Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Halogeny przeciwmgielne Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
WojtasBB
Gość

Ostrzeżenia: 0/3

Post #8749 Wysłany: 22 Lut 2007 12:18 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Bartek napisał:
Po co podłaczyc to do przekaznika czy nie łatwiej byloby właczenie halogenow bezposrednio pod akumulator z wylacznikiem i bezpiecznikiem ?

1. po to, żeby nie zniszczyć panelu wyłączników.
Przekaźniki sie stosuje dlatego, żeby obwodami niskoprądowymi sterować wyskoprądowe. prosty rachunek: 2 halogeny po 55W=110W / 12 V = 9,16 A - jesli bedziesz chciał to odpiąc pod fabryczną listwę to na bank przegrzejesz i popalisz styki bo na 90% nie jest przystosowana do takich prądów.
2. rzecz jest taka, że musisz ciągnąć długi obwód grubszym kablem, a nie 2 krótkie cieńszym i grubym.
3. przekaźnik kosztuje pare zł, wiec to żadna oszczędność
4. dłuższe przewody mają wieksze straty wiec żeby sie nie grzały trzeba stosować grubsze przekroje niż by nominalnie wychodziło.
Grandziak
Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
Bartek
Sympatyk kropek

Imię: Bartek
Dni na forum: 705
Tematy: 2

Post #8763 Wysłany: 22 Lut 2007 13:38 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Dzieki Wojtas BB i szastan
Hmm Podobno najprostsze rozwiązania są najlepsze..... Ale czy w tym przypadku niewiem moze ktoś jeszcze cos zaproponuje?

Sympatyk kropek

Imię: Bartek
Dni na forum: 705

Post #8767 Wysłany: 22 Lut 2007 13:54 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Image

Przed chwila zaprojektowalem taki uklad (jak wyzej). Odwołujac sie do postu Wojtasa BB z uwzglednieniem mocy i stratach na przewodach zastosowałem zwykły przekaznik jednostykowy. Korzystajac z obliczen Wojtasa prąd w tym obwodzie bedzie wynosil okolo 10A, czyli trzeba zastosowac wiekszy przekaznik np 16A.
Co proponujecie czy taki sposób bedzie dobry?

Gość

Post #8770 Wysłany: 22 Lut 2007 14:27 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Bartek napisał:
Co proponujecie czy taki sposób bedzie dobry?

ktoś od mk1 musi sie wypowiedzieć, bo np w mk2/FL i później wszystko jest załączane masą a nie "+" ale nie wiem jak jest w mk1 Wink
zeet
Sympatyk kropek

Dni na forum: 269

Post #127081 Wysłany: 20 Maj 2008 18:51 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

ja mam puntka 55s ale przy kablach od migaczy były kable z wtyczkami do podłączenia haloganów tylko niewiem czy wymiana płytki z guzikami na pulpicie ja mam tam ogrzewanie tylniej szyby i przeciw mgielnego telnego coś da jak wezne z modelu który ma tam też do halogenów
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
adam88
Puntoświr

Dni na forum: 220
Tematy: 7

Post #133198 Wysłany: 08 Cze 2008 10:04 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Jako, że nie chce zakładać nowego tematu piszę tutaj - w moim Punto jest cała instalacja do halogenów (kable w dziurach na halogeny, przełącznik na desce rozdzielczej) - samych halogenów nie ma bo poprzedni właściciel je wymontował i zaprzepaścił Bóg wie czemu.

Byłem dzisiaj w sklepie motoryzacyjnym i pytałem czy mają takowe halogeny do Punto I - a tu zaskoczenie babka się mnie pyta na jaką żarówkę Confused H1 czy H4 ? Co to ma być w ogóle ? Confused Na allegro są halogeny po 55 zł sztuka i się zastanawiam czy nie lepiej tam kupić czy zamówić w sklepie. Tylko co ja jej mam powiedzieć ? H1 czy H4 ?

Fiat Punto I 1.2 ELX 75 KM - kolor "Blue Midnigth" - to jest to -
mrider
Puntoświr

Dni na forum: 604
Tematy: 16

Post #133213 Wysłany: 08 Cze 2008 10:48 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Powiedz w sklepie że potrzebujesz przeciwmgielne. Babka pewnie nie zakumała i pomyślała że chodzi Ci o lampy przednie, a te są w dwóch odmianach, H4 i H1.

Trzy baki paliwa - ok. 650zł. Opłaty za przejazd autostradami - ok. 250zł. Zobaczyć na autostradzie niebieskie Lamborghini z kogutami na dachu - Bezcenne Szczerbol
adam88
Puntoświr

Post #133220 Wysłany: 08 Cze 2008 11:03 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

W tym problem, że ona zakumała ! Mówiłem 3 razy i ona 3 razy wiedziała o co chodzi. W innym sklepie powiedziano mi, że im się nie opłaca sprowadzać tych lampek Confused jutro jeszcze obadam w 3 sklepie bo tyle jest ich u mnie.

Thomas
Monkey Mod

Imię: Tomasz
Dni na forum: 670
Tematy: 17

Post #133221 Wysłany: 08 Cze 2008 11:21 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

nie bylo przeciwmgielnych H4... jezeli mowisz Halogeny to nie dziwie sie ze tak powiedziala bo rzeczywiscie sa 2 rodzaje do swiatel glownych H4 i H1 ... powiedz swiatla przeciwmgielne a nie Halogeny.... bo ja sie nie dziwie tej babce powiedzial Ci prawidlowo... a do przeciwgielnych sa H3 ....

Image
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
adam88
Puntoświr

Post #133231 Wysłany: 08 Cze 2008 11:45 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Znaczy się mówiłem jej coś w sensie. "Światła przeciwmgielne, halogeny te na dół pod zwykłymi światłami - takie malutkie kwadraty."

Więc chyba powinna zakupać. To co ja jej mam w końcu powiedzieć, żeby mi cenę podała ? Bo jak mi zamówi a potem będzie 100 zł za jednego to będzie klops.

Thomas
Monkey Mod

Imię: Tomasz
Dni na forum: 670
Tematy: 17

Post #133313 Wysłany: 08 Cze 2008 18:05 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

niech poda lepiej cene i pokaze fotke o czym mysli w takim razie...

Image
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
dziaracz
Puntoświr

Imię: arek
Dni na forum: 442
Tematy: 15

Post #133862 Wysłany: 10 Cze 2008 18:16 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

przeczytałem ten temat i moje pytanie takie z ciekawości :

po co montować halogeny przeciwmgielne???

co to daje?? 99,9 % jazdy autem korzysta się tylko ze świateł mijania tzw drogowych.

przecież używanie halogenów jest dozwolone przy bardzo słabej widoczności , np mgła czy bardzo obfite opady

Jak jadę sobie kropasem i z przeciwka (w godzinach wieczornych) jedzie jakiś ......... i świeci tymi halonami po oczach to normalnie bym ............

nie traktujcie mojej wypowiedzi jako jakiś sarkazm tylko powiedzcie::

jaką rolę poza oślepianiem pełnią takowe światła???? i po co montować coś z czego się nie powinno korzystać przy normalnej widoczności ????

Puntoświr

Post #133915 Wysłany: 10 Cze 2008 19:55 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Mi są potrzebne do jazdy we mgle - dosyć często rano w moim regionie oraz po to żeby zakryć te okropne dziury w zderzakach.

Już namierzyłem na allegro używane ale oryginalne halogeny za małą sumkę Very Happy

dziaracz
Puntoświr

Imię: arek
Dni na forum: 442
Tematy: 15

Post #133927 Wysłany: 10 Cze 2008 20:14 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

kopiec88 napisał:
Mi są potrzebne do jazdy we mgle - dosyć często rano w moim regionie

no chyba że tak Razz hehe a do zakrycia dziur to zaślepki Razz

Puntoświr

Post #133928 Wysłany: 10 Cze 2008 20:17 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Kupie zaślepki - i będą czarne albo siatka jakaś dziadowska Ekhm... - a do tego farba (spraj) to wyjdzie mnie prawie tyle samo co kupno używanych halogenów

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat