Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Większe koła z tyłu? Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
LAU1976
Puntoświr

Imię: Norbert
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 465
Tematy: 21

Post #82146 Wysłany: 15 Sty 2008 12:24 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Witam,

myślałem, myślałem... i wymyśliłem. A przy okazji nieźle się zmęczyłem Wink Laughing .
Co by było gdyby założyć na tył felgi o 1 cal większe? Czyli z przodu 13", a z tyłu 14". Wszystko zostałoby jak do tej pory, czyli zwykła opona, stalowe felgi, ale te z tyłu po prostu większe. Zmieściłyby się w nadkolach? Hmm...

Pozdr!

[ Dodano: 15 Sty 2008 13:24 ]
No i jeszcze pytanie czy to tylko kwestia odkęcenia jednej felgi i przykręcenia drugiej, czy potrzebne byłyby jakieś modyfikacje piasty Question Czy miałoby to wpływ na właściwości jezdne/ przyczepność Question Czy to ma jakieś znaczenie przy badaniach technicznych Question

Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
niedziu
Puntoświr

Imię: Marcin
Dni na forum: 471
Tematy: 24

Post #82149 Wysłany: 15 Sty 2008 12:29 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

LAU1976 napisał:
Co by było gdyby założyć na tył felgi o 1 cal większe?

A po co Shocked

PUNTO II 1.2 8V 2000 SX 5D ARANCIO CALIPSO VR.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Driver_
Puntoświr

Imię: Łukasz
Dni na forum: 404
Tematy: 16

Post #82151 Wysłany: 15 Sty 2008 12:35 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

idź se lepiej strzel browara i nie myśl tyle Wink

LAU1976
Puntoświr

Post #82157 Wysłany: 15 Sty 2008 13:18 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Żeby podnieść tył, a auto nabrało agresywno-sportowego charakteru Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green

Driver_ napisał:
idź se lepiej strzel browara i nie myśl tyle Wink

Dawno już bym to zrobił, ale w robocie siedzę Ekhm... .

Moderator

Imię: Adam
Dni na forum: 590
Tematy: 15

Post #82164 Wysłany: 15 Sty 2008 13:26 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

LAU1976 napisał:
Żeby podnieść tył, a auto nabrało agresywno-sportowego charakteru Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green

To obniż gnoja Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil

..:: Cicho(?)ciemniak E60 ::..

Sprzedam suba na głośniku JBL GT4 1000WMAX & głośnik BM SYLB 10" ceny baaardzo atrakcyjne Mr. Green
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
LAU1976
Puntoświr

Post #82176 Wysłany: 15 Sty 2008 14:21 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ale wszyscy obniżają Confused . A chciałbym, żeby to trochę inaczej wyglądało.

Może na następnym spocie uproszę kogoś, zeby mi pożyczył na chwilę 14" Laughing .

Moderator

Imię: Adam
Dni na forum: 590
Tematy: 15

Post #82177 Wysłany: 15 Sty 2008 14:25 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Hm Smile Tak samo wszyscy myją samochody, chcesz zeby inaczej wyglądało to nie myj Wink
A tak na serio to będzie wyglądało jakbys miał kółka na tylnej osi od innego samochodu, dobierane na siłę Wink No ale zrobisz jak bedziesz chciał Smile

..:: Cicho(?)ciemniak E60 ::..

Sprzedam suba na głośniku JBL GT4 1000WMAX & głośnik BM SYLB 10" ceny baaardzo atrakcyjne Mr. Green
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
LAU1976
Puntoświr

Post #82179 Wysłany: 15 Sty 2008 14:33 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Tak naprawdę to pewnie nigdy tego nie zrobię. Ogladałem ostatnio jakieś zdjęcia dragsterów i wyskoczyło mi np. to:

Image

I zacząłem się zastanawiać bardziej od strony technicznej - czy wystarczy po prostu podmianka czy trzeba by się z tym grzebać. Hmm...

Moderator

Imię: Dawid
Dni na forum: 610
Tematy: 35

Post #82190 Wysłany: 15 Sty 2008 15:17 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

przecież to zdjęcie to VT (o ile mozna to tak nazwać)

co do samej zmiany kółka na większ to nie widze najmniejszego problemu ciągasz 13" i zakładasz 14" bez żadnych przeróbek w końcu w mocniejszych wersjach silnikowych są 14", FL ma w standardzie 14" (tylko wersja bez wspomagania ma 13")

ale nie wiem czy osiągniesz spodziwany efekt tzn. podniesienie tyłu, raczej w niezauważalnym stopniu, bo to że tył opadl to nie wina koła tylko sprężyny i tej gumy pod nią

LAU1976
Puntoświr

Post #82204 Wysłany: 15 Sty 2008 16:28 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Uważasz, że mi tył opadł ? Shocked Laughing
Ten VT był tylko jako przykład. Ciekaw jestem jak by to wyglądało i czy jest to możliwe do zrobienia po najmniejszej lini oporu.

