sorki za taka dziwną polszczyznę. Chodziło mi o znalezienie przekaźnika sterującego świateł mijania, bo znalazłem przekaźnik sygnału dźwiękowego, ogrzewania szyby tylnej (skrzynka bezpieczników od tyłu) , przekaźnik sterowania szybami el.,centralnego zamka (schowek przed pasażerem) i tyle . Jeżeli ktoś demontował deskę rozdzielczą może coś zauważył jakiś jeszcze sprytny schowek na "bebechy" elektryczne? W maluchu przekaźnik świateł był, w Cinquecento 900 był, a w Punto nie ma?
luk-asz Puntomaniak
Dni na forum: 421
Tematy: 6
Jak słyszysz stukanie lub klikanie tzn. że przekaźnik działa, szukaj uszkodzenia obok sygnału dźwiękowego, prawdopodobnie konektory zaśniedziały, brak styku.
_________________ Punto I 75 SX LPG '97
Tezet1956 Puntoświr
Dni na forum: 443
Tematy: 4 Skąd: Beskid Wyspowy
W maluchu przekaźnik świateł był, w Cinquecento 900 był, a w Punto nie ma?
W nazewnictwie fachowym przekaźnik to prawie to samo co stycznik, a główna różnica polega na wielkości i mocy przenoszonej. W schemacie Fiata Punto występuje przekaźnik, ale jest też mowa o stycznikach. Takie właśnie elementy są w obwodzie zasilania żarówek świateł drogowych.
Wydaje mi się jednak, że to twórczość poniosła tłumaczy i te styczniki to są normalne styki włącznika zespolonego, i w Punto przekaźników w obwodach reflektorów nie ma.
_________________ Punto I 1,2 75 KM SX MPI '94
Punto II 1,2 60 KM MPI '01
Zobacz następny temat Zobacz poprzedni temat Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach