| Autor |
Wiadomość |
WojtasBB
Gość
Ostrzeżenia: 0/3
|
Wysłany:
22 Lut 2007 12:18 |
  |
| Bartek napisał: |
| Po co podłaczyc to do przekaznika czy nie łatwiej byloby właczenie halogenow bezposrednio pod akumulator z wylacznikiem i bezpiecznikiem ? |
1. po to, żeby nie zniszczyć panelu wyłączników.
Przekaźniki sie stosuje dlatego, żeby obwodami niskoprądowymi sterować wyskoprądowe. prosty rachunek: 2 halogeny po 55W=110W / 12 V = 9,16 A - jesli bedziesz chciał to odpiąc pod fabryczną listwę to na bank przegrzejesz i popalisz styki bo na 90% nie jest przystosowana do takich prądów.
2. rzecz jest taka, że musisz ciągnąć długi obwód grubszym kablem, a nie 2 krótkie cieńszym i grubym.
3. przekaźnik kosztuje pare zł, wiec to żadna oszczędność
4. dłuższe przewody mają wieksze straty wiec żeby sie nie grzały trzeba stosować grubsze przekroje niż by nominalnie wychodziło. |
|
|
|
|
 |
Grandziak
Przyjaciel
|
|
|
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć! |
 |
Bartek
Sympatyk kropek

Imię: Bartek
Dni na forum: 705
Tematy: 2 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany:
22 Lut 2007 13:38 |
  |
Dzieki Wojtas BB i szastan
Hmm Podobno najprostsze rozwiązania są najlepsze..... Ale czy w tym przypadku niewiem moze ktoś jeszcze cos zaproponuje? |
_________________ PUNTO SX55 97r. Czerwony Bright Rosso Bright 1100cm3 |
|
|
|
 |
Bartek
Sympatyk kropek

Imię: Bartek
Dni na forum: 705
Tematy: 2 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany:
22 Lut 2007 13:54 |
  |
Przed chwila zaprojektowalem taki uklad (jak wyzej). Odwołujac sie do postu Wojtasa BB z uwzglednieniem mocy i stratach na przewodach zastosowałem zwykły przekaznik jednostykowy. Korzystajac z obliczen Wojtasa prąd w tym obwodzie bedzie wynosil okolo 10A, czyli trzeba zastosowac wiekszy przekaznik np 16A.
Co proponujecie czy taki sposób bedzie dobry? |
_________________ PUNTO SX55 97r. Czerwony Bright Rosso Bright 1100cm3 |
|
|
|
 |
WojtasBB
Gość
|
Wysłany:
22 Lut 2007 14:27 |
  |
| Bartek napisał: |
| Co proponujecie czy taki sposób bedzie dobry? |
ktoś od mk1 musi sie wypowiedzieć, bo np w mk2/FL i później wszystko jest załączane masą a nie "+" ale nie wiem jak jest w mk1  |
|
|
|
|
 |
zeet
Sympatyk kropek
Dni na forum: 269
Tematy: 2 Skąd: śląsk
|
ja mam puntka 55s ale przy kablach od migaczy były kable z wtyczkami do podłączenia haloganów tylko niewiem czy wymiana płytki z guzikami na pulpicie ja mam tam ogrzewanie tylniej szyby i przeciw mgielnego telnego coś da jak wezne z modelu który ma tam też do halogenów |
|
|
|
|
 |
adam88
Puntoświr

Dni na forum: 220
Tematy: 7 Skąd: Śląsk
|
Jako, że nie chce zakładać nowego tematu piszę tutaj - w moim Punto jest cała instalacja do halogenów (kable w dziurach na halogeny, przełącznik na desce rozdzielczej) - samych halogenów nie ma bo poprzedni właściciel je wymontował i zaprzepaścił Bóg wie czemu.
Byłem dzisiaj w sklepie motoryzacyjnym i pytałem czy mają takowe halogeny do Punto I - a tu zaskoczenie babka się mnie pyta na jaką żarówkę H1 czy H4 ? Co to ma być w ogóle ? Na allegro są halogeny po 55 zł sztuka i się zastanawiam czy nie lepiej tam kupić czy zamówić w sklepie. Tylko co ja jej mam powiedzieć ? H1 czy H4 ? |
|
 |
mrider
Puntoświr

Dni na forum: 604
Tematy: 16 Skąd: ojczyzna kropka
|
Powiedz w sklepie że potrzebujesz przeciwmgielne. Babka pewnie nie zakumała i pomyślała że chodzi Ci o lampy przednie, a te są w dwóch odmianach, H4 i H1. |
_________________ Punto 75 HSD
Alfa Romeo 166 Distinctive (2.4JTD niestety)
Fiat 500 Nuova
Trzy baki paliwa - ok. 650zł. Opłaty za przejazd autostradami - ok. 250zł. Zobaczyć na autostradzie niebieskie Lamborghini z kogutami na dachu - Bezcenne  |
|
|
|
 |
adam88
Puntoświr

|
W tym problem, że ona zakumała ! Mówiłem 3 razy i ona 3 razy wiedziała o co chodzi. W innym sklepie powiedziano mi, że im się nie opłaca sprowadzać tych lampek jutro jeszcze obadam w 3 sklepie bo tyle jest ich u mnie. |
|
 |
Thomas
Monkey Mod

Imię: Tomasz
Dni na forum: 670
Tematy: 17 Skąd: Ustka/Gdańsk
|
nie bylo przeciwmgielnych H4... jezeli mowisz Halogeny to nie dziwie sie ze tak powiedziala bo rzeczywiscie sa 2 rodzaje do swiatel glownych H4 i H1 ... powiedz swiatla przeciwmgielne a nie Halogeny.... bo ja sie nie dziwie tej babce powiedzial Ci prawidlowo... a do przeciwgielnych sa H3 .... |
_________________ .:Trance is a natural drug that will heal us all:.
Fiat Punto 1.1 '97 Green Butterfly <-- Klik
 |
|
|
|
 |
adam88
Puntoświr

|
Znaczy się mówiłem jej coś w sensie. "Światła przeciwmgielne, halogeny te na dół pod zwykłymi światłami - takie malutkie kwadraty."
Więc chyba powinna zakupać. To co ja jej mam w końcu powiedzieć, żeby mi cenę podała ? Bo jak mi zamówi a potem będzie 100 zł za jednego to będzie klops. |
|
 |
Thomas
Monkey Mod

Imię: Tomasz
Dni na forum: 670
Tematy: 17 Skąd: Ustka/Gdańsk
|
niech poda lepiej cene i pokaze fotke o czym mysli w takim razie... |
_________________ .:Trance is a natural drug that will heal us all:.
Fiat Punto 1.1 '97 Green Butterfly <-- Klik
 |
|
|
|
 |
dziaracz
Puntoświr
Imię: arek
Dni na forum: 442
Tematy: 15
|
przeczytałem ten temat i moje pytanie takie z ciekawości :
po co montować halogeny przeciwmgielne???
co to daje?? 99,9 % jazdy autem korzysta się tylko ze świateł mijania tzw drogowych.
przecież używanie halogenów jest dozwolone przy bardzo słabej widoczności , np mgła czy bardzo obfite opady
Jak jadę sobie kropasem i z przeciwka (w godzinach wieczornych) jedzie jakiś ......... i świeci tymi halonami po oczach to normalnie bym ............
nie traktujcie mojej wypowiedzi jako jakiś sarkazm tylko powiedzcie::
jaką rolę poza oślepianiem pełnią takowe światła???? i po co montować coś z czego się nie powinno korzystać przy normalnej widoczności ???? |
_________________ uno, due, tre quatro..... punto |
|
|
|
 |
adam88
Puntoświr

|
Mi są potrzebne do jazdy we mgle - dosyć często rano w moim regionie oraz po to żeby zakryć te okropne dziury w zderzakach.
Już namierzyłem na allegro używane ale oryginalne halogeny za małą sumkę  |
|
 |
dziaracz
Puntoświr
Imię: arek
Dni na forum: 442
Tematy: 15
|
| kopiec88 napisał: |
| Mi są potrzebne do jazdy we mgle - dosyć często rano w moim regionie |
no chyba że tak hehe a do zakrycia dziur to zaślepki  |
_________________ uno, due, tre quatro..... punto |
|
|
|
 |
adam88
Puntoświr

|
Kupie zaślepki - i będą czarne albo siatka jakaś dziadowska - a do tego farba (spraj) to wyjdzie mnie prawie tyle samo co kupno używanych halogenów |
|
 |
|
|