Moderator

Imię: Szczepan
Dni na forum: 575
Tematy: 39

Post #82253 Wysłany: 15 Sty 2008 18:43 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Tak jak koledzy pisali - bierzesz, odkręcasz stare felgi i wsadzasz nowe. Fajnie by wyglądały aluski, z przodu mniejsze z tyłu większe, ale o tym samym wzorze...

Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET http://fiatpunto.com.pl/post184304.html#184304
Image => LPG sucks Szczerbol
Des
Puntoświr

Imię: Paweł
Dni na forum: 596
Tematy: 8

Post #82262 Wysłany: 15 Sty 2008 18:51 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ojojojoj. Po pierwsze widzę, że chyba nigdy nie zdejmowałeś koła. A po drugie po co coś takie robić?? W autach typu Ferrari, Lamborghini itp z Przodu są mniejsze kółka niż z tyłu o jeden cal cżesto, ale to zupełnie inne auta. Jak chcesz zrobić ze Swojego auta dziwoląga to prosze bardzo, tylko że podczas zmiany felg na większe trzeba odpowiednio dobrać oponę, bo średnica koła z oponą powinna być taka jak w serii. Czyli mniejszy profil opony i wieksza felga.

Ale jak już pisałem nie ma sensu robic czegoś takiego. Lepiej kup komplet 4 większych felg i inne opony i fajnie bedzie to wyglądało.

STax
Moderator

Imię: Szczepan
Dni na forum: 575
Tematy: 39

Post #82295 Wysłany: 15 Sty 2008 19:40 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Des napisał:
Ojojojoj. Po pierwsze widzę, że chyba nigdy nie zdejmowałeś koła. A po drugie po co coś takie robić?? W autach typu Ferrari, Lamborghini itp z Przodu są mniejsze kółka niż z tyłu o jeden cal cżesto, ale to zupełnie inne auta. Jak chcesz zrobić ze Swojego auta dziwoląga to prosze bardzo, tylko że podczas zmiany felg na większe trzeba odpowiednio dobrać oponę, bo średnica koła z oponą powinna być taka jak w serii. Czyli mniejszy profil opony i wieksza felga.

Ale jak już pisałem nie ma sensu robic czegoś takiego. Lepiej kup komplet 4 większych felg i inne opony i fajnie bedzie to wyglądało.

Nie zgodzę się, że trzeba dobrać mniejszy profil - tzn można, ale nie jest to konieczne w przypadku tylnych kół. Z przodu by trzeba było, bo wpływało by to na wskazania licznika ale z tyłu to w sumie wszystko jedno, byle się w nadkolu mieściło.

Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET http://fiatpunto.com.pl/post184304.html#184304
Image => LPG sucks Szczerbol
LAU1976
Puntoświr

Post #82302 Wysłany: 15 Sty 2008 19:57 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ale założenie większej felgi i niższej opony spowoduje, że będą już na pierwszy rzut oka wyglądały jak z dwóch różnych kompletów. Interesują mnie takie same felgi i takie same opony (chodzi o wysokość).

des zrobiłbym to z tego samego powodu, dla którego inni robią sobie progi, lotki, brewki, przyciemniają szyby, zmieniają wydech, itp.
Poza tym ja sam nie wiem czy to będzie fajnie wyglądało, bo jeszcze tego nie widziałem.

Puntoświr

Imię: Paweł
Dni na forum: 596
Tematy: 8

Post #82309 Wysłany: 15 Sty 2008 20:07 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Rób jak chcesz. Jak dla mnie nie ma to zadnego sensu. Ale jak za wszelką cenę chcesz być inny niż wszyscy to droga wolna. Ja po prostu nie lubie, jak ktoś chce wymyslić cos na siłę i do tego wymysla takie głupoty (bo jak na mój gust to ewidentna bzdura jest). Dzisiaj widziałem w moim mieście Cinquecento, z zawieszeniem, którego nie powstydziłaby się off-roadowa terenówka jesli chodzi o prześwit, Badlookiem na masce, brakiem znaczka gdzie kolwiek i łapami pudziana na bokach(nie zartuję). Chcesz iśc w podobnym kierunku??

Napisałes, że wszyscy obnizają to ty chcesz inaczej. Czyli jak wszyscy coś robią to źle, ale nie zastanowiłes się czemu nikt nie robi tak jak ty chcesz??

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat